Hoppa till huvudinnehållet

Här växer spelen fram – Karlstads spelindustri på frammarsch

Publicerad:
Patrick Standfast, medgrundare av The great journey och Frida Höjdén, community manager, i utbildningslokalen där folk från olika delar av Sverige och även andra länder utbildar sig till spelutvecklare.
Patrick Standfast, medgrundare av The great journey och Frida Höjdén, community manager, i utbildningslokalen där folk från olika delar av Sverige och även andra länder utbildar sig till spelutvecklare. Foto: Helena Karlsson

Karlstad är inte bara hemort för Europas största gamingkoncern Embracer Group.

Här finns också konkurrenskraftiga spelentreprenörer och utvecklare.

Flera av dem ingår på olika sätt i Embracerkoncernen och växer nu med stöd av speljätten.

Den svenska dataspelsbranschen växer så det knakar. Branschens egen organisation Dataspelsbranschen har kommit fram till att Sverige behöver minst 25 000 nya spelutvecklare inom tio år.

Sedan ett antal år pågår en satsning för att samla personer och företag och skapa ett drivhus för speltalanger i Värmland: The great journey. Non profit-organisationen finansieras av Embracer Group, Karlstads kommun, Region Värmland och EU:s regionala utvecklingsfond.

Växer snabbt

Medgrundare och ledare för organisationen är Patrick Standfast.

– Det finns 25 bolag i Värmland, varav 17 har startats sedan 2020, säger han.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: spelbranschen växer även i Värmland. En del av framgången har sannolikt att göra med The great journey. Communityn samlar utvecklare och entreprenörer som får viktiga kontakter och stöd på olika sätt.

I lokalen där utbildningen pågår på Innovation park finns människor av olika nationaliteter som har sökt sig till spelindustrin i Karlstad.
I lokalen där utbildningen pågår på Innovation park finns människor av olika nationaliteter som har sökt sig till spelindustrin i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Ett konkret bevis på intresset är YH-utbildningarna som The great journey arrangerar på Innovation park i Karlstad och på folkhögskolan KPS i Kristinehamn. Utbildningarna bedrivs i samarbete med Changemaker Education, Futuregames och Kristinehamns folkhögskola. 40 personer går just nu någon av utbildningarna som gör dem anställningsbara som utvecklare.

I The great journeys långsiktiga mål finns även att det ska finnas ett masterprogram inom spel på Karlstads universitet, och även en professur.

Starka partners

– Vi har universitetet, vi har näringslivet, och vi har ett initiativ, ett kluster, för spelindustrin. Det är styrkan i Karlstad, säger Patrick Standfast.

Han säger att spelentreprenörer har valt att flytta till Karlstad från bland annat Stockholm, Uppsala och Skövde.

– Dessa bolag och individer är krassa och väljer plats utifrån möjligheterna att lyckas. De ser att här finns ett community, spelutbildningar, accelerator för spelstartups, som erbjuder affärsutveckling samt det viktigaste: fler startups och bolag inom spel.

Att Embracer finns här är viktigt, menar han.

– Entreprenörskap är centralt för hur Lars Wingefors och Embracer jobbar, och det The great journey gör är att vi har en levande tradition av entreprenörskap med en mylla av entreprenörer och företag, som blir morgondagens globala exportföretag.

Mirage Game Studios i Karlstad har utvecklat spelet Little big workshop som har sålt över en halv miljon kopior. Nästa spel från bolaget heter Space for sale (bilden). Vd:n Simon Röjder har stora förhoppningar på spelet, som går ut på att man är en fastighetsmäklare i rymden.
Mirage Game Studios i Karlstad har utvecklat spelet Little big workshop som har sålt över en halv miljon kopior. Nästa spel från bolaget heter Space for sale (bilden). Vd:n Simon Röjder har stora förhoppningar på spelet, som går ut på att man är en fastighetsmäklare i rymden. Foto: Helena Karlsson

Två spelbolag i Karlstad med koppling till Embracer är Mirage Game Studios och Agera Games.

Mirage var först på plan och grundades redan 2016 av en grupp erfarna spelutvecklare och entreprenörer. Företaget har 14 anställda och är därmed störst i stan. Företaget har Embracers dotterkoncern THQ Nordic, med huvudkontor i Österrike, som förläggare.

– Vi pitchade en spelidé för Embracer och hamnade hos THQ Nordic som en intern studio, säger vd:n Simon Röjder.

En halv mijon ex

Mirage sålde 500 000 kopior av sitt första spel Little big workshop och jobbar på uppföljaren Space for sale.

Bolaget satsar på spel med en snäll, mjuk stil. Mer ”feelgood” än skjuta och döda.

– Det ska vara lättsamt och charmigt – lite som oss själva, säger Simon Röjder med ett leende.

Albin Ahlstedt-Grafman, vd Agera Games och Eddie Klint, grafiker, har ett spännande VR-spel på gång: Toss! Deras förläggare är Embracers dotterkoncern Vertigo games.
Albin Ahlstedt-Grafman, vd Agera Games och Eddie Klint, grafiker, har ett spännande VR-spel på gång: Toss! Deras förläggare är Embracers dotterkoncern Vertigo games. Foto: Helena Karlsson

Karlstadsföretaget Agera Games har Embracers holländska dotterbolag Vertigo Games som förläggare. Det ger stora möjligheter, om spelet de utvecklar blir bra.

– Det heter Toss! och är ett VR-spel där du är en apa som har kraschlandat i rymden. Uppdraget är att samla ihop delarna av skeppet och laga det, säger vd Albin Ahlstedt-Grafman.

Realistisk känsla

Med hjälp av VR-glasögon kastar sig spelaren fram i spelet. Spelets styrka är kasttekniken som ger en speciell känsla i hoppen och klättringen, menar skaparna.

– Tänk dig att du är Spindelmannen och har superkrafter att klättra uppför en vägg - så känns det, säger grafikern Eddie Klint som lovar en häftig spelupplevelse när spelet lanseras.

– Det planeras att lanseras i år, säger Albin Ahlstedt-Grafman.

Läs fler artiklar i serien:

Härifrån styr Wingefors speljätten EmbracerToppchef på Embracer: ”Balansen i livet mycket bättre än i Stockholm”Erik, 36, har nyckelroll på speljätten: ”Finns ett värmländskt lugn här"Embracerchefen Joel en av hemvändarna: ”Företagskulturen lockade”

Artikeltaggar

DataspelsbranschenEmbracerEntreprenörskapInnovationInnovation parkKarlstadKristinehamnMirage Game StudiosNäringslivPatrick StandfastSpeljätten i KarlstadTHQ NordicUtbildningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.