Hoppa till huvudinnehållet

Shirley Clamp, 50: ”Att våga vara rolig kräver mognad”

Publicerad:
Shirley Clamp trivs med att bli äldre. ”Nu känner jag mig ännu mer redo att bjuda på mig själv och öppna fler lager”, säger hon.
Shirley Clamp trivs med att bli äldre. ”Nu känner jag mig ännu mer redo att bjuda på mig själv och öppna fler lager”, säger hon. Foto: Claudio Bresciani/TT

Från körsångerska bakom andra artister till Mellohits och en helt egen krogshow. Shirley Clamp har hunnit med det mesta under sin snart 20 år långa karriär. Men det här är bara början.

–  Jag är nyfiken på ett nytt sätt nu.

Nej, någon åldersnoja lider inte Shirley Clamp av. Men att stå inför milstolpen 50 är ändå speciellt och väcker tankar.

–  När jag tänker på jämngamla som har försvunnit från jordelivet tänker jag att jag får vara glad över att fylla år. Att jag har fått ett barn jag avgudar och att jag har gjort så mycket kul. Att jag har hunnit med rätt mycket på de här 50 åren!

Det är ingen överdrift. Ända sedan genombrottet i Melodifestivalen 2004 har Shirley Clamp varit med nästan överallt, och öst på med hitlåtar och programledarskap och framför allt – sin väldigt igenkännbara vibratostämma. 2019 firade hon denna karriär genom den alldeles egna krogshowen ”Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt” regisserad av William Spetz.

–  Min föreställning är det roligaste jag har gjort. Att jag tog det steget och genomförde det och på så vis fick visa mer av mig själv. På något sätt känns det som att jag bara har börjat, säger hon.

Starten på historien ägde rum i bruksorten Viskafors utanför Borås där Shirley växte upp med sin mamma och syster. Carola Häggkvists vinst i Melodifestivalen 1983 gjorde stort intryck på den då tioåriga Shirley Clamp. Och även om hon ständigt ”stod och sjöng”, som hon själv säger, var det främst sport som hägrade under uppväxten.

Shirley Clamp trivs med att bli äldre. ”Nu känner jag mig ännu mer redo att bjuda på mig själv och öppna fler lager”, säger hon.
Shirley Clamp trivs med att bli äldre. ”Nu känner jag mig ännu mer redo att bjuda på mig själv och öppna fler lager”, säger hon. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hennes mamma undrade om hon inte skulle börja sjunga i kör ändå. Och inför gymnasiet tvekade hon mellan att göra som alla andra och gå en ”vanlig” gymnasielinje eller våga flytta 17 mil bort och satsa på musik. Det blev det senare, ivrigt påhejad av mamma och moster.

–  Innan dess trodde jag att jag skulle bli florist eller fängelsekurator. Men sedan den dagen har jag inte kunnat se mig själv i någon annan bransch, säger hon och skrattar.

Jag har varit lite sen med rätt mycket, som att bli mamma och slå igenom. Jag behöver tänka igenom saker rejält innan jag gör något
Shirley Clamp

Efter musikteaterskolan i Bjärnum pluggade hon vidare på musikalartistlinjen i Göteborg och var sedan med i talangtävlingar och körade länge bakom andra artister. Att få vara med i Melodifestivalen som soloartist var en dröm som gick i uppfyllelse först flera år senare.

–  Jag har varit lite sen med rätt mycket, som att bli mamma och slå igenom. Jag behöver tänka igenom saker rejält innan jag gör något, säger hon och fortsätter:

–  Men det var väldigt kul med Mellon, speciellt början. Låtarna ”Att älska mig” och ”Min kärlek” lade ju faktiskt grunden för att jag skulle kunna jobba med det här för resten av livet, så jag är väldigt tacksam över att jag fick de låtarna.

Den egna showen ruvade hon på i många år. Livet kom emellan, det var mycket jobb och hon sköt det framför sig. Sedan slumpade det sig så att ett produktionsbolag hörde av sig och ville göra en show med henne, och då såg hon sin chans att haka på. Showen fick, som så många andra, pausas under pandemin men återupptogs med en turné under hösten 2022. Och showformatet har definitivt gett Shirley Clamp blodad tand.

–  Den här föreställningsbiten med liveband och musik och prator är jag löjligt förtjust i. Det är inte stimulerande på samma sätt med spelningar där man bara sjunger en eller ett par låtar, man hinner liksom inte rota sig. Jag gillar det här mötet med publiken.

Fakta

Shirley Clamp

Fyller: 50 år den 17 februari.

Yrke: Sångerska, låtskrivare och artist.

Familj: ”Min dotter Vilja, min syster Tania och systerdotter Jennifer. Och min bonusfamilj med min kille och hans fyra barn.”

Bor: Enskede.

Om att fylla 50: ”Jag har aldrig haft åldersnoja och det är så skönt och roligt att bli äldre och få fylla år”.

Så firar jag: Middag med nära och kära.

Senaste lästa bok: ”Känslosann” av Randy Taran.

Ser på: ”Strömmar serier och inredningsprogram.”

Gör när jag är ledig: ”Är ledig!”.

Det är delvis en personlig show där hon självironiskt delar med sig av berättelser om rollen som mamma och expartner. Den har också allvarligare partier om att våga hålla fast vid sina drömmar. Så kanske var det precis som det skulle, att showen behövde ta tid på sig att bli verklighet.

–  Att våga vara rolig i ämnen som egentligen är jättesorgliga i grunden, det kräver nog lite mognad. Nu känner jag mig ännu mer redo att bjuda på mig själv och öppna fler lager. Man hittar fler dimensioner inom sig när man blir äldre, och kanske blir det mer intressant på scenen, säger hon och fortsätter:

–  Man behöver inte heller alltid ta sig själv på så stort allvar.

Det känns som att jag är nyfiken på ett annat sätt nu, att jag vill involvera mig i nya sammanhang.
Shirley Clamp

Showens sista föreställning var i slutet av november, men Shirley Clamp är inte redo att sätta punkt för den riktigt ännu. Drömmen är att kunna sätta upp den i ny skepnad i år eller längre fram. Men närmast är det dock ny musik som hägrar. Shirley Clamp har just påbörjat arbetet med musik som förhoppningsvis ska landa i ett kommande album.

–  Det känns som att jag är nyfiken på ett annat sätt nu, att jag vill involvera mig i nya sammanhang. Kanske har det något att göra med att jag kommit över 50-strecket. Jag ser ljust på framtiden.

Anna Hedlund/TT

Artikeltaggar

ArtisterBjärnumBoråsFödelsedagarKörerMelodifestivalen 2004MusikNöje/KulturShirley ClampShowerViskafors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.