Hoppa till huvudinnehållet

Med takterass, kamin och förbränningstoa – äventyrsbilen gjord i Kristinehamn

Publicerad:
Stefan Tanskanen, vd på Nordic Husbilar och Danne Forslund, ägare av Expedition Trucks.
Stefan Tanskanen, vd på Nordic Husbilar och Danne Forslund, ägare av Expedition Trucks. Foto: Ida Oscarsson

För två år sedan fick Nordic Husbilar i Kristinehamn ett unik förfrågan – designa en äventyrshusbil. Nu är den första klar och äventyraren Danne Forslund, 57, presenterar den tillsammans med Stefan Tanskanen.

– Det har egentligen gått i rekordfart. Alla medarbetare har varit jätteengagerade, säger Stefan Tanskanen, vd på Nordic Husbilar.

Det började med att Danne Forslund satt och gjorde efterforskningar. Han hade fått idén att bygga äventyrshusbilar med svenska medel och hade till och med byggt prototyper själv. Som äventyrare med ett företag uppe i Kittelfjäll är han väl insatt i vad ett sådant fordon behöver.

Så kom han till det Kristinehamnsbaserade husbilföretagets hemsida och insåg att det var det han sökte. Och de var inte främmande för uppdraget.

Danne Forslund, 57, från Stockholm äger Expedition trucks.
Danne Forslund, 57, från Stockholm äger Expedition trucks. Foto: Ida Oscarsson

– Det har gått två år från att vi träffades. Det är ett helt nytt projekt med mycket detaljer, säger Stefan Tanskanen.

Nu står den förstfödda på parkeringen utanför butiken. Det är ingen liten bil med sina fyra meter på höjden och nästan tio på längden, 9 meter och 90 centimeter lång för att vara exakt. Chassit är fyrhjulsdrivet och själva lastbilen är en Scania från Södertälje. Ramen är specialtillverkad i Uppsala. Den behöver vara flexibel för att kompensera för att själva husbilen inte är det. Stefan Tanskanens team har tillverkat husbilsdelen så som Danne Forslund visualiserat det.

För att gå in i den krävs en stege på en meter. Rakt in finns två soffor vända emot varandra med ett bord emellan och en tv upphängd. Där finns också en lucka som gör att man kan gå mellan bodelen och hytten.

För att komma upp i äventyrshusbilens bodel behöver man gå upp på en stege.
För att komma upp i äventyrshusbilens bodel behöver man gå upp på en stege. Foto: Ida Oscarsson

– Det är det som är kul för det är en öppnare planlösning än vad det brukar vara i husbilar. Det är rent estetiskt, säger Danne Forslund.

– Det är ju mycket som ska få plats i en husbil, säger Stefan Tanskanen.

Bredvid toaletten är sängen med förvaring under. I den lilla luckan finns den stege man går upp till taket på.
Bredvid toaletten är sängen med förvaring under. I den lilla luckan finns den stege man går upp till taket på. Foto: Ida Oscarsson

Det som är mest iögonfallande är den lilla braskaminen som står på golvet. Äventyrsbilen är utrustad med flera olika värmesystem, som vattenburen värme och dieselvärmare. Men om de av någon anledning skulle fallera kan alltid kaminen användas.

– Jag har kört den här uppe i Kittelfjäll nu och det var 27 minusgrader och det var inget problem, säger Danne Forslund.

Han är från Stockholm men har jobbat inom turismindustrin i Norrlands inland under många år och har sett en uppgång i intresset för friluftsliv.

Notan för en fullutrustad bil kostar 4,6 miljoner plus moms. De görs efter beställning. Äventyrsbil nummer två i ordningen är snart klar inne i verkstaden på Drevsta.

På taket finns solceller och en takterass, något som de menar är unikt för den här bilen.

Kaminen kan också hjälpa till att värma upp husbilen.
Kaminen kan också hjälpa till att värma upp husbilen. Foto: Ida Oscarsson

– Man går upp på en stege genom takluckan och fäller upp staketet som har standardmått. Så kan man sitta där uppe och sola, säger Danne Forslund.

I bilen finns också en dusch och toalett. En toalett med förbränning, så man slipper tömma en kasett. Det blir bara lite aska att ha i rabatten. Sedan finns kök, kyl, frys och förvaringsmöjligheter samt en sovalkov.

– Allt bygger på att du ska kunna vara ute en längre tid, säger Stefan Tanskanen.

I köksdelen finns också kyl och frys.
I köksdelen finns också kyl och frys. Foto: Ida Oscarsson

Han menar att hela arbetslaget i Kristinehamn jobbat tillsammans för att utveckla designen utvändigt och invändigt i husbilen.

– Det har egentligen gått i rekordfart. Det är ett helt team bakom. Det är roligt att forma och skapa och tillverka.

Han håller med om att det blivit en föryngring bland dem som köper husbilar så han tror att det kommer vara ett yngre klientel som köper den här bilen också.

Här byggs Värmlands första hjulburna poliskontorPolisen har fått nycklarna till sin nya husbil

Artikeltaggar

Djur och naturHusbilarKristinehamnNordic HusbilarScaniaSödertäljeStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.