Hoppa till huvudinnehållet

Alan Schürer anmäls till JK – igen

Publicerad:
Alan Schürer.
Alan Schürer. Foto: Helena Karlsson

För andra gången på drygt en vecka har Karlstads kommuns stadsbyggnadsdirektör blivit anmäld till Justitiekanslern (JK).

Den här gången handlar det om brott mot efterforskningsförbudet.

Även nu är det Peter Sörensen (KPL) som står bakom anmälan.

Peter Sörensen skickade anmälan till JK klockan 13 på fredagen, med mejlkopior till flera värmländska nyhetsredaktioner.

Hela anmälan utgörs av den artikel NWT publicerade på tisdagen, om att Alan Schürer vänt sig till redaktionen för att få bekräftat vem som var vår källa.

”Jag vill anmäla Karlstad kommuns stadsbyggnadsdirektör Alan Schürer för brott mot efterforskningsförbudet. Detta då han, enligt en artikel i NWT den 14/2 2023 (bifogad) kontaktat tidningen för att försöka få dem att lämna ut information om vem som skickat kopia på ett e-postmeddelande rörande hans och kommunens agerande som skickats till dem”, skriver Peter Sörensen.

Bad om bekräftelse

Det var efter den första JK-anmälan – som bland annat handlar om att Peter Sörensen anser att stadsbyggnadsdirektören röjt hans anonymitet – som Alan Schürer vände sig till NWT och bad om en bekräftelse på att Peter Sörensen varit källa till en tidigare artikel.

Den artikeln handlade om ett internt mejl Alan Schürer skickade till kommunalrådet Anders Tallgren (S), där han frågade hur han skulle ”hantera” Peter Sörensen.

Efter att NWT berättat om Alan Schürers mejl till redaktionen – som av flera experter pekas ut som ett brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet – har både oppositionspolitikern Robin Lennartsson (SD) och NWT:s politiske redaktör Henrik L Barvå riktat avgångskrav mot stadsbyggnadsdirektören.

Peter Sörensen tycker att såväl NWT som Karlstads kommun borde ha gjort en JK-anmälan mot Alan Schürer, men eftersom det inte skett har han valt att ta saken i egna händer.

Han anser att stadsbyggnadsdirektörens agerande är ett uttryck för en bredare kultur i Karlstads kommun, där svensk lagstiftning ignoreras.

– Nu går det här som ett drev och man kallar det ”Schüreraffären”, men någon direkt Schüreraffär finns inte. Det är en större kontext som agerandet måste ses i, säger Peter Sörensen.

Peter Sörensen.
Peter Sörensen. Foto: Tommy Andersson

Han exemplifierar med det pågående ärendet om bygglov för de inglasade uteserveringarna i centrala Karlstad, som initierades av Peter Sörensen och Karlstadpartiet livskvalitet. Peter Sörensen har tidigare pratat om Karlstad som en ”laglös kommun”.

Duckar frågan

På fredagsmorgonen meddelade kommunalrådet Linda Larsson (S) att det pågår ”en dialog” med Alan Schürer. Hon sade också att han just nu inte är i tjänst, han har gått på ledighet till i nästa vecka.

Varken Linda Larsson eller kommundirektören Ulrika K Jansson har under de senaste dagarna kunnat utesluta att Alan Schürer kan tvingas lämna sin post på grund av det misstänkta efterforskningsbrottet.

Under fredagseftermiddagen har Ulrika K Jansson fått frågan om Alan Schürer kommer att sitta kvar som stadsbyggnadsdirektör. Hon svarar inte på den.

”I dagsläget är detta ett pågående personalärende som jag inte kan kommentera”, skriver kommundirektören i ett sms.

NWT har sökt Alan Schürer.

Läs mer om Schüreraffären här

Artikeltaggar

Alan SchürerBrottBrott, lag och rättJustitiekanslernKarlstads kommunPeter SörensenSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.