När Embracer Group köper bolag är det Martin Hogen som leder arbetet med den så kallade onboardingprocessen. Det innebär att bolaget görs till en del av Embracerkoncernen.
– Jag började på en måndag. På onsdagen meddelades förvärvet av Aspyr, Easybrain och Gearbox Entertainment för 9 miljarder. Det blev bra drag.
35-årige Martin Hogen från Fagerås, Kils kommun, landade som ung i Göteborg, efter att bland annat ha bott i Tyskland en tid. I Göteborg tog han en masterexamen i finans på Handels, bildade familj och startade en karriär på revisions- och konsultföretaget PWC.
–Jag jobbade med förvärvsrelaterade frågor, transaktionsrådgivning till olika kunder, corporate finance.
Tio år i Göteborg
Det blev tio år i Göteborg, en stad som både Martin och frun trivdes i. Men både han och frun, som är från Östra Ämtervik, längtade tillbaka till Värmland.
– Det kändes naturligt att flytta hem och att barnen får ha det som vi själva hade det när vi växte upp. Sedan tre år tillbaka bor vi på landet utanför Kil.
Jag hade hållit ögonen på Embracer vid sidan av, från den finansiella marknaden, och fascinerats.
Flytten till Värmland kom först, Embracerjobbet sedan. Martin jobbade på distans på sitt jobb i Göteborg först.
– Jag hade hållit ögonen på Embracer vid sidan av, från den finansiella marknaden, och fascinerats. Jag tänkte att det hade det varit kul att jobba där.
”Bra på alla plan”
När chansen dök upp var det tjänsten som Head of onboarding and finance development som skulle tillsättas. Det blev en lyckad matchning mellan Martin och närmaste chefen Erik Sunnerdahl och högsta ekonomichefen, Johan Ekström, CFO.
– Jag kände att det här är bra på alla plan.
Rivstart
Någon mjukstart blev det inte för Martin. Han började vid en tidpunkt då en dotterkoncern inom Embracer precis hade gjort stora förvärv. Det är just där han har en nyckelroll.
– När ett bolag blir en del av gruppen har vi en process för att de ska komma in som man ska, utifrån krav Embracer har på sig, men även med fokus på det finansiella; finansiell integration, compliance (regelefterlevnad, reds anm), implementation av processer med mera.
Han har varit på Embracer i två år nu.
– Tjänsten visade sig vara väldigt bra och jag har kunnat utforma den som jag ville.
Berätta om tjänsten – vad är uppdraget?
– När pressreleasen om att ett av Embracers dotterbolag har gjort ett förvärv har det varit en lång process innan dess. Man har jobbat hårt för att få avtal på plats, att bolagen är överens, och att man är medveten om vad man köper och varför. Nästa steg är att integrera dem in i Embracer. Då är vårt jobb att ta all information som vi har tillskansat oss under den här processen, strukturera upp den, och sätta en plan för hur vi integrerar det här bolaget bäst utifrån olika perspektiv, arbetsströmmar eller områden.
Allt bygger på bra dialog; att man är väldigt tydlig och samtidigt lyssnar in och förklarar
Krävs det mycket av dig som ledare för att få alla att dra åt samma håll?
– Det beror mycket på karaktär och profil på bolaget. Funktionerna är olika mogna så man får ha olika fokusområden. Allt bygger på bra dialog; att man är väldigt tydlig och samtidigt lyssnar in och förklarar.
Vad kan gå fel?
– I en sådan här verksamhet finns det olika typer av risker hela tiden. En sak kan vara att ett bolag blir försenat med leveranser av finansiell information till oss, och att det i sin tur stör processen.
Martins team består av fyra personer varav tre i Karlstad och en i Stockholm.
– Varje operativ grupp (dotterkoncern, reds anm) har sin egen organisation. De i sin tur är involverade i integrationen. Hela filosofin är att vi är decentraliserade, men för att vi ska följa alla krav behöver vi implementera processer där det är nödvändigt.
Du har ett stort ansvar?
– Jag tänker inte på det så, jag tänker att man är med och bygger saker. Man är med på resan, och det här bygget. Det är det jag tycker är kul, jag gillar det förvärvsintensiva.
När är jobbet som roligast?
– När det är mycket att göra och saker flyter på. När man får hålla på med intressanta frågeställningar, alternativt utveckla nya processer och verktyg tillsammans. När personer i teamet tar nya kliv och vågar köra på.
Han beskriver Embracer som en ”öppen och vänlig organisation med mycket smarta människor.”
– Det är härligt att kunna jobba med det här, i den här globala miljön, med den här typen av arbetsuppgifter, samtidigt som man kan bo en bit utanför stan och ha det gott där.
– Vi ångrar definitivt inte flytten från Göteborg. Vi trivs väldigt bra.
Ni saknar inte storstadslivet?
– Vissa delar, men man kan ganska enkelt få utlopp för dem om man åker och hälsar på.
Embracerchefen Joel en av hemvändarna: ”Företagskulturen lockade”Erik, 36, har nyckelroll på speljätten: ”Finns ett värmländskt lugn här"Toppchef på Embracer: ”Balansen i livet mycket bättre än i Stockholm”Härifrån styr Wingefors speljätten Embracer