Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk polischef dras in i polisskandal – flickvän fick eftertraktad tjänst

Publicerad:
Ulf Johansson, tidigare regionpolischef i Stockholm, växte upp i Karlstad.
Ulf Johansson, tidigare regionpolischef i Stockholm, växte upp i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Karlstadbördige polischefen Ulf Johansson har dragits in i skandalen runt polisledningen.

Nu utreds en rekrytering av hans flickvän av polisens personalansvarsnämnd rapporterar Expressen.

Den värmländske polischefen Ulf Johansson, uppväxt i Karlstad, jobbade som regionpolischef i Stockholm i sex år fram till hösten 2020 och är fortfarande en del av landets högsta polisledning.

Nu har även han dragits in i den pågående skandalen - där flera personer inom polisledningen är ifrågasatta på grund av hur tillsättningen av höga chefer gått till samtidigt som det pågår en polisutredning mot Ulf Johanssons efterträdare Mats Löving.

Polisanmäldes

De nu avslöjade misstankarna mot Ulf Johansson rör en rekrytering av hans flickvän som skedde under samma period som Ulf Johansson var högste polischef i Stockholm.

Hon hade ingen tidigare erfarenhet av jobb inom polisen, men av 100 sökande var det ändå hon som fick tjänsten som samordnare inom polismyndigheten i Stockholm.

Det ledde till att Ulf Johansson tillsammans med två underställda kolleger polisanmäldes för grovt tjänstefel vid senaste årsskiftet, uppger Expressen.

Arbetsrättslig utredning

Tidningen rapporterar att enligt polisanmälan skulle Ulf Johansson ha krävt att namnen på de sökande till tjänsten – och sökanden till ytterligare tre andra tjänster som utlystes vid samma tillfälle – skulle föredras för honom och biträdande regionpolischef Robert Karlsson innan beslut fattades om vem som skulle få tjänsterna.

Polisanmälan lades ned i januari i år då brott inte gick att styrka. Ärendet har nu skickats till polisens personalansvarsnämnd där det ska göras en arbetsrättslig utredning om eventuellt tjänstefel. Beslutet att inleda en utredning fattades av rikspolischef Anders Thornberg.

”Har inte medverkat”

Ulf Johansson nekar till att ha haft något att göra med rekryteringsprocessen där hans flickvän fick den utlysta tjänsten.

”Jag vill sammanfattningsvis säga att jag inte har beslutat eller på annat sätt medverkat i min sambos rekryteringsprocess eller anställningsärende. Ansvarig för rekryteringsprocessen var polisområde Stockholms city. Polismästaren i Stockholms city beslutade om min sambos anställning”, skriver han i ett mejl till Expressen.

Ulf Johansson är sedan oktober 2020 regionpolischef för Uppsala, Västmanland och Gävleborgs län och lyder direkt under rikspolischef Anders Thornberg

Polischefen om kampen mot dödsskjutningar

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättExpressenKarlstadPolisanmälanPolisenRekryteringStockholmUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.