Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Carlstad Crusaders är en friidrottsklubb: ”Det här är ingen kupp”

Publicerad:
Reporter Mikael Adamsson
Mikael Adamsson
mikael.adamsson@nwt.se
Carlstad Crusaders har numera inte bara amerikansk fotboll på agendan utan även friidrott.
Carlstad Crusaders har numera inte bara amerikansk fotboll på agendan utan även friidrott. Foto: Tommy Andersson

Carlstad Crusaders är plötsligt en bredare klubb än tidigare.

Nu är de flerfaldiga svenska mästarna i amerikansk fotboll även en friidrottsförening.

– Föreningens friidrottssektion är nu aktiverad via sitt medlemskap i Svenska friidrottsförbundet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Redan den kommande helgen gör klubben debut - i Karlstad 6-timmars i Eva Lisa Holtz Arena.

Det var strax före jul som klubbens friidrottsintresse plötsligt väcktes.

Klubben har aldrig hymlat om att det nya greppet handlar om att få bättre tillgång till träningstider i den nya friidrottshallen.

– I dialogen med kommunen har det varit väldigt tydligt att det inte är en inomhusarena för alla idrotter utan snarare en friidrottsarena som har byggts, sa Carlstad Crusaders sportchef Rikard Borg till NWT när frågan aktualiserades.

Medlem i förbundet

Och så här skriver klubben nu i ett pressmeddelande:

– Det var höstens diskussioner med kommunen om tillgång till den nya inomhushallen Eva Lisa Holtz arena under vardagskvällar mellan 17.00-20.00 som initierade föreningens intresse för att starta upp en friidrottsverksamhet då vi tidigare blivit lovade att kunna boka tider i arenan under dessa kvällar. Men när inomhusarenan väl var färdig visade det sig att så inte var fallet, utan dessa tider var då vigda åt föreningar med friidrottsinriktning.

Nu är Carlstad Crusaders en av medlemsföreningarna i Svenska friidrottsförbundet.

– Dialogen har också inletts med kommunen att frigöra tider för de friidrottsträningar föreningen önskar att genomföra i inomhushallen, säger klubben vidare.

”Känt oss tvingade”

NWT har nått Carlstads Crusaders sportchef Rikard Borg - och ställt den oundvikliga frågan:

Är det här en kupp?

– Nej, vi ser det inte som en kupp. Vi har mer eller mindre känt oss tvingade till att göra så här. Vi har barn- och ungdomsgrupper som behöver träningstider och från början var det sagt att Eva Lisa Holtz skulle vara en multisportarena

Två debutanter

Crusaders första historiska friidrottare visar upp sig den kommande helgen.

Nathalie Bengtsson och Theresé Helgman är anmälda till Karlstad 6-timmars i Eva Lisa Holtz Arena. En tävling där det gäller att springa så långt det går på sex timmar.

– Det känns lite extra motiverande att jaga varv på den 200 meter långa ovalen på lördag och samtidigt vara först ut att bära Carlstad Crusaders namn i friidrottssammanhang. Möjligheten att kombinera amerikansk fotboll och friidrott känns jätteinspirerande, säger Nathalie Bengtsson.

Ett första klubbmästerskap i friidrott är planerat i slutet av mars - i Eva Lisa Holtz Arena.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersEva Lisa Holtz ArenaFriidrottKarlstadNathalie BengtssonRikard BorgSvenska friidrottsförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.