Hoppa till huvudinnehållet

Efter nästan tio år: Ny undersökning av resvanor föreslås

Publicerad:
Regionstyrelsen föreslås avsätta pengar till en ny undersökning av värmlänningarnas resvanor.
Regionstyrelsen föreslås avsätta pengar till en ny undersökning av värmlänningarnas resvanor. Foto: Anders Hanson

Det var nästan tio år sedan en undersökning av värmlänningarnas resvanor gjordes senast.

Nu föreslås regionstyrelsen besluta om en ny, till en kostnad av 1,5 miljoner.

Flera värmländska kommuner har frågat efter en ny resvaneundersökning. Om regionstyrelsen säger ja till förslaget på tisdagen får de gehör för sitt önskemål.

Den senaste undersökningen av värmlänningarnas resvanor gjordes 2014.

Den som nu är på gång görs tillsammans med Region Örebro län, eftersom många pendlar mellan länen och bägge regionerna jobbar för en bättre järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo.

Syftet är att ta reda på hur människor reser både inom och mellan kommuner. Enskilda kommuner kan också beställa en fördjupad undersökning.

Tanken är att kombinera undersökningen med mobildata över hur människor rör sig.

Resultaten av den förra undersökningen har bland annat använts i kommuners planeringsarbete och olika styrande dokument.

Undersökningen från 2014 visade bland annat att bilen var det främsta färdmedlet. Drygt 70 procent av resorna gjordes med bil och 11 procent med cykel. Nio procent av resorna skedde till fots och sex procent med buss.

Resvaneundersökningen beräknas kosta 1,5 miljoner kronor och förslaget är att pengarna ska tas från en pott av gemensamma medel som bildades när Värmlandstrafik AB blev en del av nya Region Värmland 2019.

Artikeltaggar

OsloPolitikRegion Örebro länRegion VärmlandRegionstyrelsenStockholmTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.