Hoppa till huvudinnehållet

Nytt avtal ska lösa ambulansbemanningen till sommaren

Publicerad:
Region Värmland har förhandlat fram ett nytt avtal.
Region Värmland har förhandlat fram ett nytt avtal. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Värmland har slutit nya kollektivavtal med Vårdförbundet och Kommunal.

Det nya avtalet innebär att man genom en omfördelning av arbetstiden över året enklare ska kunna lösa bemanningen inom ambulanssjukvården på sommaren.

Detta görs på grund av svårigheten att rekrytera semestervikarier. Tidigare har man bland annat försökt lösa problemet med jour nattetid.

Men det nya avtalet innebär en så kallad periodiserad arbetstids­modell. Syftet är att skapa hållbar schema­läggning under sommar­perioden.

– Det här har varit en fråga under flera år. Det har funnit stor kompromiss­vilja och det är glädjande att vi har kommit till en lösning i samförstånd, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, i ett pressmeddelande.

Arbetstiden omfördelas

Det nya avtalet innebär att arbetstiden för ambulanssjukvården fördelas olika över året. Den totala arbetstiden förändras inte, men istället fördelas den på ett nytt sätt.

Detta innebär att ambulanspersonal kommer att ha förkortad arbetstid med ungefär en timme per vecka under perioden september till maj. Sedan har man förhöjd arbetstid med ungefär fyra timmar per vecka resterande tid på året. Detta i omkring åtta veckor, exkluderat semester.

Personalen får också en extra ersättning på 1500 kronor per vecka med förhöjd arbetstid.

– Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att hitta en lösning på bemanningen. Avtalet ger våra medlemmar bättre planerings­förutsättningar och under de två år som det gäller får arbetsgivaren möjlighet att arbeta för att rekrytera så att vi blir tillräckligt med personal, säger Camilla Gustafsson, Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

– Vi har förhandlat fram det här för att vi ska få en mer planerbar sommar, nu kan vi veta i förväg hur vi ska jobba. Och vi får en ekonomisk kompensation som är godtagbar, säger Ulf Barhammar, Kommunal, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdArbeteAvtalBemanningKollektivavtalLena GjevertRegion VärmlandVårdförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.