I fyra år har det stormat kring planerad vindkraft mellan Värmland och Dalarna.
Mitt i vindögat står två grannkommuner, där Torsby säger nej och Malung-Sälen ja. När nu länsstyrelsen ska ta beslut samlar motståndarna ny kraft.
– Vi kämpar för naturen, säger deras talesperson Arne Söderbäck.
– Vi behöver förnybar energi, menar Maria Baldin från vindbolaget.
Lätta snöflingor faller och i några tallar viner vinden. Utanför panoramafönstret skymtar sjön Femten, nu helt snötäckt.
Tidigare kyrkoherden Arne Söderbäck, 74, som har stuga vid Värmlandsgränsen nordost om Likenäs, i Malung-Sälens kommun, suckar när han tittar ut.
– Vildmark är hårdvaluta i dag. Att då vilja förstöra naturen och våra fäbodar för ett tyskt vindkraftsbolag, det förstår jag inte. De trampar in i människors vardag där stugor har ärvts i generationer. De är lika vilsna här som jag skulle vara på Sergels torg.
Om allt går åt skogen enligt honom kan 26 vindkraftverk, 250 meter höga, byggas i området. En våldtäkt på Guds skapelse säger han – och leder motståndsrörelsen mot tyska vindbolaget Wpd. Hur blev det så här?
Vindkraftsmotstånd i Malung om Ripfjället
Allt började 2019 när Wpd berättade om planerna på 40 vindkraftverk vid Ripfjället. Efter samråd blev de 30, sedan 29. Tre i Torsby och 26 i Malung-Sälens kommun.
För Arne Söderbäck skulle den närmaste hamna 1,5 kilometer bakom stugan och skymmas av skog men tydligt synas vid vägen förbi fäbodidyllen. Andra stugägare får snurrorna som ny sjöutsikt. De vill skydda kulturbygden samt jakt, fiske och fågelliv som kungsörn, tjäder- och orrspel. Vindparken har inget viktigt naturområde men strax utanför finns ett naturreservat och Natura 2000-område.
– På våren kommer stråk av flyttfåglar över Ripfjället. Vi kan inte ha vindkraftverk där, säger Arne Söderbäck, som även oroas över sjunkande fastighetsvärden samt byggen av vägar och bergtäkt.
Förespråkarna påtalar att Malung-Sälens kommun årligen får miljonintäkter när Wpd arrenderar kommunens mark, men nej-sidan hävdar att beräkningen är osäker då arrendet utgår från bolagets intäkter. Även Stora Enso, en samfällighet och 28 privatpersoner ska arrendera mark till Wpd.
Ja-sidan säger vidare att Ripfjället endast har en permanentboende. I närheten finns 400 fritidshus.
Konflikten eskalerade hösten 2020 när Malung-Sälens styre med S, C och L sa ja till vindkraften, trots att nej-sidan vunnit en rådgivande, men inte bindande folkomröstning. Inför en SVT-debatt i Malung avrådde nejsidan folk från att delta, av rädsla för att debatten skulle gynna ja-sidan.
Torsby sa nej till vindkraft vid Ripfjället
I Torsby kommun har Wpd haft mer motvind. I september i fjol röstade fullmäktige nej till de tre vindsnurrorna vid länsgränsen – av hänsyn till natur, turism och lokalt missnöje.
– Det är ingen bra plats. Det är ett företag som har pekat ut platsen, inte kommunen eller invånarna. Man måste nog vända på det, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S) och påpekar att Wpd redan har en vindpark utanför Stöllet och på andra sidan länsgränsen har bolaget Dalavind tillstånd.
Han betonar att kommunen satsat på vattenkraft men inte får del av vinsten från vind- och vattenkraften, vilket han tycker är fel.
– Ska vindkraften explodera, som vi kanske behöver i Sverige, måste man se över var vinsterna går. Nu går de till och med utomlands.
Även Miljöpartiet i Torsby och Malung, som inte sitter i kommunernas fullmäktige, har varit emot vindkraft på Ripfjället – tvärtemot partilinjen.
– De hörde av sig från MP centralt i Värmland och gillade inte att jag var så frispråkig med egna åsikter. Jag är inte emot vindkraft men varför ska den etableras långt från sina konsumenter? Varför ska man sälja ut svensk natur och tystnad i en turistkommun och skicka vinsten till Tyskland? Man måste lyssna på de som bor här, säger MP:s ordförande i Torsby, Birgitta Karstensson, som bor i Likenäs.
Wpd om Ripfjället: ”De positiva har inte hörts”
Wpd går nu vidare med Malung-Sälens 26 vindkraftverk som även kommer synas från Branäsberget på Värmlandssidan. Men Försvarsmakten säger nej då området används för lågflygning.
– Det borde kunna gå, tror Maria Baldin, kommunikationsansvarig på Wpd, som anser att motståndarsidan fått styra debatten.
– De som är positiva har inte hörts lika mycket. Alla stugägare i området har inte samma åsikt som Arne men det är inte de som hörs i media. Sen har jag respekt för att folk tycker olika.
Enligt Energimyndigheten behöver vindkraften i Värmland och Dalarna kraftigt byggas ut för att nå riksdagsmålet om 100 procent förnybar el 2040. Därför byggs allt fler vindsnurror. Vindkraften producerade i fjol 20 procent av Sveriges el. Ripfjället har mycket goda vindförutsättningar, säger Maria Baldin.
– Vi tror verkligen på den här platsen.
Wpd vill inte ersätta stugägare runt vindparken, däremot ge en bygdepeng på 25 000 kronor per verk varje år för lokal utveckling. Kommunen ska skjuta till 15 000 kronor per verk. Enligt uppgifter till Dagens industri kommer regeringen föreslå att vindbolagens fastighetsskatt höjs från 1,5 till 4 procent och att närboende kompenseras.
Vindkraftsturbinerna kan hålla i 20-25 år. Sedan ska de plockas ner. Wpd avsätter 1,5 miljoner kronor per verk för att återställa marken.
– Pengarna läggs undan i en fond och avtalet finns kvar, även om parken skulle säljas, säger Maria Baldin.
Betongfundamenten kan täckas med jordlager, enligt Energimyndigheten. 85 procent av ett vindkraftverk återvinns. Vindbladen är i dag svåra att återvinna men forskning pågår.
Länsstyrelsen ska ta beslut om Ripfjället
Vid sjön Femten låser Arne Söderbäck sin stuga – som har solceller på taket – för den här gången och går till Volvon som har en dekal vid bakrutan: Nej till vindkraft på Ripfjället.
Länsstyrelsen i Dalarna väntas tidigast i vår-försommar besluta om Wpd får tillstånd i Malung-Sälens kommun. Över hundra yttranden finns från myndigheter, stugägare och länsstyrelsens experter, där Wpd ska svara på en mängd frågor till sista februari.
– Jag har jobbat här sedan 2013 och inga andra vindkraftsprojekt har haft så många yttranden. Det har varit otroligt mycket i media och en engagerad motståndsgrupp, säger Veronica Driberg på länsstyrelsen.
Arne Söderbäck, som även sitter i Malung-Sälens fullmäktige för Landsbygdspartiet, är beredd.
– Blir det tillstånd så överklagar vi till Mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen. Sen blir det en process för att få ersättning då fritidshus i området riskerar värdeminskning. Kampen fortsätter.
Men om ingen vill ha vindkraftverk bakom knuten och vindkraften ska byggas ut för att minska fossil energi, vad gör man då?
– Bygg ut kärnkraft och vattenkraft. Och ska man bygga vindkraftverk, gör det på redan ianspråktagen mark och i storstäder där elen behövs mest. Inte i orörd natur.
Motståndet mot vindkraften på Ripfjället
• Mars 2019: Tyska vindbolaget Wpd går offentligt ut med sina vindkraftsplaner.
• Februari 2020: Ett tidigt arrendeavtal som Malung-Sälens kommun skrivit med Wpd 2014, men som inte diarieförts, ogiltigförklaras av förvaltningsrätten då tjänstemän som skrivit under avtalet inte haft den rätten. Nej-sidan anklagar kommunalrådet för att ha mörkat, vilket förnekas.
• September 2020: Nej-sidan vinner en folkomröstning i Malung-Sälen med 52,1 procent jämfört med ja-sidans 44,6 procent. Valdeltagandet är 61 procent.
• Oktober 2020: Malung-Sälens kommunstyre med S, C och L säger trots det ja till vindkraft. Eftersom folkomröstningen är rådgivande är de inte bundna till resultatet.
• September 2022: Torsby kommun säger nej.
• Oktober 2022: Försvarsmakten säger nej.
Andra vindkraftsplaner i Torsby kommun
• Wpd får 2015 länsstyrelsens tillstånd att bygga 15 vindkraftverk öster om Stöllet i Torsby och Malung-Sälens kommun. Bolaget väntas bygga åtta vindsnurror i år.
• 2018 säger en majoritet med S, C, V, L och MP i spetsen nej till Wpd:s planer på 34 vindsnurror vid Nyskoga norr om Torsby. Finnskogsområdet anses olämpligt för vindkraft.
• 2021 backar norska Fred Olsen Renewables AB från sina planer på 57 vindkraftverk i Höljes efter lokalt motstånd. En politisk majoritet i Torsby kommun är negativ till projektet av hänsyn till naturen.
Läs mer:
Oenigt beslut i fullmäktige: Ingen vindkraft i norra VärmlandKS-förslag: Torsby säger nej till vindkraft i Ripfjället