Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Knut Warmland

Publicerad:
Knut Warmland har avlidit 94 år gammal. Foto: ""

Läroverksadjunkten, författaren och dialektforskaren Knut Warmland, Filipstad, är död nära fyllda 95 år. Hans närmaste är hustrun Bodil och barnen Jon, Elsa och Nils med familjer.

Liv, som fyllt mig, guddomsgnista…, en versrad i Gustaf Frödings dikt Giv liv och grönska, blev titeln på Knut Warmlands bok som utkom 2001. Boken blev samtidigt årets utgåva i Gustaf Fröding-sällskapets skriftserie. Jag menar att denna guddomsgnista fyllde också Knut Warmlands liv och arbete.

Knut föddes och växte upp i Torsby. Efter studenten fick han möjligheter att läsa vidare och avlade 1954 filosofie magisterexamen i Uppsala. Han blev gymnasieadjunkt – en uppskattad sådan - och undervisade i många år i svenska och engelska i Filipstad.

Vid sidan av sitt arbete ägnade denne kulturman sig hängivet åt författarskap, språkvård, som den ordets man han var, och ett aktivt föreningsliv. Han hade ett särskilt intresse för Värmlandsskalderna, främst kanske Gustaf Fröding och Nils Ferlin. Från 1969 intog han en framträdande plats i Gustaf Fröding-sällskapets styrelse som ordförande i litteraturnämnden, vice ordförande i sällskapet och under en kort period också dess ordförande. Sällskapet har i och med Knut Warmlands bortgång mist en vän och stöttepelare, på senare år hedersledamot.

Knut Warmland kan räknas in bland de stora Frödingforskarna i vårt land som Henry Olsson, John Landquist och Germund Michanek bland de äldre, och Staffan Bergsten, Johan Cullberg och Dag Nordmark bland de yngre. Knut skrev flera böcker om Gustaf Frödings liv och dikt. Här några få: Mannen från månen (1999), Liv som fyllt mig (2001), Den sorgsne skrattarn (2004). En stor framgång blev hans Värmländsk ordbok, som utgivits i flera upplagor. Knut Warmland fick medaljer, utmärkelser och priser. 2010 blev han hedersdoktor vid Karlstads universitet. Vi är många som minns honom ”som en stjärna, en saga, en sång”.

Barbro Järliden

Hedersledamot i Gustaf Fröding-sällskapet

Artikeltaggar

DödsfallFamiljFilipstadGustaf FrödingGustaf Fröding-sällskapetKarlstads universitetKnut WarmlandLitteraturTill minneTorsbyUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.