Hoppa till huvudinnehållet

Erik, 36, har nyckelroll på speljätten: ”Finns ett värmländskt lugn här"

Publicerad:
Erik Sunnerdahl har en nyckelroll i Embracerkoncernen. Det är hans ansvar att siffrorna är rätt i de finansiella rapporterna - ingen liten uppgift i en koncern med tolv dotterkoncerner och verksamhet i 40 länder.
Erik Sunnerdahl har en nyckelroll i Embracerkoncernen. Det är hans ansvar att siffrorna är rätt i de finansiella rapporterna - ingen liten uppgift i en koncern med tolv dotterkoncerner och verksamhet i 40 länder. Foto: Lisa Olaison

Vilka är det som styr börsjätten Embracer Group med 16000 anställda i 40 länder, från ett kontor i Inre hamn, Karlstad?

En av nyckelpersonerna är Erik Sunnerdahl, chef för finansteamet. Han flyttade från storstadslivet i Stockholm till Karlstad för det här jobbet.

– Jag var väldigt attraherad av både tjänsten och företaget som sådant, det verkade otroligt spännande, säger han.

Embracers kvartalsrapporter bevakas noga av investerare, börsanalytiker och affärspressen. Siffrorna nagelfars och vad det står i dem ger eko i finansvärlden både nationellt och internationellt och påverkar aktiekursen.

Det är skarpt läge, det finns inget utrymme för otydlighet eller saknad information.

Chefen som ansvarar för att rapporterna är framtagna enligt börsens alla regler är 36-årige Erik Sunnerdahl, med den formella titeln group finance director.

– Vi är 17 otroligt duktiga medarbetare i mitt team här i Karlstad, men i vårt globala team är vi betydligt fler engagerade. Härifrån Karlstad ska vi vara ambassadörer för Embracer, och vara ett stöd för våra kollegor globalt så att vi tillsammans får den data och information vi behöver.

Erik Sunnerdahl (till höger) leder den största avdelningen på huvudkontoret. Avdelningen består av business controllers (bilden) och financial controllers.
Erik Sunnerdahl (till höger) leder den största avdelningen på huvudkontoret. Avdelningen består av business controllers (bilden) och financial controllers. Foto: Lisa Olaison

Pluggade i Karlstad

Västgöten Erik Sunnerdahl, ursprungligen från Vänersborg, flyttade vid 20 års ålder till Karlstad, där han blev civilekonom på universitetet. Det ledde till ett jobb på revisionsbyrån EY Karlstad.

– Jag jobbade där i två år, sedan ville jag testa storstaden.

Han fortsatte på EY i Stockholm, och fick senare en tjänst som business controller på byggkoncernen JM. Under några år levde han mitt i storstadspulsen innanför tullarna i Stockholm.

Efter att han och dåvarande frun, som är från Arvika, fått två barn ville de ha en lugnare vardag och flyttade ut till i Bromma.

– Efter ett tag insåg vi att vi är aldrig inne i stan.

Då kom tankarna att de kanske lika gärna kunde flytta tillbaka till Värmland.

– Vi hade planerat att flytta till Värmland, och Karlstad är en härlig och sympatisk stad att bo i.

Valde jobb med omsorg

Han hade haft bra jobb i Stockholm och var ganska ”picky” (kräsen), när det gäller var han ville jobba.

– Vad skulle jag göra i Karlstad som motsvarade min ambition?

Erik Sunnerdahls team består av en del hemvändare, till exempel Gustav Leander, ursprungligen från Karlstad.
Erik Sunnerdahls team består av en del hemvändare, till exempel Gustav Leander, ursprungligen från Karlstad. Foto: Lisa Olaison

För tre år sedan fick han som 33-åring jobbet som group finance director, chef för finansteamet, på Embracer Group i Karlstad. Det var en relativt ung avdelningschef som klev in på huvudkontoret som då låg på Älvgatan, men med meriter från viktiga funktioner på stora bolag.

– Det är en viktigare position än den jag hade innan, men tryggheten som finns här gör att man känner att vi kommer att lösa frågorna tillsammans. Jag blir inte så uppjagad av situationen. Det handlar också om den värmländska själen och lugnet som finns här. Det är en härligt innovativ miljö där man tror på sig själv och man gör det man är duktig på, men samtidigt hjälps alla åt.


En sak han har insett är att möteskulturer skiljer sig åt mellan olika länder, där Embracers svenska syn på hierarkier ibland kan uppfattas som annorlunda. Men han kände från första stund att han fick den roll och det stöd han ville ha.

– Det handlar inte om en hierarkisk styrning eller titlar utan att lösa uppgifter tillsammans på ett så enkelt sätt som möjligt.

Komplex uppgift

Att hela tiden ha koll på all relevant information från en koncern med verksamhet i 40 länder är ingen enkel operation.

– Arbetet bakom kan vara svårt för en utomstående att förstå. Embracer är ett stort börsnoterat bolag där kraven är höga. För att lyckas bra krävs effektiva och moderna arbetsverktyg och en tydlig vision. En viktig nyckel till framgång är att ha en bra styrning och samarbete med våra kollegor runt om i världen.

Vad är utmaningen i att få allt rätt?

– Det är just tillgången till all information som behövs. Vi kan inte skicka mejl till 300 dotterbolag och fråga hur många anställda de är varje kvartal. Då skulle man få många mejl och behöva väldigt mycket mer personal. Vi har gemensamma program och system, som gör att vi får all information på ett strukturerat sätt.

Han gör en liknelse mellan finansiella data och rinnande vatten.

– Vi ska bygga en kanal så att man får vattnet att rinna åt det hållet man vill med så lite motstånd som möjligt.

De automatiserade flödena och systemen som är på plats i dag är resultatet av mycket utvecklingsarbete, nytänkande och innovation.

Det hänger mycket på att man själv är driven och vill framåt.
Erik Sunnerdahl

– Här gillar vi innovation. Att hela tiden ifrågasätta och förbättra vårt sätt att arbeta sitter i ryggmärgen på dem som arbetar här.

Hur har du upplevt de första tre åren?

– Jag trivs otroligt bra. Man är alltid lite osäker i början, det tar ett tag att komma in i det. Det hänger mycket på att man själv är driven och vill framåt.

Att leda och motivera till ständig utveckling kan vara en utmaning i vilken organisation som helst, och här ska det göras i en internationell jättekoncern.

– Mycket mer än man tror handlar det om människor. Det är nödvändigt att ha bra relationer och gemensamma mål. Jag har möten och samtal med amerikaner, tyskar och österrikare dagligen. Varje person skiljer sig åt, varje kultur skiljer sig åt. Det mänskliga är viktigt för att få alla att springa åt samma håll.

Har det gått bra?

– Vi har gjort en fantastisk utvecklingsresa hittills men det finns ständigt en förbättringspotential och många bra idéer som ska genomföras. Målet är att Embracers finansorganisation ska vara ”state of the art”, bäst i klassen.

Tycker om Karlstad

Han trivs även med livet i Karlstad.

– Jag värdesätter livskvaliteten i Karlstad väldigt högt. Familjelivet förenklas mycket. Man slipper köer. Stan är inte för stor och inte för liten. Framför allt trivs jag bra med den värmländska öppenheten och värmen, som kanske inte finns i en storstad.

”Vi har växt mycket och fortsätter växa. Det stoppar inte här.” säger Erik Sunnerdahl, chef för finansteamet på Embracers huvudkontor i Karlstad.
”Vi har växt mycket och fortsätter växa. Det stoppar inte här.” säger Erik Sunnerdahl, chef för finansteamet på Embracers huvudkontor i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Vad kan Karlstad göra mer för att attrahera inflyttare?

– Många vill ha en roll där man kan vara med och påverka. Då vill man veta vad det finns för företag som är framåtlutade och som kan erbjuda dessa möjligheter.

Han menar att det är de professionella nätverken inom näringslivet som i första hand har ansvaret för att nå ut med informationen om de attraktiva arbetsgivarna i regionen – vilket också görs i dag.

– Jag var med på ett möte med Handelskammaren Värmland i Stockholm, och fick information. Det är ett bra initiativ, men man kan göra ännu mer.

Det offentligas ansvar är att se till att samhällsservice som skolor och förskolor fungerar.

– Det underlättar för alla som vill flytta hit att det finns bostäder, förskoleplatser, allt det praktiska. Men det krävs samverkan med företagen, ett gemensamt budskap.

Toppchef på Embracer: ”Balansen i livet mycket bättre än i Stockholm”

Artikeltaggar

EmbracerGamingHandelskammaren VärmlandInnovationKarlstadNäringslivOrganisationerSpeljätten i KarlstadVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.