Hoppa till huvudinnehållet

Experten dömer ut kommuntoppens agerande: ”Solklart brott”

Publicerad:
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke reagerar på stadsbyggnadsdirektören Alan Schürers agerande.
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke reagerar på stadsbyggnadsdirektören Alan Schürers agerande. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett solklart brott.

Det menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att stadsbyggnadsdirektören Alan Schürer begick när han ville veta NWT:s källa.

– Det spelar ingen roll om han ber om ursäkt, gärningen är begången.

Efter en artikel i NWT kontaktade Alan Schürer en av tidningens reportrar och ville ha det bekräftat vem som var källan.

Artikeln handlade om en mejlväxling mellan Alan Schürer och kommunalrådet Anders Tallgren (S) där Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen nämns.

I Sverige är det förbjudet för myndigheter och andra allmänna organ att efterforska vem som, med stöd av meddelarfriheten, har lämnat en uppgift till media eller en journalist.

Här bryter kommuntoppen mot lagen – ville veta NWT:s källa

Kommunledningen har tagit uppgifterna på stort allvar och några garantier för Alan Schürers fortsätta anställning fanns inte när representanter för ledningen intervjuades under onsdagsförmiddagen.

Direktören kan sparkas efter misstänkta grundlagsbrottet: ”Utesluter ingenting”

”Jag skulle säga att det är straffbart”

Nu reagerar även Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, på stadsbyggnadsdirektörens agerande.

– Det är ett solklart brott. Han har gjort en aktiv handling och gjort det med uppsåt, säger han.

Nils Funcke tror att Alan Schürer kan räkna med någon form av repressalier.

– Jag skulle säga att det är straffbart och kommer det under JK:s (justitiekanslerns) lupp är jag ganska övertygad att de kommer inleda ett tillsynsärende och kritisera honom för detta.

Alan Schürer, stadsbyggnadsdirektör.
Alan Schürer, stadsbyggnadsdirektör.

Det skulle även kunna leda till åtal och fällande dom. En konsekvens en bibliotekschef i Karlstad fick 2019 efter att ha eftersökt en av Dagens Nyheters reportrars källa.

– Om det här motiverar JK, att det är åtalbart, återstår att se. Det finns ju ett dokumenterat bevisläge som förutsätter att det kan bli en fällande dom i tingsrätten i Karlstad. Så har det slutat för många andra.

I fallet med bibliotekschefen ledde det till en dom om 50 dagsböter, sammanlagt 25 000 kronor.

– Det spelar ingen roll om man ber om ursäkt. Gärningen är begången.

Artikeltaggar

Alan SchürerÅtalBrottBrott, lag och rättDagsböterJustitiekanslernKarlstadNils FunckeSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.