Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare Willys i Arvika – planbesked inlämnat

Publicerad:
Willys är fortfarande förtegna om sin etablering i Arvika. Men i veckan fick kommunen in en ansökan om planbesked från ett fastighetsbolag som gäller Gateområdet och Willys.
Willys är fortfarande förtegna om sin etablering i Arvika. Men i veckan fick kommunen in en ansökan om planbesked från ett fastighetsbolag som gäller Gateområdet och Willys. Foto: JOHAN ENGMAN / TT

Lågpriskedjan Willys är fortfarande intresserade av att etablera sig i Gateområdet i Arvika. Allt tyder i alla fall på det, eftersom det kommit in en ansökan om planbesked till kommunen under veckan.

Det har varit tyst en tid om etableringen. Men nu verkar det ha börjat röra på sig lite.

Ansökan om planbesked är det första steget om man vill få igenom en ändring av gällande detaljplan. Och det krävs för att få bedriva handel i det aktuella området som ligger mellan Karlstadvägen och Förrådsgatan, granne med Helmia Bil.

Efter Arvikabornas massiva protester – fortsatt mörkt för matjättens etableringHär tog grannarna strid för sin skogsdunge – satte stopp för matjätten

Den skiss som skickats med ansökan visar en byggnad på cirka 3000 kvadratmeter och totalt 130 parkeringsplatser.

Det är inte Willys själva som lämnat in ansökan, utan ett fastighetsbolag, Propulus Market II AB, men det gäller en etablering av Willys i Gateområdet.

AN har sökt fastighetsbolagets kontaktperson för mer information, men han är på semester.

Willys själva är förtegna.

– Det jag kan säga är att vi fortfarande är intresserade av att etablera oss i Arvika, men inget är klart än, säger Willys kommunikationschef Johanna Eurén och fortsätter:

– Vi äger inte byggnaderna själva, utan vi hyr in oss som hyresgäster, där vi finns.

Kommunen har fått in en ansökan om planbesked som gäller Gateområdet. Varför skulle fastighetsbolaget lämna in det, om det inte fanns ett intresse från er sida att etablera er där?

– Det har jag inga kommentarer till. Vi har inget avtal än, säger Johanna Eurén.

Heinz Möller, Willys etableringschef, är lika fåordig.

– Det enda jag kan svara idag är att vi fortfarande har ett intresse i att etablera oss i Arvika och att vi jobbar hårt för att hitta en lösning, skriver han i ett mejlsvar.

Planansökan gäller ett område mellan Karlstadvägen och Förrådsgatan i Gate industriområde.
Planansökan gäller ett område mellan Karlstadvägen och Förrådsgatan i Gate industriområde. Foto: Hans-Åke Henriksson

Det markområde som berörs ägs av flera olika privata fastighetsägare. Det är ingen kommunal mark. Men kommunen blir involverad genom att det krävs en planändring för att kunna etablera handel i området, det tillåter inte nuvarande detaljplan.

Även kommunen tolkar fastighetsbolagets begäran om planbesked som att det finns intresse att gå vidare med Gateområdet.

– Det tyder på – utan att de sagt det i klartext till oss – att de vill få till en etablering. Varför skulle man dra på sig arbete och såna kostnader som är förenat med det, om de inte vill satsa på de ytorna, säger Jonas Andersson, näringslivsutvecklare på Arvika kommun som tycker att det vore positivt för Arvikas del, om man fick till stånd en etablering, både för att få ett utökat utbud, men också för att det skulle föra med sig arbetstillfällen både under byggtiden och när verksamheten är igång.

Kommunalrådet Peter Söderström (S) gör samma tolkning. Det faktum att man begär ett planbesked för att kunna ändra detaljplanen talar för att man är beredd att satsa där, menar han.

– Det är roligt om vi får en etablering.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBostad och byggenDetaljplanerFörrådsgatanHandelJonas AnderssonPeter SöderströmWillys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.