Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Åke i Myra skänker intäkter: ”Nog ska var och en ha tak över huvudet”

Publicerad:
Kjell Åke i Myra kör stand up tillförmån för Arvikavärme.
Kjell Åke i Myra kör stand up tillförmån för Arvikavärme. Foto: Carl Edlom

Nyligen la komikern och glesbygdsambassadören Kjell Åke i Myra upp ett inlägg på sociala medier med en stilla vädjan om hjälp till föreningen Arvikavärme.

Det behövs medel till verksamheten som hjälper utsatta med mat och logi.

Själv bidrar han genom att uppträda på Värdshuset Tvällen och skänka intäkterna.

Han har gjort humorshower tillsammans med bland andra Tomas Von Brömssen och Sissela Kyle. När Kjell Åke Axelsson axlar om till sitt alter ego Kjell Åke i Myra – namnet taget efter platsen i Metbäcken där han bor – blir humorn varm och gärna lite eftertänksam. I publiken brukar flabb blandas med igenkännande nickar.

När han kom i kontakt med Anki Svensson som är ordförande i föreningen Arvikavärme fick han insyn i de utmaningar som den ideella föreningen tampas med.

– Arvikavärme gör ett fantastiskt jobb, säger Kjell Åke i Myra.

– När Anki första gången berättade om vad de gör och hur situationen ser ut var min första tanke att så här ska det inte behöva vara. Ingen ska behöva ha det så här i vårt samhälle. Nog ska var och en kunna ha tak över huvudet och få sig mat varje dag.

Arvikavärme arbetar för att hjälpa hemlösa och andra ekonomiskt utsatta grupper. Nu ska ett soppkök öppna där till exempel pensionärer med skral pension och föräldrar med ansträngd ekonomi kan få ett mål mat.

– Jag växte upp i en fattig familj, fortsätter Kjell Åke. Men jag vet aldrig att jag behövde lägga mig hungrig någon gång. Även om kläderna inte var de bästa, var de ihoplappade och hela.

Humor kan vara förlösande, säger Kjell Åke i Myra.
Humor kan vara förlösande, säger Kjell Åke i Myra. Foto: Carl Edlom

"Förlösande att få skratta”

Den 24 februari kommer Kjell Åke i Myra att uppträda med stand up på Värdshuset Tvällen i Gunnarskog och intäkterna går till Arvikavärme.

– Jag kommer som vanligt att prata om mitt Metbäcken. Det är som Tomas von Brömssen sa när han fick frågan om hur det kändes att komma ut på landsbygden: "Landsbygden, den är fin. Men Metbäcken, det ligger bortom landsbygden".

Att använda humor för att lyfta allvarliga problem i samhället som ekonomisk utsatthet och hemlöshet, ser Kjell Åke som självklart.

– I svåra stunder så finns det väl inget bättre än att få skratta? Man kan lösa mycket med humor, används den på rätt sätt kan du använda den i vilket sammanhang som helst. Det har kommit fram människor till mig efter en show och sagt "Så gôtt att få ta del av detta, det är ett år sedan jag skrattade". Det kan vara väldigt förlösande att få skratta. Det är så många i dag som har det svårt, många dagar kan ett skratt göra stor nytta. För att klara sig genom dagen.

Han hoppas på god uppslutning på värdshuset.

– Inte för min del, men för Arvikavärme. Förhoppningen är att få igång soppköket och renovering i lokalerna. Det krävs pengar för att det ska fungera. Jag förstår inte varför vi ska behöva ha det så här i Sverige, nog finns det medel? Det måste vara fel prioriteringar som görs.

Kjell Åke i Myra arbetar just nu med en humorshow som planeras ha premiär nästa höst. Föreställningen lånar titeln från Tomas von Brömssens citat – "Metbäcken – byn bortom landsbygden". Den 24 februari uppträder han på Värdhuset Tvällen till förmån för Arvikavärme.

Artikeltaggar

ArvikaArvikavärmeFamiljFöreningslivFritid och livsstilGunnarskogHemlöshetHumorKjell Åke AxelssonKomikerLandsbygdMänskligtMetbäckenNöje/KulturPensionSamhälleSissela KyleTomas von BrömssenTvällen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.