Hoppa till huvudinnehållet

Arvika Hamnfest släpper artister och förändrar: "Inte ta något för givet"

Publicerad:
27 000 kom till Arvika Hamnfest ifjol. Nu ska bland andra Miss Li locka festivalbesökare till Arvika.
27 000 kom till Arvika Hamnfest ifjol. Nu ska bland andra Miss Li locka festivalbesökare till Arvika. Foto: HP Skoglund/Pressbild

Nu presenterar Arvika Hamnfest de första artisterna och meddelar samtidigt att årets festival blir en dag kortare än tidigare år.

Ifjol lockade akter som The Ark och Thomas Stenström 27 000 festivalbesökare – räknat över tre dagar – till Arvika Hamnfest. I sommar ska Olssons brygga stå värd för festivalen för 16:e gången och i år är några av dragplåstren Miss Li och Johnossi.

– Johnossi var det band som flest önskade att vi skulle boka när vi ställde frågan på sociala medier tidigare i år, berättar Andreas Olsson som är huvudansvarig för hamnfesten.

Årets festival kommer att bjuda på en del förändringar. Det blir två festivaldagar i stället för de sedvanliga tre.

– Vi tror folk kommer att få det kämpigt ekonomiskt i år. Arvika Hamnfest bygger på att det ska vara en familjefest, man ska ha råd att gå hela familjen. Vi är nog den billigaste festivalen i landet med tanke på det program vi har. Arvika är en liten ort och ska vi locka 10 000 per dag – som vi har som mål – behöver vi se till att det är så prisvärt som möjligt. Utan publik, ingen festival – svårare än så är det inte.

Det är torsdagen som försvinner, nu utökas i stället programmet på fredag och lördag.

– Vi har alltid haft lägre publiksiffra på torsdagen samtidigt som vi lagt mycket krut på den dagen – vi har haft Zara Larsson, Uggla och Gessle till exempel. Ibland har den dyraste artisten spelat på torsdag. Nu väljer vi att lägga fler akter på lördagen och startar den dagen tidigare. Göra de två dagarna mer fullmatade.

Johnossi kommer till Arvika Hamnfest i sommar.
Johnossi kommer till Arvika Hamnfest i sommar. Foto: Fredrik Skogkvist

"Nu blir det tuffare”

Andreas Olsson menar att det kan komma att bli tre dagar igen under kommande år om förutsättningarna tillåter.

– Absolut. Men som det är nu har allting blivit mer kostsamt, från ljud och ljus till artisternas gager. Så i stället för att dra upp biljettpriserna drastiskt håller vi kvar priserna genom att köra två dagar i stället för tre.

Andreas Olsson är huvudansvarig för festivalen.
Andreas Olsson är huvudansvarig för festivalen. Foto: Lisa Olaison

Tidigare i år arrangerades Sweden Live, en mässa för konsertarrangörer i landet. Högre omkostnader och svagare köpkraft är ett stort problem för branschen.

– Det snackades mycket om hur kostnaden för artister har ökat mycket på kort tid. Det blir allt tuffare, flera aktörer har fått lägga ner.

Han nämner flera exempel på liknande festivaler som kastat in handduken.

– Numera är Arvika Hamnfest en av de som varit med längst när festivaler som Peace & Love lagt försvunnit. Vi ska göra vårt bästa för att få till bästa möjliga festival i år igen. Vi är eftertänksamma och beslutet att gå ner till två dagar känns rimligt. Vi kan inte ta något för givet bara för att det gått bra hittills, vi måste vara på tårna. Varje år är ett nytt år. Bra innehåll till en rimlig peng, med det mottot tror jag att det här kommer att fungera.

Arvika Hamnfest arrangeras den 4-5 augusti vid Olssons Brygga i Arvika hamn. Fler artister presenteras löpande.

Artikeltaggar

ArtisterArvikaFestivalerJohnossiKändisarKonserterMiss LiMusikNöje/KulturOlssons bryggaPeace & Love

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.