Hoppa till huvudinnehållet

Insändarstorm efter NWT:s avslöjande om avtackningar

Publicerad:
Att tidigare kommundirektören Ulf Nyqvists avtackning kostade skattebetalarna drygt 100 000 kronor väcker starka känslor bland NWT:s insändarskribenter. Foto: Montage, NWT Arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT:s avslöjande om att förre kommundirektören Ulf Nyqvist tackades av med en bjudning på Karlstad CCC med 300 gäster, middagar och presenter till en kostnad av drygt 100 000 kronor totalt får flera insändarskribenter att rasa.

Direktörens avtackning – mingel, middagar och presenter för över 100 000 kronor

Ska man skratta eller gråta?

Förre kommundirektören i Karlstad avtackades av Karlstads egna ”honoratiores” till en kostnad för innevånarna av 102 490 kronor. Detta ansåg nya kommundirektören var ”en rimlig kostnad”. Det var ju inte var hon som betalade utan skattebetalarna som själva inte var bjudna. Det tråkigaste av allt var ju att hon ”minglade” så mycket själv att hon inte hann äta något. Sorgligt. Kunde hon inte bett att få med sig en ”doggy bag” hem så kunde hon ju äta i lugn och ro när hon minglat färdigt? Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta när man läser om högt avlönade tjänstemän som fullständigt ger ”f-n i” hur man hanterar andras pengar.

Janne

***

Vissa djur är viktigare än andra

Apropå kommundirektörens avskedsfest. Påminner starkt om romanen ”Flugornas herre”. Vissa djur är viktigare än andra djur.

Bortkastade skattekronor

***

Ju mer man tjänar som anställd, desto större brakkalas?

Den gamla förlegade klassindelningen lever i högsta grad i vårt samhälle i dag. Jag hoppas att ni på NWT:s insändarsida överhopas av insändare i frågan. Jag syftar förstås på avtackningen av Karlstads kommuns direktör. Tänk att det är så lätt att spendera andras pengar. Varför är det så lätt att ta våra skattemedel i en fråga och så trögt i en annan?

100 000 kronor var en rimlig summa tycker ansvarig tjänsteman (kvinna). Den summan kunde exempelvis ha räckt till sommarjobb för tre till fyra ungdomar! Tre till fyra stycken är tre till fyra gånger fler än noll!

Alla 300 gäster hade säkert haft råd att lägga 1 000 kronor var ur sin egen börs som bidrag till festen. Då hade festen gått med plus för kommunen och för oss skattebetalare. Kanske tio ungdomar kunde ha fått sommarjobb?! Eller fler vikarier inom vård och omsorg i sommar?

Direktören själv kunde ju också ha bidragit med en slant som tack för gott samarbete med kollegor. Ännu mer plus i kommunkassan. Och kom nu inte med att det budgeterats för x antal kronor och att dessa är öronmärkta. Det är nys! En post kan visa minus och en annan plus. Sen är det totalen som gäller. Och har budgeten för gåvor inte nyttjats för budgetåret så minskas kanske den potten till nästa budget. Och det är väl bra det.

Den här typen av aktivitet är ändå mycket allvarligare än så. Den underminerar klasskampen. När andra avtackas i de ”lägre” skikten samlar kollegor in pengar från kollegor som en helt naturlig aktivitet. Ingen tänker på att ta av andra, det vill säga andra skattebetalare.

Var går gränsen? Ju mer man tjänar som anställd, desto större brakkalas får man på skattebetalarnas bekostnad?!

MF

***

Den där gästlistan borde man nog begära ut i sin helhet

Artikeln om direktörens avtackning i NWT 14 februari är intressant ur flera synvinklar. Kostnad och avtackningspolicy är förstås högintressanta ting i sammanhanget, särskilt som det är en kommunal avtackning. Jag tänkte dock titta lite på det publicerade urval av 300 inbjudna gäster.

Av urvalet kan man utläsa att omkring 40 är direktörer i kommunal verksamhet och tre i annan verksamhet. Därutöver skymtar kanske i urvalet ett lika stort antal andra befattningar på samma eller högre nivå. Att direktörstätheten är betydande vid en direktörsavtackning kan förefalla självklart. Dock var det ej tidigare självklart. De kommunala bolagen har ju alltid i enlighet med aktiebolagslagen letts av en verkställande direktör men vad jag kan minnas kallade sig inte ens Staffan Hallström för direktör från början. Den förste direktören i kommunal tjänst tror jag var landstingsdirektören och han var länge ensam. En bekant undrade för en tid sen om man inte hade missuppfattat det där med tillväxt. Det är ju inte antalet direktörer som avses menade han. Regionen/landstinget som länge nöjde sig med en, har nu drämt till med åtta-nio stycken. Den där gästlistan borde man nog begära ut i sin helhet.

En annan iakttagelse är att företrädare för en idrottsklubb och en företagare är inbjudna, FBK och Prepart. Den som känner till något om relationer i kommunen är förstås inte förvånad. Nu kan ju fler av nämnda kategorier vara bjudna men det vet vi först när vi fått hela listan.

Ulf Nyqvist slapp dock vad jag vet att vid arbetsplatsens ingång möta sig själv i form av en byst. Denna pinsamhet undslapp dock inte Lennart Andersson, grundaren och förre rektorn vid Karlstads universitet. Nuvarande byst avtäcktes medan han arbetade och hade kvar sitt kontor i byggnaden. Att möta sig själv varje morgon kanske i sällskap med gäster kunde nog kännas besvärande. Denna hans hyllning måste vara något av ett rekord i grenen grötmyndighet.

Flåset av ”Karlstadsandan” känns i nacken. Till reportrarna Andersson och Sunnemark vill jag säga: Håll spadarna varma!

Kjell-Arne Kolthoff

***

Nissers cocktailmingel med höjdare i näringslivet – svarar inte på frågor

Våra skattepengar ska inte läggas på fester

Hur kan det vara så att så stora summor av våra skattepengar läggs på avtackning av högt uppsatta kollegor inom kommunen? Absolut ska de tackas av, det är inte det som jag ser som ett problem. Problematiken är att våra skattepengar behövs inom bland annat skola och omsorg. Inte stora fester som varar en enda kväll.

Jag kan inte särskilt mycket om kommunens budget och hur pengarna fördelas men jag betalar inte skatt för att det ska hållas stora fester på Karlstad CCC. Personer som arbetar inom kommunen har en lön som är skälig för det arbetet de utför precis som alla vi andra i samhället. Varför ska vissa avtackas med pompa och ståt och andra inte? På mitt jobb får man en blomma och kanske ett tillägg av en present eller presentkort för några hundralappar. Det tycker jag är en mer rimlig nivå. Jag har ändå fått lön för mitt arbete när jag jobbat. Vill man ha en fest med sina kollegor får man själv anordna denna för sina egna pengar, eller om kollegorna går ihop för att de vill göra något kul för sin tidigare kollega. Att vi skattebetalare ska betala mellan 60 000-100 000 kronor för andras avtackning sticker fruktansvärt mycket i ögonen. Ni har säkert gjort ett bra jobb men jag har svårt och se att ni är så mycket bättre än alla oss andra.

Prioritera det som pengarna ska gå till och där de behövs. Gör om och gör rätt för jag antar att det har varit såhär i alla år? Det är ändå år 2023!

En i mängden

***

Omdömeslöst av Karlstads kommun

Efter att ha läst om de storvulna avtackningarna i Karlstad skulle det vara intressant att höra hur snacket går bland kommuninvånare och övriga kommunanställda. Det är ju inga småsummor som spenderats och det är ju långt fler skattekronor som dessa kalas har kostat än vad som redovisats i NWT. Tänker på alla höga kommuntjänstemän som närvarat på arbetstid, något som också borde räknas in på Karlstadskontot för det handlar ju inte om ett arbetsmöte i egentlig mening - eller?

Och samma gäller ju för alla andra myndighetspersoner och värmländska kommunrepresentanter som fanns med på inbjudningslistan. Deras närvaro och eventuella presenter betalas ju också med skattemedel så vad slutnotan för skattekollektivet hamnar på lär överstiga rejält de summor som redovisats i artiklarna.

Att Karlstads kommun frångått sin egen policy när det gäller avtackningar är anmärkningsvärt i sig men kontentan av detta, i mina ögon, omdömeslösa beslut (taget av vem/var) gör att tankarna går till Orwells klassiska Djurfarmen från 1945 där de styrande grisarna säger att "alla djur är jämlika men vissa är mer jämlika än andra".

Peter Nilsson, Hagfors

***

Smörjer sina bukar med våra skattepengar

Jag ser rött när jag läser om hur kommunpamparna sitter och smörjer sina feta bukar med våra skattepengar! Det är inflation och det ska sparas hit och dit. Var sparas det? Jo, där det redan är knapert och folk går på knäna för att få ihop till el och mat med mera. Det dras in på våra verksamheter för barn och unga, inom vård/omsorg.

Det sticker mycket i våra ögon! Blä!

Trött och arg

Kommunalrådet om NWT-avslöjandet: ”Kan vara så att det sticker i ögonen på folk”

***

Policyn gäller tydligen inte för cheferna

Läser om kommundirektören Ulf Nyqvist och kommunalrådet Nisser som båda fått en avtackning i stora mått. Vilket gör mig och många andra förbaskade. Karlstads kommun har ju en policy som tydligen inte gäller för cheferna. I somras slutade en av Karlstads kommuns anställda som jobbat i kommunen i 49 år. Vad fick han som tack för lång och trogen tjänst? Jo, en kopp kaffe, en tårtbit, en blomkvast och ett presentkort på 750 kronor. Det är vad man är värd efter ett långt arbetsliv inom kommunen.

Skattebetalande kommunalarbetare

***

Höga löner och överdådiga avtackningar

Att fördela andras pengar tycks kräva speciella kunskaper och färdigheter. Så speciella att de premieras med höga löner och överdådiga avtackningar. Var finns den i organisationen som står för sans och förnuft? Var i samhället är det brukligt att man betalar för andras firande och festande för att någon gör det man förväntar sig ska bli gjort och som man redan betalt för, med råge?

Fundersam pensionär

***

Enkel matematik

Den direkt avlästa kostnaden för festen är drygt 100 000 kronor. Låt oss säga att 150 gäster är avlönade av skattemedel och på betald arbetstid avsatte vardera fyra timmar inklusive resa med mera. Totala skattebetalarnotan kanske blir cirka 4 timmar x 150 x 1000 = 600 000 kronor, exklusive resor- och presentkostnader.

Enkel matematik för kommunal avtackning

***

Krans har kommunen inte råd att bekosta

Det är väldigt bra att direktörer avtackas med pompa och ståt. Det har kommunen råd med. Men när en medarbetare på Solareturen går bort så har vi insamling till en krans bland de mest kapitalsvaga i Karlstad. En krans har inte kommunen råd att bekosta.

Men fester går bra.

Besviken medarbetare

***

En pensionärs funderingar

Jag sitter och funderar över vilket omdöme de styrande, nuvarande kommundirektör samt kommunstyrelsens ordförande, i Karlstads kommun har. Det är märkligt att lägga ut drygt 100 000 kronor i avskedsfest. Ulf har säkert gjort ett bra jobb och gjort det med en lön på drygt 100 000 kronor i månaden. En jämförelse med en undersköterska som har lön på cirka 30 000 kronor i månaden, som också har gjort ett bra jobb får ett presentkort på 750 kronor. Då ställer jag mig en fråga för jag får det inte att gå ihop, kan detta sticka i kommuninnevånarnas ögon? Såklart det är våra pengar som används. Jag tror att de som var på festen har resurser att själva betala till avslutningsfesten.

Något som förvånar mig är att kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande säger att detta är rimligt. Det säger en hel del om deras syn på sina medarbetare.

HOK

***

Maktgalna politiker slösar skattemedel

De så kallade avtackningarna av kommunalråd och kommundirektör i Karlstad belyser bara hur våra politiker slösar med skattemedel. I Ryssland har dom sina oligarker, här kan de väl kallas poligarker, det vill säga politiker som blivit maktgalna och slösar skattemedel på fester, lyxiga inredningar och konferensresor i sus och dus. För att inte tala om avgångsvederlag med fallskärmar större än kinesiska "väderballonger".

Hoppas NWT fortsätter granska slöseriet.

Det sticker i ögonen

***

Förr skramlade arbetskamrater ihop en summa

När någon skulle avtackas från sin arbetsplats förr i tiden gick någon av arbetskamraterna runt med en lista och ”skramlade” ihop en summa till blommor, present eller liknande till den som skulle sluta. Alla bidrog inte, men många bidrog av taktiska skäl, även om man inte ville. Ofta bidrog arbetsgivaren med ungefär samma belopp som den insamlade summan. Ett bra system, tycker jag. Om vi nu skulle översätta det här, enligt min mening ypperliga sättet, till de nu så omskrivna avtackningarna av kommunrepresentanter, så skulle väl i så fall alla som är med på avtackningskalasen vara med och bidra med åtminstone halva kostnaden (vara med och ”skramla”). Det känns rättvist. Det är väl inte rimligt att skattebetalarna ska vara med och ”skramla/betala” till människor som man ofta inte ens vet vem de är. Det är ju i alla fall skattemedel vi talar om. Är det någon inblandad som känner att de här tankegångarna stämmer med gängse moraluppfattning så går det ju fint att swisha en lämplig summa till välgörenhet, där det säkert gör större nytta. Det behöver inte redovisas, men kanske det skulle kännas bättre i maggropen för de som gör det.

Medborgaren

Artikeltaggar

BudgetarFärjestad BK HerrInsändareKarlstadKarlstad CCCKarlstads kommunKarlstads universitetPrepartUlf Nyqvist