Hoppa till huvudinnehållet

NWT granskar: Här är detaljerna i Schürers avtal

Publicerad:
Den 1 april tillträdde Alan Schürer som ny stadsbyggnadsdirektör i Karlstads kommun.
Den 1 april tillträdde Alan Schürer som ny stadsbyggnadsdirektör i Karlstads kommun. Foto: Helena Karlsson

Flera avgångskrav riktas mot Alan Schürer – och varken kommunalrådet eller kommundirektören säger att han sitter säkert.

NWT har granskat stadsbyggnadsdirektörens anställningsvillkor och kan berätta att han har ett tidsbegränsat förordnade som stadsbyggnadsdirektör, som sträcker sig till den 31 mars 2027.

Arbetsgivaren kan när som helst avbryta hans chefsuppdrag och omplacera honom.

Schüreraffären har gått så långt att Karlstads kommundirektör Ulrika K Jansson numer beskriver den som ”ett pågående personalärende”. På fredagseftermiddagen svarade hon inte på NWT:s fråga om Alan Schürer kommer att sitta kvar som stadsbyggnadsdirektör.

Inte heller kommunalrådet Linda Larsson (S) har gett några garantier för att han får fortsätta.

– Det är klart att förtroendet för honom naturligtvis är kraftigt påverkat, sade hon tidigare i veckan och öppnade för att stadsbyggnadsdirektören kan bytas ut:

– Det är möjligt. Vi utesluter ingenting.

Stormen uppstod efter att Alan Schürer bett NWT bekräfta en källa har han enligt flera experter brutit mot efterforskningsförbudet. Han har även – för andra gången på drygt en vecka – blivit anmäld till Justitiekanslern.

Stadsbyggnadsdirektören är just nu inte i tjänst. Enligt kommunalrådet Linda Larsson (S) rör det sig om en frivillig ledighet.

Headhuntad

I december 2020 skrev Alan Schürer och dåvarande kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) under den förstnämndes anställningsavtal, som innebär att han har ett tidsbegränsat chefsförordnande som stadsbyggnadsdirektör mellan den 1 april 2021 och 31 mars 2027.

I en intervju med NWT kort efter att han tillträtt sade han att han blivit ”headhuntad” av Karlstads kommun:

– Jag fick veta vad arbetet gick ut på och blev väldigt intresserad. Det är spännande att komma hit till Karlstad just nu när det händer så mycket och när staden växer så kraftigt

Alan Schürer – som närmast kom från uppdraget som chef för förvaltningsutveckling vid allmännyttiga Familjebostäder i Göteborg – gick in på en månadslön på 93 000 kronor och har i grunden en tillsvidareanställning hos Karlstads kommun.

Hans chefsförordnande kan avbrytas när som helst. Om så sker kan Alan Schürer förflyttas inom hela verksamhetsområdet och ”utföra allt sådant arbete som står i naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet och som kan anses falla inom arbetstagarens allmänna yrkeskvalifikationer”.

I så fall ska ett nytt anställningsavtal tecknas och ny lön och befattning ska fastställas. Något färdigförhandlat avgångsvederlag – eller ”fallskärm” – finns inte.

Forskning och höga chefsjobb

53-årige Alan Schürer – som är folkbokförd i Askim utanför Göteborg – är en person med bred erfarenhet. Han har haft höga chefsbefattningar i flera bolag i fastighetsbranschen och även ansvarat för affärsutveckling på managementkonsultbolaget Ekan AB.

Han har även varit forskare inom fastighetsekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, enligt de handlingar han skickade när han sökte jobb på Familjebostäder 2017. Alan Schürer har en magisterexamen i internationella relationer och är doktor i fastighetsekonomi.

Enligt stadsbyggnadsdirektörens profil på Linkedin går han sedan november förra året att boka som föreläsare via förmedlingen Sveriges talare. Han finns också registrerad som styrelseledamot i reklambyrån Byrå Lakowitz AB, ett uppdrag som enligt hans sida på Linkedin är avslutat.

Han har även det egna bolaget Meaconatus management consulting AB, där han är ensam ägare. Under 2021 hade bolaget ingen omsättning.

Artikeltaggar

Alan SchürerArbeteArbetsgivareAvtalJustitiekanslernKarlstadKarlstads kommunLönerSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.