Embracerchefen Joel en av hemvändarna: ”Företagskulturen lockade”

Publicerad:
”Det är otroligt häftigt att huvudkontoret för ett globalt jättebolag är i Karlstad”, säger Joel Fjeld, Head of group treasury på Embracer. Tjänsten innebär att han är chef för koncernens internbank. Foto: Lisa Olaison

Företagskulturen, människorna – och att få vara med och bygga något spännande.

Det var vad som lockade Joel Fjeld från Årjäng att ta jobbet som Head of group treasury på Embracer i Karlstad.

Det är en av de centrala ekonomifunktionerna i den globala koncernen.

– Jag hade höga förväntningar på jobbet, men trots det blev jag positivt överraskad, säger han.

NWT har besökt Embracers huvudkontor i Inre hamn i Karlstad, för att ta reda på vilka det är som styr denna börsjätte med 16000 anställda i 40 länder. Och följdfrågan blir hur det är möjligt att attrahera den här typen av högspecialiserad kompetens som det är fråga om, till Karlstad?

En av personerna det handlar om är head of group treasury. Han heter Joel Fjeld, är 39 år och kommer ursprungligen från Årjäng. En Värmlandsåtervändare med andra ord.

– Den typen av tjänst som jag har nu finns inte på andra ställen än i storstäderna.

Började på bank

Efter att ha gått på ett friidrottsgymnasium i Stockholm vände han tillbaka till Värmland och Karlstads universitet, där han tog examen i internationell ekonomi. Sedan hamnade han i bankvärlden, först på Sparbanken i Årjäng där han blev kvar i sju år.

– Sedan flyttade jag till Göteborg med min fru, och jobbade på bank i tio år. Jag hade olika tjänster, framför allt på storföretagssidan i olika relationsroller. Det var så jag kom i kontakt med Embracer. Vi jobbade med dem på banken. Jag fick lite inblick i vilka de var.


Göteborg var bra, säger Joel, men både han och frun kände ändå en viss längtan tillbaka till Värmland. När barnen kom blev suget efter Värmland ännu starkare.

– Vi ville tillbaka till Värmland men det var svårt i praktiken. Särskilt för mig som har en rätt smal kompetens. Att veckopendla är lätt att säga men alla jag har pratat med har avrått från att göra det. Särskilt med småbarn, man missar mycket.

Bor på Hammarö

Jobbmöjligheten på Embracer avgjorde saken. Det blev en flytt. Nu bor familjen i ett radhus på Hammarö.

– Det är ett mellanting mellan landet och stan.

Årjängssonen Joel Fjeld gillar förstås att det hänger en tavla med Årjängstrollet på kontoret.
Årjängssonen Joel Fjeld gillar förstås att det hänger en tavla med Årjängstrollet på kontoret. Foto: Lisa Olaison

Trivs ni?

– Ja, det har funkat fantastiskt bra. Det är mycket positivt privat, med föräldrar och många vänner kvar i Karlstad. Men det krävdes en intressant tjänst för att det skulle kännas rimligt att göra flytten. Jag trivdes ju bra i den tidigare rollen.

Vad gör en Head of group treasury?

– Jag är chef för vår internbank. Det handlar om att allokera kapital internt, vilket innebär att jag har mycket kontakt med våra operativa grupper och banker. Vi använder banker bland annat för att låna upp pengar vid behov, och lånar in pengarna internt. Det handlar också om att se över betalstrukturer, cash management. På ett mindre företag är inte det här speciellt avancerat, då är det ett eller två konton man får in pengarna på och ett bankgiro. Men när du finns över hela världen och ska samla ihop det här på ett bra sätt blir det väldigt avancerat.

Härifrån styr Wingefors speljätten EmbracerToppchef på Embracer: ”Balansen i livet mycket bättre än i Stockholm”Erik, 36, har nyckelroll på speljätten: ”Finns ett värmländskt lugn här"

Hanterar valutarisker

– Utöver det handlar det om att ta hand om valuta- och ränterisker. Eftersom vi är ett globalt företag har vi en del valutarisker. Min roll är att se till allt flyter på, att det finns olja i maskineriet. Och att det finns i rätt valuta, med rätt löptider och att det är diversifierad funding.

Sedan är det en framgångssaga, ett entreprenörsdrivet företag i stark tillväxt. Jag kände att det är en resa som det hade varit häftigt att vara med på.
Joel Fjeld

Vad var det som gjorde att du ville jobba på Embracer?

– Dels är det att få vara med och bygga, vilket min tjänst går ut på. Det andra var människorna på Embracer som jag träffade när jag jobbade på banken i Göteborg. De var prestigelösa och enkla att ha med att göra. Det kändes bra i magen.

– Sedan är det en framgångssaga, ett entreprenörsdrivet företag i stark tillväxt. Jag kände att det är en resa som det hade varit häftigt att vara med på.

Vad är det första folk frågar när du säger att du jobbar på Embracer?

– Folk blir nyfikna och jag får frågor om högt och lågt. Man märker att det finns ett stort intresse. Jag tror också att det finns en stolthet i att det på relativt kort tid har blivit ett globalt jättebolag. Huvudkontoret är väldigt fokuserat på att det finns i just Karlstad och det skapar en stolthet. På kvartalspresentationerna inleder ofta Lars med ”Welcome to Karlstad, Värmland, Sweden”.

”Värmlänningar är genuina, de har oftast ingen mask, det du ser är vad du får” säger Joel Fjeld som inte ångrar flytten tillbaka till hemlänet.
”Värmlänningar är genuina, de har oftast ingen mask, det du ser är vad du får” säger Joel Fjeld som inte ångrar flytten tillbaka till hemlänet. Foto: Lisa Olaison

Vad beror intresset på tror du?

– Folk gillar framgångssagor generellt, och det här är ett extremt fall av det. Det finns många framgångsrika bolag, men det här sticker ut i Sverige och Europa. Det är Europas största gamingbolag, det är inte konstigt att folk blir nyfikna. Många relaterar också till spel, det engagerar folk.

Vad kan Karlstads kommun locka inflyttare med?

– Det är lätt att trivas här. Dels för naturen, du har hela Sverige i Värmland: fjäll, skärgård, skog, vatten, slätter. Sen är det enkelt att bo här. Man har fördelen med en liten stad och korta avstånd, samtidigt är den tillräckligt stor så du har allt. Som småbarnsförälder är det superviktigt att få balans i vardagen i stället för att pendla 1-1,5 timme enkel väg.

– Nu är jag ju jävig, men det handlar också om människorna. Värmlänningar är genuina, de har oftast ingen mask, det du ser är vad du får.

Något av det första jag märkte när jag kom hit var att det var varmt, välkomnande och prestigelöst här.
Joel Fjeld

Och arbetsgivarnas ansvar då – är företagskulturen viktig?

– Jätteviktig. Det ser man när man träffar yngre människor. Mjukare frågor är viktigare i dag än tidigare. Det räcker inte med hög lön. Hur kulturen är, företagets värderingar; det är flera saker man väger ihop.

– Något av det första jag märkte när jag kom hit var att det var varmt, välkomnande och prestigelöst här. När Lars och Johan rekryterar folk har de anställt den typen av människor, och så har det präglat kulturen.

Det räcker inte med spetskompetens – personen ska fungera i ett lag också?

– Ja, man ska ha båda delarna. Det är ingen tvekan om att det är superduktiga och ambitiösa personer som jobbar hårt, men samtidigt har vi det här prestigelösa och man har kul med varandra.

Artikeltaggar

ÅrjängBankerEmbracerGamingKarlstadLånLars WingeforsNäringslivSpeljätten i KarlstadValutaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare