Hoppa till huvudinnehållet

Efter avgångskraven – Schürer inte i tjänst: ”Vi har inlett en dialog”

Publicerad:
Alan Schürer.
Alan Schürer. Foto: My Matson

Stadsbyggnadsdirektören Alan Schürer är inte i tjänst.

Samtidigt har det inletts ”en dialog” med honom efter att han anklagats för att ha brutit mot efterforskningsförbudet.

Det uppger kommunalrådet Linda Larsson (S).

– Nu har han ledigt och när han kommer tillbaka återupptar vi dialogen, säger hon.

På torsdagen riktades det första offentliga skarpa avgångskravet mot Alan Schürer, från oppositionspolitikern Robin Lennartsson (SD).

– Jag känner vi får inte tumma på viktiga principer och lagbrott. Det kan ha varit ett enkelt fel men måste vi visa att vi är seriösa. Jag tycker att det inte finns många andra utvägar, sade han till NWT.

Näst på tur var NWT:s politiske redaktör Henrik L Barvå, som i en ledare som publicerades på fredagsmorgonen skriver att det torde vara omöjligt för Alan Schürer att sitta kvar.

Henrik L Barvå pekar bland annat på att varken kommundirektören Ulrika K Jansson eller kommunalrådet Linda Larsson (S) slagit fast att stadsbyggnadsdirektören sitter säkert på sin anställning.

”Det går inte att ha en stadsbyggnadsdirektör vars förtroende är så ifrågasatt och där ledande politiker inte kan säga att de står bakom honom. Det borde de inse, och framför allt borde Alan Schürer själv inse det. Och det oavsett det rättsliga efterspelet. Enklast för alla inblandade vore om han nu avgick på eget initiativ”, skriver Henrik L Barvå.

Bakgrunden till Schüreraffären är att han enligt flera experter brutit mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet. Detta efter att han vänt sig till NWT och bett att få bekräftat vem som var vår källa.

Alan Schürer har varit stadsbyggnadsdirektör i Karlstad i knappt två år.
Alan Schürer har varit stadsbyggnadsdirektör i Karlstad i knappt två år. Foto: Helena Karlsson

När NWT når Linda Larsson på fredagsmorgonen säger hon:

– Vi har inlett en dialog med stadsbyggnadsdirektören. Nu har han ledigt och när han kommer tillbaka återupptar vi dialogen.

Linda Larsson är förtegen kring processen.
Linda Larsson är förtegen kring processen. Foto: Tommy Pedersen

Det rör sig inte om en avstängning, utan om en frivillig ledighet, enligt Linda Larsson. Alan Schürer kommer att vara tillbaka i nästa vecka.

Kommunalrådet vill inte säga något om avgångskraven som riktats mot stadsbyggnadsdirektören.

– Nu är det här ett personalärende. Vi har inlett dialogen, nu är han på ledighet i en vecka och sen får vi återuppta dialogen. I övrigt vill jag inte kommentera.

NWT har sökt Alan Schürer.

Här kan du läsa mer om Schüreraffären.

Artikeltaggar

Alan SchürerAnställningarArbeteKarlstadLinda LarssonPolitikPolitiska system och ideologierSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.