I slutet av förra året gick lanthandeln Handlar’n Klässbol i konkurs. Nu, knappt tre månader senare, slår dörrarna upp igen, denna gång i regi av Näbbolingarna Lina Rundqvist och Andreas Axelsson. De hoppas att butiken ska fortsätta vara en knutpunkt i bygden.
Lina och Andreas håller på för fullt med förberedelserna inför den första leveransen av färskvaror som kommer under fredagen. På lördag slår dörrarna upp och trots att det är mycket att göra tycks de nya ägarna vara vid gott mod.
Vid ingången står Andreas mamma Rose-Marie och planterar vita azaleor i stora krukor.
– Klart det har varit mycket nu i det sista men det har varit roligt hela vägen. Det är lite pirrigt som innan en utlandssemester, säger Andreas.
Möjlighet till självskanning
Butiken kommer vara öppen 05.30-00.00 och bemannad 11-17 måndag till lördag. Med hjälp av ett självskanningssystem och BankID kan man med andra ord handla även när butiken är obemannad. Det kommer även finnas en lösning med en kod för de som inte har en modern telefon.
När förra ägaren gick i konkurs blev Lina, som vid det laget arbetat i butiken i ett år, arbetslös.
– Det var inte självklart att ta över i början, berättar hon.
– Men sen fick vi så mycket uppmuntran från folk omkring som tyckte att vi skulle göra det. Och vi kände att det vore synd att inte köra vidare nu när de ändå fått igång det igen. Dessutom ville jag inte sluta jobba här, det är den bästa arbetsplatsen jag haft. Kontakten med kunderna blir något helt annat än om det hade varit en stor affär.
Lång historia
Andreas kommer ursprungligen i Näbbol, där paret bor idag med sina tre barn, och har själv många minnen från butiken.
– Det var framförallt i mopedåldern man hängde här, då fanns det ju bensinpump här också. Och när jag var liten fanns det både chark, post, spelhörna och bageri här i huset. Alla handlade här.
Exakt hur länge huset varit butik är oklart, men förmodligen åtminstone sedan 1942, då det köptes av Rune Halwarsson, som drev lanthandel i mer än ett halvt sekel. Därefter drevs butiken med varierande framgång fram tills att den till slut, på en fjärde exekutiv auktion, köptes av Arvika kommun 2015. Man sanerade marken omkring den gamla bensinpumpen och överlät sedan fastigheten till föreningen Klässbolsbygden.
– Bygdeföreningen har varit otroligt hjälpsamma och stöttande, säger Andreas.
– De har varit här varje onsdag och grejat som bara den, målat och fixat och rustat upp.
Vill underlätta vardagen
Men vad tänker ni om att ge er in i en bransch som länge varit på nedgång?
– Det handlar väl om att bygga någon typ av patriotism i bygden och samtidigt vara ärliga med att vi kan inte matcha storbutikernas priser. Och vi kommer inte bli sura om folk inte storhandlar hos oss men hoppas på att underlätta folks liv så de slipper lägga tid och dieselpengar på att åka in till stan varje gång de behöver något.
Lina:
– Ja, jag tänker bara på hur det är för oss, man kanske inte har hunnit tänka ut vad man ska ha till middag och så ska det skjutsas till innebandyträning och så vidare. Då är det skönt att kunna vardagshandla i närområdet.
De vill också bjuda in till delaktighet.
– Jag tror det är lättare att visa att man finns idag än det var för tio år sedan, med sociala medier och allt. Folk kan vara delaktiga på ett helt annat sätt, och till och med vara med och bestämma vad vi ska beställa för varor. Det ska bli bygdens affär.
Planerar utkörning
Till en början kommer Lina sköta butiken på heltid medan Andreas hoppar in där det behövs vid sidan av jobbet med takvårdsföretaget.
– Jag flyttar in mitt kontor här i huset så jag kommer finnas nära, säger han.
– På sikt kommer vi ju behöva ta in någon mer som jobbar några timmar, vi kan ju inte vara här jämt. Men vi börjar så.
Dessutom vill de underlätta lite extra för äldre och rörelsehindrade.
– Planen är att min pappa Rune kommer ha utkörning för kunder som har svårt att ta sig till butiken, säger Andreas.
De pratar också om lokala produkter, en glasskiosk, REKO-ringsträffar eller kanske till och med en food truck? Nej, någon brist på idéer för butiken råder inte, och inte heller gällande stöd.
– Jag har aldrig varit med om hjälpen vi fått, de har bara öst in, dina föräldrar är ju här dag ut och dag in, de brukar till och med komma innan oss, säger Lina till Andreas.
– Och din bror har varit här nästan varje dag. Och så har min syster och pappa har varit med och hjälpt till.
Även sönerna Loui, Mateo och Lionel har dragit sitt strå till stacken och varit med och valt ut vilket godis som ska finnas i butiken.
Det stora stödet och all uppmuntran har varit en stor drivkraft för paret.
– Så nu vill vi verkligen göra någonting bra av det här, säger Andreas.