Allt oftare begär skyddsombud i vården åtgärder för bättre arbetsmiljö.
– Vi måste bli fler och jobba smartare, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Hr-direktören Josefine Ståhlberg ser flera orsaker till ökningen.
Siffror som Region Värmland har tagit fram för NWT:s räkning visar att skyddsombud i hälso- och sjukvården allt oftare begär åtgärder enligt arbetsmiljölagen för en bättre arbetsmiljö.
Vad är din kommentar till ökningen?
– Huvudorsaken är den ansträngda personalsituationen, jag tycker man ser en koppling, säger Daniel Schützer, som började sitt uppdrag ganska nyligen.
Jätteökning i regionen: Skyddsombud kräver bättring av arbetsmiljön allt oftareVad tänker du göra åt det här?
– Från politikens sida handlar det om att stödja verksamheten i ett omställningsarbete, men också se till att vi kommer till en situation där personalen känner att de klarar att göra sitt jobb. Då blir de goda ambassadörer och vi klarar att anställa ännu fler.
Hur ska man klara att minska arbetsbelastningen när det är personalbrist?
– En tydlig åtgärd är avdelningen som vi bemannar med hyrpersonal för att skapa lite andhämtningspaus. Sedan pågår en stor omställning med framför allt ändrade arbetssätt.
Daniel Schützer anser att politikernas uppgift är att skapa bra förutsättningar.
Handlar det om pengar också?
– Hälso- och sjukvårdsnämnden drog över budget ganska rejält förra året, precis som tidigare, men jag tror att det handlar mycket mer om att se till att vi blir mer attraktiva som arbetsgivare så att vi kan anställa fast personal.
Är inte det något som kostar pengar?
– I jämförelse med hyrpersonal är det billigt.
Vad kommer ni i det nya styret konkret att göra för att lösa det här?
– Vi jobbar vidare med hur man blir en attraktiv arbetsgivare. En av delarna är inrättandet av ett personalutskott, så att vi i politiken blir mer involverade i personalpolitiken, och vi har ett personalpolitiskt program ute på remiss. Det är ganska vagt hållet, där kommer vi att se till att skärpa skrivningarna.
Han fortsätter:
– En annan del är att titta på hela erbjudandet till medarbetarna, inte bara lön utan också arbetsvillkor i övrigt, hur ser arbetsmiljön ut, hur stor är belastningen och så vidare.
Hur ser det ut om fyra år?
– Jag tror att vi har kommit en bit på väg.
Kombination
Josefine Ståhlberg är hr-direktör för Region Värmland och ser flera orsaker till att skyddsombud allt oftare begär åtgärder för bättre arbetsmiljö. Svårigheter att rekrytera, pandemin och den korttidsfrånvaro som den skapat ligger bakom ökningen, anser hon.
– Det är färre kvar som ska utföra arbetsuppgifterna och då försöker vi skapa en balans mellan krav och resurser, säger hon.
Det kan handla om prioriteringar, rutiner, omfördelning av arbetsuppgifter, arbetsväxling och scheman.
Genom ett verktyg som heter Gröna korset försöker man skapa dagliga avstämningar om arbetsmiljön.
– Vi försöker snabbt fånga in signaler och vidta åtgärder tidigt.
Färre ärenden går vidare
Regionen har också utbildat chefer och skyddsombud gemensamt i arbetsmiljö.
– Att färre ärenden går vidare till Arbetsmiljöverket tycker jag tyder på att vi gemensamt alla parter kommer fram till bra åtgärder, så det är positivt.
Hur viktig är politikernas roll?
– Det är jätteviktigt att vi har deras stöttning i det här arbetet och det känner jag att vi har. De vill att vi ska jobba för en god och hälsosam arbetsmiljö och att vi ska jobba förebyggande.