Hoppa till huvudinnehållet

Tänaks andra seger – förvirring i kampen om andraplatsen

Publicerad:
Ott Tänak och kartläsaren Martin Järveoja firar segern.
Ott Tänak och kartläsaren Martin Järveoja firar segern. Foto: FREDRIK KARLSSON

Estländaren Ott Tänak i Ford tog sin andra triumf i Svenska rallyt.

I kampen om andraplatsen blev det förvirring när Craig Breen omedvetet trotsade Hyundai-stallordern och besegrade Thierry Neuville.

Irländaren Breen ska inte åka hela VM, så teamets besked var att han skulle köra lagom långsamt på sista sträckan och släppa förbi teamkamraten från Belgien. 9,5 sekunder skilde mellan tvåan Breen och trean Neuville. Tänaks 8,5-sekundersledning ansågs för stor för att ta in.

– Det är viktigt för teamet i år att Thierry har en bra chans i mästerskapet, säger Breen.

Men när han gav sig iväg var Neuville ännu inte i mål och inga tider fanns att gå på. Vad Breen inte visste var att Neuville gjort ett misstag, varit i en snövall och tappat tid, vilket innebar att Breen trots allt lade beslag på andraplatsen, med 1,3 sekunder.

Han bad om ursäkt efteråt.

– Det var inte min mening, men tyvärr blev det så, säger Breen.

Neuville var inte särskilt begeistrad över att ämnet kom upp.

– Jag kom inte för att prata taktik, utan för att prata om vilken fantastisk helg jag haft, vilket jag inte förväntade mig. Jag var sjuk innan tävlingen, kommenterar belgaren, som har fem andraplatser och tre tredjeplatser i sammanlagda VM.

För Craig Breen var det andra andraplatsen i Sverige, den första 2018, och nionde pallplatsen totalt, men ingen seger.

Craig Breen/James Fulton, Ott Tänak/Martin Järveoja och Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe på prispallen.
Craig Breen/James Fulton, Ott Tänak/Martin Järveoja och Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe på prispallen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Det kunde ha blivit den första. Breen ledde länge.

Segern för 35-årige Ott Tänak och kartläsaren Martin Järveoja blev till slut ändå odiskutabla 18,7 sekunder. Den estländska duon tog över ledningen från Breen i slutet av lördagsetappen och släppte sedan aldrig kommandot.

– Det är känslosamt. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig när jag kom hit och det tog ett tag att vänja sig vid bilen, säger Tänak, som är tillbaka i Ford efter två år i Toyota och tre i Hyundai.

Han var femma i Monte Carlo och toppar nu VM.

Förra gången Tänak vann Svenska rallyt var 2019, samma år som han blev världsmästare. 2022 kom han tvåa i VM bakom regerande Svenska rallyt-mästaren Kalle Rovanperä, nu bäste Toyotaförare på fjärde plats.

Ott Tänak

Född: 15 oktober 1987 i Kärla, Estland.

Familj: Hustrun Janika, sonen Ron och dottern Mia.

Pallplatser i totala VM: Guld 2019, silver 2022, brons 2017, 2018, 2020.

Antal vunna VM-rallyn: 18.

Kuriosa: En dokumentärfilm har gjorts om Tänaks liv och karriär, med titeln Ott Tänak: The Movie. Den kom i december 2018.

Artikeltaggar

BelgienCraig BreenDokumentärfilmEstlandFordHyundaiKärlaKarriärOtt TänakRallySportSvenska rallytSvenska rallyt 2023Thierry NeuvilleToyota

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.