Hoppa till huvudinnehållet

Strandkaféet till salu: ”Vi sitter inte i sjön och måste sälja”

Publicerad:
Minst 900 000 kronor och en acceptabel plan vill kommunen ha av den som vill köpa Strandkaféet.
Minst 900 000 kronor och en acceptabel plan vill kommunen ha av den som vill köpa Strandkaféet. Foto: Andreas Dagström

Mysiga Strandkaféet ligger ute till försäljning. Men det är inte alla intressenter som kan komma på tal.

– Köparen måste både kunna ge tillräckligt bra betalt och ha en tanke med hur fastigheten ska användas, säger samhällsbyggnadschef Björn Wennerström.

Det var förmodligen män med inkomster från sjön som ursprungligen byggde de två små stugorna mellan hembygdsmuseet och bryggeriet, där Strandkaféet ligger. Ett av Åmåls mest populära vattenhål under sommartid med härlig utsikt över Vänern.

Nu har ägaren Åmåls kommun beslutat att försöka sälja kafébyggnaderna. Inget konstigt med det, menar samhällsbyggnadschef Björn Wennerström. Kommunen har som strategi att att avyttra fastigheter som inte fyller någon funktion för den egna verksamheten.

– I första hand frågade vi om Åkab ville ta över, men de var inte intresserade. Därför testar vi nu om det finns något intresse på marknaden, säger Wennerström.

Åkab var inte intresserat av att ta över Strandkaféet.
Åkab var inte intresserat av att ta över Strandkaféet. Foto: Andreas Dagström

Drömläge med handbojor

Med tanke på läget är utgångspriset, 900 000 kronor, relativt lågt satt. Många kan säkerligen tänka sig att äga den utsikten. Men samtidigt måste köparen vara beredd på många och stränga begränsningar.

– Byggnaderna ligger på parkmark och får egentligen inte stå där. Vi kommer inte gå med på att de blir bostäder, då måste man ändra planen, säger Björn Wennerström. Det rör sig dessutom om K-märkta hus, så förutsättningarna att göra ändringar är svåra.

Kulturhistoriskt värde

Fastigheterna finns med i den byggnadsinventering som Älvsborgs länsmuseum gjorde på kommunens uppdrag 1997. Då tillmättes fastigheterna kulturhistoriskt värde, framförallt beträffande stadshistoria.

”Husen är mycket bra exempel på enkla båtsmanstorp från 1800-talets slut”, lyder beskrivningen, även om delar av timmerstommen till det ena huset, det röda, tros vara uppfört cirka hundra år tidigare, i slutet av 1700-talet.

I det andra huset, det gula, bodde Åmåls siste lykttändare.

I det gula huset, som nu är lager, bodde Åmåls siste lykttändare.
I det gula huset, som nu är lager, bodde Åmåls siste lykttändare. Foto: Andreas Dagström

Långvarig hyresgäst

Men för dagens lokalbor förknippas platsen främst med härligt sommarhäng. En uppskattad länk mellan centrum och Örnäsbadet. Så ser kommunen helst att det fortsätter.

– Köpare måste både kunna ge tillräckligt betalt och ha en tanke med hur fastigheterna ska användas, säger Björn Wennerström.

Sedan tillägger han:

– Vi sitter inte i sjön och måste sälja.

Byggnaderna med tillhörande trädgård är i dag uthyrda med ett kontrakt som löper ända till årsskiftet 2029–2030.

I år har kaféet varit vinterstängt.
I år har kaféet varit vinterstängt. Foto: Andreas Dagström
Delar av stommen till själva kaféhuset tros vara från 1700-talet.
Delar av stommen till själva kaféhuset tros vara från 1700-talet. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmåls kommunBjörn WennerströmBostad och byggenFastigheterVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.