Värmland drabbas av allt fler fall av den fästingburna sjukdomen TBE.
I fjol hittades 33 fall i länet och smittan sprider sig sakta norrut i takt med att klimatet blir varmare och fler fästingar bär på viruset.
– Fästingar gillar när det är varmt och fuktigt, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
Av de 33 personer som konstaterades ha fått TBE i Värmland förra året var 27 värmlänningar. Siffran över antalet drabbade värmlänningar har stigit stadigt sedan 2013, när fyra fall hittades.
– Det handlar om klimatet, vädret, antalet smittade värddjur och antalet smittade fästingar. Fästingar gillar när det är varmt och fuktigt, förklarar Anna Skogstam den ökande trenden.
Men det behöver inte vara jättevarmt för att de små djuren ska bli aktiva.
– Bara vid några få plusgrader trivs fästingarna.
Sedan 2013 finns bara ett tydligt hack i kurvan över antalet TBE-drabbade värmlänningar. Det avser det varma, torra året 2018, som fästingarna inte gillade, eftersom de inte klarar uttorkning.
Sprider sig
Anna Skogstam bedömer, precis som Folkhälsomyndigheten, att smittan sakta kommer att fortsätta sprida sig norrut.
– Först var det bara runt Vänern och sedan har vi vår kända hot spot i Grums och Segmon, där det är hög risk att få TBE.
Utöver de 33 fall som hittades i fjol finns ett mörkertal, där de drabbade inte blivit så sjuka att de behövt vård.
– Sannolikt finns ett ganska stort mörkertal, eftersom det är så ospecifika symtom.
En del som drabbas av TBE kan få inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. I värsta fall kan det vara en svår sjukdom som orsakar förlamning och minnessvårigheter.
TBE
TBE är en virussjukdom som först ofta ger huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber i mellan ett par dagar och en vecka. Sedan tillfrisknar de flesta.
Hos runt var tredje drabbad sprids viruset till hjärnan, hjärnhinnorna eller både och. Där orsakar viruset en inflammation som ger sig till känna runt en vecka efter att de första symtomen gått över. Inflammationen märks genom hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljud- eller ljuskänslighet, förvirring eller koncentrationssvårigheter. Runt var tionde smittad får symtom på förlamning.
Sjukdomen kan göra det svårt att gå och prata och även ge minnesstörningar. Det kan ta flera månader att bli frisk. Däremot är det ovanligt att TBE orsakar dödsfall.
Viruset kan överföras snabbt, därför finns det risk att man smittas även om man snabbt tar bort en fästing som bitit sig fast.
Den som en gång haft TBE är immun för resten av livet.
Källa: 1177
Vaccin och hud-koll
Men det går att skydda sig.
– Man kan vaccinera sig, och det tycker jag att man bör göra om man rör sig i skog och mark, oavsett vilket område i Värmland man är i.
Andra sätt att minska risken är att använda heltäckande kläder och att gå igenom huden för att upptäcka fästingar när man kommer in. Det är viktigt att även göra det på barn och husdjur, som är ute.
– TBE-vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd, även om det ger ett ganska bra skydd. Och det finns andra sjukdomar man kan få via fästingar, inte minst borrelia.
Anna Skogstam säger att det är hög tid att vaccinera sig inför den kommande säsongen. Det går att boka tid på någon av länets vaccinationsmottagningar.