Toppchef på Embracer: ”Balansen i livet mycket bättre än i Stockholm”

Publicerad:
Beatrice Flink Forsgren i det kombinerade lunch- och konferensrummet i Embracers huvudkontor i Skeppet, Inre hamn. Foto: Lisa Olaison

Den globala spelkoncernen Embracer Group växer snabbt. Det gör även koncernens huvudkontor i Karlstad.

En av nyckelpersonerna på huvudkontoret i Karlstad är koncernens varumärkes- och kommunikationschef Beatrice Flink Forsgren.

Efter att ha gjort karriär i Stockholm och även utomlands flyttade hon och hennes man till hennes barndomsstad Karlstad.

Omställningen var inte lätt.

– Men när vi väl hade landat här blev balansen i livet mycket bättre.

Redan på gymnasiet i Karlstad visste hon att det var organisations- och varumärkesfrågor hon var mest intresserad av att jobba med. Efter mellanlandningar i Göteborg och Australien kom hon till Linköpings universitetet, där hon tog en civilekonomexamen.

Härifrån styr Wingefors speljätten Embracer

Under slutskedet av utbildningen kom hon in i modebranschen och fick jobb på en stor internationell modekoncern, Bestseller, med säte i Danmark.

– Genom ett traineeprogram hade jag provat olika tjänster i Sverige och Danmark, och hamnade i England där jag ganska snabbt inriktade mig på PR och marknadsföring.

Därefter jobbade hon från Stockholm.

– Jag hade kreativa roller i moderbolaget; marknadschef, projektledare med mera.

Tvekade inför flytten

När hon och hennes man hade fått två barn i Stockholm kom tanken att det kanske var dags att lämna storstan.

– Vi visste egentligen inte om vi ville flytta. Ska man ge upp karriär och kanske vänner och nätverk? Men vi tänkte att man alltid kan flytta tillbaka efter ett år eller så.

Beatrice Flink Forsgren är varumärkes- och kommunikationschef på Embracer Groups huvudkontor i Karlstad.
Beatrice Flink Forsgren är varumärkes- och kommunikationschef på Embracer Groups huvudkontor i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

– Det första året var fyllt av vemod. Men sedan gav det sig och vi började trivas jättebra. Det var också lite omständligt att bo i Stockholm med stora pendelavstånd.

Huset de köpte ligger på Råtorp, så i dag är vardagstransporterna betydligt kortare.

– Man kan cykla hem från jobbet, istället för att sitta en timme på buss och tunnelbana. Balansen i livet är mycket bättre.

Ganska kort efter flytten till Karlstad fick hon jobb i ett startupbolag som Lars Wingefors hade investerat i. Affärsidén var upplevelseboxar man kunde prenumerera på, Bakboxen, Dejtboxen med mera.

– Jag var PR- och marknadsansvarig, och de sista åren var jag vd. Då satt jag tillsammans med Lars i styrelsen och lärde känna honom.

När bolaget lades ner var Lars Wingefors i gång med projektet att byta namn på THQ Nordic, och det var då varumärkesexperten Beatrice började jobba direkt med honom.

– Jag såg nyfiket på hans ambitioner och hans långsiktiga tänk.

Ett helt annat bolag i dag

Det var tre och ett halvt år sedan. Sedan dess har koncernen växt svindlande snabbt.

– Det var ett fåtal anställda på huvudkontoret då, och tre olika operativa koncerner och drygt 2 500 anställda. I dag är det 55 personer på huvudkontoret, varav 45 i Karlstad, och tolv operativa koncerner med sammanlagt 16 000 medarbetare.

Vad innebär Head of brand and communication?

– Det är en ganska bred roll. Det handlar dels om intern kommunikation, både inom huvudkontoret men också att få ut information till den globala gruppen och skapa verktyg för det.

– Det är också externkommunikation. Vi är många som jobbar med det, att få ihop den röda tråden, och att förmedla storyn om Embracer.

Beatrice Flink Forsgren är nöjd med färger, inredning och det övriga slutresultatet av arbetet med det nya huvudkontoret i Karlstad.
Beatrice Flink Forsgren är nöjd med färger, inredning och det övriga slutresultatet av arbetet med det nya huvudkontoret i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

När hon började i företaget var det redan börsnoterat.

– Jag fick direkt en inskolning på lagar, regler och kravställningar. I och med huvudlistan som vi är på nu sedan december, så har vi tagit ytterligare ett steg.

– Det är mer att förhålla sig till men vi är måna om att inte tappa fokus på var vi började och kärnan i vår verksamhet. Vi jobbar i en sådan fantastisk miljö med kreativa entreprenörer och kreatörer och den känslan är viktig att bibehålla.

Steget till börsens huvudlista innebar ett omfattande arbete med den interna kommunikationen.

– Alla ska förstå varför gör vi det, vad blir ändringen och hur påverkas vi av förändringen? Jag jobbar mycket med sådana delar.


Finansiella rapporter och eventen runt presentationerna är också hennes område. Rapporteventen har i takt med att koncernen växt börjat likna tv-sändningar.

– Vi gillar inte att stå still. Vi försöker göra nästa kvartalsrapport ännu tydligare, ännu bättre.

Går det att behålla det värmländska i bolaget, trots att det är så stort?

– Jag hoppas och tror det. Det är en stor fördel att huvudkontoret ligger i Karlstad. Det är charmigt att man har respekt för vart man kommer ifrån. När vi förvärvar nya bolag finns det en hel onboardingprocess. Under den berättar vi ofta om storyn, och vad det betyder för oss att vi är i Värmland.

– Vi försöker också lära oss om ”deras” Värmland. Vad har ni för lokalt engagemang i ert samhälle, hur hjälper ni i att utbilda i att spelindustrin finns där ni verkar, vilka samarbeten har ni med universitet eller barn och ungdomar?

Hur viktig skulle du säga att företagskulturen är för var man vill jobba?

– Den är A och O. Jag tycker att kulturen som vi har lyckats skapa här sitter mycket i det Lars och hans team har byggt upp från början och lyckats bibehålla. Det är mycket frihet under ansvar.

Det här kan vara svårt när man växer snabbt, men jag tror att det är något som sitter i våra rötter och att vi hela tiden har månat om kulturen.
Beatrice Flink Forsgren

Så det är inte bara lönen som lockar när ni rekryterar?

– Nej. Det är många som tar upp att kulturen är så speciell. Det här kan vara svårt när man växer snabbt, men jag tror att det är något som sitter i våra rötter och att vi hela tiden har månat om kulturen.

Storyn bakom Embracer är också något som lockar, säger hon.

– Jag tror att många känner ett stort eget ägande i att man är med och bygger den här sagan tillsammans. Man vill vara med och bidra och se vart det tar vägen.

Artikeltaggar

EmbracerKarlstadLars WingeforsNäringslivSpeljätten i KarlstadStockholmsbörsenTHQ NordicVarumärken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare