Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Avveckla flyglinjen Torsby/Hagfors–Arlanda

Publicerad:
Torsby flygplats. Foto: "NWT Arkiv/Stig-Börje Axelsson"

Det är inte första gången förslag kommer om att ta bort flyglinjen Torsby - Hagfors - Arlanda och ersätta den med anslutningstrafik till Karlstad. Nu är förslag om nedläggning uppe på agendan igen.

Den statliga Flygplatsutredningen presenterade även tre förslag på hur Karlstads Airport ska utvecklas..

Det var under onsdagen som infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson höll en pressträff tillsammans med utredaren Peter Norman. Pressträffen kunde följas digitalt.

I flygtrafikutredningen på talade Peter Norman att flygtrafiken är betydelsefull för Sverige med Arlanda som nationellt flygplats-nav.

Karlstad Airport föreslås få reguljär flyglinje till Stockholm, som staten tar ansvar för. Utredningen föreslår även att flygplatsen bli permanent beredskapsflygplats och tillsammans med Sundsvall bli en hubb för elflyg.

Karlstad Airport föreslås få en reguljär flyglinje till Stockholm.
Karlstad Airport föreslås få en reguljär flyglinje till Stockholm. Foto: Tommy Andersson

– Utredningen är efterlängtad och mycket bra då den tar ett tydligt helhetsgrepp på Sveriges flygplatsinfrastruktur och statens viktiga ansvar för hela landet. Vi är väldigt nöjda med förslagen som berör Karlstad, skriver Mikael Lundström ordförande Karlstad Airport, i ett pressmeddelande.

Foto: Skärmdump/Regeringen.se

Peter Norman föreslår också att avveckla flyglinjen Torsby - Hagfors - Arlanda och ersätta den med flygbuss till Karlstad.

Och det är inte första gången som förslag av nedläggning Torsby - Hagfors - Arlanda kommer.

Bland annat hade Torsby flygplats information på sin hemsida 2011.

– Torsby/Hagfors har idag direktlinje till Arlanda. Den föreslår vi ska ersättas med en allmän trafikplikt till Karlstad och med flygbussar eller flygbilar mellan Torsby och Karlstad, och Hagfors och Karlstad, sade Peter Norman på pressträffen, enligt Värmlands folkblad.

Flyglinjen från Torsby och Hagfors till Arlanda har sedan tidigare, senast i april 2022, beviljats fortsatt allmän trafikplikt enligt ett beslut av Trafikverket.

Allmän trafikplikt

Beslut om allmän trafikplikt tydliggör vilken kollektivtrafik som kommer finansieras med offentliga medel. I grunden handlar det om att verkställa de mål och strategier som beslutas i det regionala trafikförsörjningsprogrammet.

Källa: Region Värmland

Artikeltaggar

ArlandaBeslutFlygtrafikHagforsKarlstadKarlstads flygplatsKollektivtrafikMikael LundströmNedläggningarRegion VärmlandTorsbyTorsby flygplatsTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.