Hoppa till huvudinnehållet

Ytterligare kommun kritiseras för äldrevården: ”Lägstanivån är oacceptabelt låg”

Publicerad:
Fyra kommuner får kritik av IVO för äldrevården.
Fyra kommuner får kritik av IVO för äldrevården. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den fjärde kommunen i Värmland får nu kritik i IVO:s landsomfattande granskning av äldrevården.

Den här gången har man funnit brister hos Säffle kommun.

Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) genomför en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre (SÄBO).

– Utifrån den journalgranskning och genomgång av enkäter som genomfördes kunde IVO konstatera att ingen av de granskade kommunerna till fullo uppnår de krav som gäller för vården vid SÄBO.

– Generellt kan IVO konstatera att lägstanivån av vården på SÄBO är oacceptabelt låg. Nu genomför IVO fysiska inspektioner med syfte att åstadkomma en förbättrad vård på SÄBO där äldre ges en trygg och säker vård, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO, i ett pressmeddelande.

IVO konstaterar följande brister i Säffle kommun

• Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.

• Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det saknas till viss del kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.

• Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.

• Vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.

Kristinehamn, Grums och Torsby har tidigare kritiserats.

Flera kommuner har brister i äldrevården – IVO kritiserar språkförbistringarÄldreboende får kritik från IVO – saknar kompetent personal

Artikeltaggar

Grums kommunInspektionerIvoKristinehamns kommunOmsorgSäffle kommunTorsby kommunVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.