Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt hackerattack mot flygplatser – Karlstad Airports hemsida låg nere

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Håkan Strandman

Under onsdagseftermiddagen låg Karlstad Airports hemsida nere.

Enligt SVT Värmland har flygplatsen pekats ut av hackergruppen Anonymous Sudan.

En grupp som kallar sig Anonymous Sudan uppges ligga bakom en omfattande hackerattack – där flera svenska flygplatser ska vara drabbade.

Bland de som utpekats finns bland annat Karlstad Ariport, vars hemsida låg nere under eftermiddagen.

Men enligt Åsa Jernfält, kommunikationsstrateg på Karlstad Airport, kan man inte se några tecken på att det har med en hackerattack att göra.

– Jag tänker bara att det känns som ett sammanträffande, eftersom våra it-experter inte kan se några tecken på en attack. Det är tydligen någonting man kan se ganska lätt, om det har varit en. Men de har inte behövt laga någonting på sajten så att säga.

Hemsidan låg nere i cirka tre timmar under onsdagseftermiddagen.

– Det viktiga är att den är uppe och funkar och att de inte hittat några konstigheter. Sedan får vi se om det dyker upp nåt som visar på något annat.

Så era kunder/resenärer behöver inte vara oroliga?

– Nej, grejen är ju att vi inte har något bokningssystem eller någon e-handel, man kan inte boka något hos oss utan bara gå vidare till andra ställen. Så ur den synvinkeln är det egentligen ganska värdelöst att hacka vår sajt. Vi är mer en informationskanal, och det är klart att det ska funka, men det är ingenting som ställer till det för resenärerna, säger Åsa Jernfält.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFlygplatserITKarlstadKarlstads flygplatsSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.