Hoppa till huvudinnehållet

Varför ska elen vara så dyr i onödan?

Publicerad:
Elmarknaden är inte någon naturlag, utan politiker har valt att den ska fungera så här. Därför skulle vi kunna välja att göra det på ett annat sätt, skriver Håkan Svenneling.
Elmarknaden är inte någon naturlag, utan politiker har valt att den ska fungera så här. Därför skulle vi kunna välja att göra det på ett annat sätt, skriver Håkan Svenneling. Foto: Sören Andersson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många människor vrider i dag ner elementen så mycket att de fryser hemma, men ändå blir elräkningen alldeles för hög. Elpriserna har blivit helt orimliga. Men det går att lösa, skriver Håkan Svenneling.

I dag har vi så höga elpriser att många människors ekonomi slås sönder. Samtidigt exporterar Sverige mest el i hela EU. Hur går det ihop? Anledningen är att elmarknaden är konstruerad så att de höga europeiska elpriserna även driver upp de svenska priserna. Priset på el i Sverige sätts nämligen inte utifrån vad det kostar att producera elen, utan priset sätts efter den dyraste elen. Och när länder på kontinenten är beredda att betala väldigt mycket för svensk el så drivs priset upp till orimliga nivåer.

Men vi behöver inte ha det så. Elmarknaden är inte någon naturlag, utan politiker har valt att den ska fungera så här. Därför skulle vi kunna välja att göra det på ett annat sätt. Vi kan ändra reglerna så att priset för den el vi exporterar sätts separat från elen vi konsumerar i Sverige. Då skulle vi få rejält sänkta elpriser. Vi kallar det Sverigepriser. Exporten till utlandet kan fortsätta som idag, men svenska hushåll och företag skulle få tillbaka normala priser.

Sju av åtta partier i riksdagen blundar för detta. Regeringen lyckas inte ens få fram ett bra krisstöd, ännu mindre göra något åt det grundläggande problemet. De pratar och pratar om elpriserna, men vägrar se att marknaden inte fungerar. De har inga förslag om att ändra hur elpriserna bestäms.

Så skriver du en debattartikel

Vänsterpartiets förslag om Sverigepriser är det enda som faktiskt löser problemet. Fler och fler organisationer och experter utanför partipolitiken inser däremot att sättet som elpriset bestäms måste ändras. Både Villaägarnas riksförbund och Hyresgästföreningen driver nu frågan. Samma sak gör LO och Småföretagarnas riksförbund.

Sverigepriser på el är inte bara nödvändigt för att hushållen ska få ekonomin att gå ihop. Det är också viktigt för att klimatomställningen ska bli verklighet. För vi måste ersätta det fossila med el om utsläppen ska pressas ned och det är bråttom. Men när elpriserna ser ut som de gör i dag drar sig många för det och viktiga klimatinvesteringar får vänta.

Sänkta elpriser är också viktigt för jobben. Sysselsättningen drabbas om företag tvingas dra ned på sin verksamhet på grund av de höga elpriserna. Det gäller alltifrån småföretag som pizzerior och blomsterhandlare, till elintensiv tung industri.

Vi måste ta tillbaka kontrollen och lösa situationen. De flesta av oss gör vad vi kan för att spara el hemma, men det går inte att helt välja bort el. El är helt enkelt inte vilken vara som helst. Istället är det en grundläggande funktion som samhället måste ta ansvar för så att alla har tillgång till den för ett överkomligt pris. Därför behövs Sverigepriser på el.

Håkan Svenneling

Riksdagsledamot, Vänsterpartiet

Artikeltaggar

DebattElElproduktionEnergiEnergiförsörjningEUHåkan SvennelingHushållHyresgästföreningenKlimatLOSmåföretagarnas RiksförbundSveriges regeringVänsterpartietVillaägarna