Hoppa till huvudinnehållet

Bestörtning efter förslaget att lägga ner flyglinjen: ”Jag såg inte detta komma”

Publicerad:
Hagfors flygplats Foto: Peter Nilsson

Förslaget om att lägga ner flyglinjen Torsby- Hagfors- Arlanda slog ner som en bomb i Nordvärmland efter att förslaget presenterats igår.

– Det var väldigt förvånande. Jag såg inte detta komma, säger Richard Bjöörn, kommunchef Hagfors kommun, som också uppger att man kraftsamlar för att inte detta ska bli verklighet.

Det var under onsdagen som flygtrafikutredningen presenterades.

Förslaget är att Karlstad Airport får en allmän trafikplikt till Arlanda. Det innebär att staten ansvarar för flyglinjen.

I stället föreslår utredningen att flyglinjen Torsby-Hagfors-Arlanda, som idag har allmän trafikplikt, tas bort. Istället ska resenärer i norra Värmland erbjudas flygbuss till Karlstad.

”Överraskande”

De ledande kommuncheferna i Torsby och Hagfors är förvånade över förslaget.

– Vi har ju varit med i dialogen i den här utredningen och vi har inte haft någon känsla av att det är det här som skulle göras, utan att det mer handlade om hur man ska samordna, effektivisera och vilka resurser man ska ha för att flygplatserna ska vara långsiktiga. Det här var väldigt överraskande måste jag säga, säger Richard Bjöörn.

Han fortsätter:

– Det har varit fastställda kriterier för att man ska kunna ha flyg, det har handlat om avståndet till Stockholm. Detta har jag inte sett att man har tagit någon ny ställning till. Men det verkar ju som om utredaren själv har tagit ny ställning. Det är mycket förvånande.

Richard Bjöörn,kommunchef Hagfors kommun.
Richard Bjöörn,kommunchef Hagfors kommun. Foto: Pia Holmström

Konsekvenser

Thomas Stjerndorff, kommundirektör i Torsby framhåller vilka konsekvenserna skulle bli om förslaget blir verklighet.

– Det skulle betyda väldigt försämrade kommunikationer och infrastruktur för att kunna ha kontakt med näringsliv med huvudkontor i storstan och även för de som vill besöka oss i affärsrelationer.

En synpunkt som Richard Bjöörn delar.

– Det här får ju en menlig påverkan på våran infrastruktur ur många olika aspekter, näringslivet, det civila samhället och våra offentliga verksamheter. Vi är ju många som har haft glädje och nytta av att vi har turer mellan Stockholm och Hagfors.

Investerat

Hagfors kommun har gjort stora investeringar i Hagfors flygplats. Något som även Torsby kommun gjort i sin flygplats.

– Vi har byggt om flygplatsen ganska nyligen och är den näst senaste flygplatsen som tillkommit i Sverige, det gjorde vi 2005. Då gick staten in med hälften och kommunen med resterande. Det rör sig om uppåt 45 miljoner som vi har investerat, så det är höga belopp som vi satt in i flygplatsen för att kunna ha flyglinjen, säger Thomas Stjerndorff.

Arkivbild. Thomas Stjerndorff, kommundirektör, Torsby kommun vid Torsby flygplats.
Arkivbild. Thomas Stjerndorff, kommundirektör, Torsby kommun vid Torsby flygplats. Foto: Aron Eriksson

Bil istället för flyg

Varken han eller Richard Bjöörn tror att många nordvärmlänningar kommer att ta flygbuss till Karlstad, utan tror istället att de helt sonika väljer att ta bilen till Stockholm.

– Förslaget om flygbuss till Karlstad har funnits förut. Tillsammans med Hagfors gjorde vi för ett antal år sedan en undersökning där vi frågade folk vad de tycker om detta. En överväldigande majoritet svarade då att de i så fall tar bilen, säger Thomas Stjerndorff.

Nu planerar kommunerna att skriva remissvar som ska vara inne före den 23 maj.

– Vi får jobba på flera olika nivåer och vi vet ju att det finns politiskt stöd att ha kvar flyglinjen oavsett vad den här utredningen har kommit fram till, säger Richard Bjöörn.

Förslaget: Avveckla flyglinjen Torsby/Hagfors–Arlanda

Artikeltaggar

FlygplatserHagforsHagfors kommunInfrastrukturKarlstadNäringslivRichard BjöörnSamhälleThomas StjerndorffTorsbyTorsby flygplatsTorsby kommunUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.