Hur är det möjligt att styra ett globalt spelimperium från Karlstad?
– Det finns väldigt mycket duktiga värmlänningar på plats, och det finns många utflyttade som är villiga att flytta tillbaka, säger Lars Wingefors, Embracer Groups vd.
Den börsnoterade spelkoncernen har 16 000 anställda i 40 länder och fortsätter att växa.
Växer gör även huvudkontoret i Karlstad, där koncernens centrala ledningsfunktioner är samlade.
Säg Embracer eller Lars Wingefors och de flesta tänker nog på den fascinerande entreprenörsresan han har gjort, nyheter som har med aktier och börs att göra eller spektakulära bolagsförvärv i mångmiljardklassen.
Men för Karlstadsborna finns det också ett synligt, konkret Embracer. I ett kontor i Skeppet, Inre hamn, sitter koncernens högsta operativa ledning. Här sitter personerna som håller ihop den vittförgrenade och snabbt växande koncernen och ser till att koncernen styrs på ett sätt som svarar mot de högsta kraven i finansvärlden.
Man kan fråga sig hur Lars Wingefors kan få den här jättemaskinen att fungera med ett kontor i Karlstad, Värmland, som motor. I Stockholm och andra storstäder är utbudet av tänkbara chefspersoner inom ”corporate finance”, bolagsledning och kommunikation så mycket större.
För Wingefors själv är det hela inte så konstigt. Det bara ska gå, menar han. Embracer är ett värmländskt bolag, men med global närvaro genom sina dotterkoncerner. Det värmländska är en central del av berättelsen om Embracer, dess kultur och identitet, menar han.
Stod vid ett vägskäl
Vid börsnoteringen 2016, då bolaget noterades på Nasdaq First North Growth under namnet THQ Nordic, hamnade bolaget i ett vägskäl om huvudkontoret skulle ligga i Karlstad eller Stockholm, säger Lars Wingefors.
– Där fanns det en del delade åsikter. Men jag var bestämd på att vi ska göra ett försök att bygga upp verksamheten härifrån.
Den större arbetsmarknaden i Stockholm ger andra möjligheter vid rekryteringar, var ett argument som framfördes.
I och med att vi har växt i storlek blir vi också en attraktivare arbetsgivare. Vi har också kunnat betala mer marknadsmässiga löner.
– Samtidigt så hade jag ändå teorin att det finns väldigt mycket duktiga värmlänningar på plats. Och det finns många som jag vet är utflyttade som är villiga att flytta tillbaka. I och med att vi har växt i storlek blir vi också en attraktivare arbetsgivare. Vi har också kunnat betala mer marknadsmässiga löner, löner som kanske är väldigt bra på en värmländsk arbetsmarknad. Det finns flera saker som talar för att vi kunde göra ett försök att bygga upp det härifrån. Och styrelsen backade den hållningen, men det var mycket diskussion.
– En annan sak som påverkade var att vi hittade en fantastiskt duktig CFO (chief financial officer - ekonomichef), Johan Ekström, som kommer från Arvika. Att han är från Värmland spelade roll, men också att han har varit duktig på att bygga organisation. Han kom in 2019. Det spelade roll. Erik (Stenberg, en av grundarna) ville hitta en CFO som ersatte honom, som var ännu vassare på processer och kunde ta bolaget in i framtiden. Jag tror att det har varit fundamentalt för bygget här.
En annan sak som påverkade var att vi hittade en fantastiskt duktig CFO, Johan Ekström, som kommer från Arvika. Att han är från Värmland spelade roll, men också att han har varit duktig på att bygga organisation.
Arbetet med att tillsätta nyckelroller pågår fortfarande. Huvudkontoret växer hela tiden. I dag arbetar 45 personer här, vilket är en fördubbling på ett år.
Du bedömer alltså att det finns tillräckligt med människor med rätt kompetens i Värmland?
– Till 100 procent. Vi har fått ett fantastiskt gäng här. Men med det sagt: vi har ett satellitkontor i Stockholm med tiotal anställda i dag också. Där jobbar bland andra några skatteexperter och advokater.
Totalt sysselsätter huvudkontoret alltså 55 personer i skrivande stund, men rekryteringen av nya nyckelpersoner pågår ständigt.
Börsens huvudlista
Att Karlstadskontoret gör ett bra jobb med styrningen av koncernen bekräftades i december. Då flyttades Embracers aktie till Stockholmsbörsens huvudlista, de svenska storbolagens finrum. Dit kommer bara bolag som svarar mot höga krav på processer och transparens mot marknaden. Så här löd en del av Embracers pressmeddelande:
Vi har tagit ett stort kliv. Det kanske inte syns så mycket utåt, men vi har processer som ett bolag på huvudbörsen ska ha.
"Vidare bedöms noteringen på Nasdaq Stockholm bättre spegla bolagets mognadsgrad ur ett kapitalmarknadsperspektiv och möjliggöra för fler institutionella investerare att investera i bolagets B-aktier. Bolaget välkomnar även de högre ställda kraven för bolagsstyrning, transparens och informationsgivning som följer av att vara noterad på Nasdaq Stockholm."
Till NWT säger Lars Wingefors:
– Det är en stor sak för organisationen. Vi har tagit ett stort kliv. Det kanske inte syns så mycket utåt, men vi har processer som ett bolag på huvudbörsen ska ha, och har säkerställt dem. Det gör också att vi har en väldigt stabil grund att bygga för framtiden.
Nya, större lokaler
I Karlstad firades första handelsdagen i nya, eller nästan nya lokaler. I slutet av oktober gick nämligen flyttlasset från sekelskifteshuset på Älvgatan i centrala Karlstad. Nu huserar man i moderna, öppna och ljusa lokaler som är bättre anpassade för den snabba tillväxten i antal anställda.
Här finns också plats för spel. I entrén möts besökaren av ett arkadspel i retrostil, och längre in finns presentationer av en del av utbudet av pc-, konsol- och brädspel som ryms i bolagets växande portfölj. För spelare är det välkända, stora spel det handlar om. Även en relativt spelokunnig person känner igen titlar som Ticket to ride, Tomb Raider, Carcassonne, Pandemic och inte minst Sagan om Ringen och Hobbiten. De världsberömda fantasytitlarna ingick i ett stort förvärv förra året, då Embracers dotterkoncern Freemode köpte amerikanska Middle-earth Enterprises.
Vad tycker du om det nya kontoret?
– Det är jättefint. De anställda verkar väldigt nöjda. Det är en tyst lokal, centralt och representativt. Här sitter folk djupt inne i sina processer, och då är en bra arbetsmiljö avgörande, säger Lars Wingefors.
– Vi började på Älvgatan, och jag älskade arbetsmiljön där, men det blev tekniskt ohållbart. Vi har nästan dubblat antalet anställda jämfört med början på 2022. Under 2022 kom det så många nya så det gick inte att vara kvar där. Det här stod ledigt, och det blev en lösning vi kunde flytta in i med kort varsel.
Lugnet i Värmland lockar
Ett stort, växande bolag, ansvarsfulla positioner, konkurrenskraftiga löner och en bra fysisk arbetsmiljö är alltså några värden Embracer lockar med när talangerna ska rekryteras till Karlstad.
– I Värmland finns det också en bra livsmiljö. Många tilltalas av naturen, och att det blir ett relativt enkelt vardagsliv med familj, nära till skolan, nära till service, man slipper pendla länge, säger Lars Wingefors.
– Förutom livskvalitet och hygienfaktorer som löner är Embracer ute på en unik resa i bygget vi gör. Tittar man holistiskt på det finns det inte många, om ens något bolag i världen, i vår bransch i alla fall, som har gjort det vi gör. Det tror jag lockar människor.
Här jobbar man för ett bolag där det finns en tydlig idé om framtiden, en långsiktighet och att allt hör samman.
Att inte vara inhyrd utan anställd på det bolag man jobbar för är också en fördel, menar han.
– Många här har tidigare jobbat i miljöer där det handlar väldigt mycket om konsulting. Här jobbar man för ett bolag där det finns en tydlig idé om framtiden, en långsiktighet och att allt hör samman. Det är inte projektbasis, jag tror det hjälper också.
Mjuka värden viktiga
Men räcker det för att locka de bästa, med kompetens som efterfrågas av bolag i större städer, och ofta även utomlands? Eller måste det till mjuka värden också, saker som har med ledarskap och företagskultur att göra? Fyra av toppcheferna som NWT intervjuat (kommande artiklar) svarar ja på den frågan. Hur människor är mot varandra på jobbet är viktigt på riktigt.
Hur tänker du kring ditt eget ledarskap och kultur på arbetsplatsen?
– Personligen är jag allergisk mot härskarteknik, vilket tyvärr är vanligt i organisationer där man ska sätta folk på plats. Jag hoppas att det inte finns här.
– Jag är en av ledarna, och det är svårt att recensera sig själv. Men det jag vill, och det jag upplever att vi har, är att det ska vara en hjälpsam arbetsplats, att folk ser varandra, att folk är positiva, prestigelösa, att det inte finns en hierarkisk struktur, som är ganska vanlig utomlands.
”Embraceranda”
– Varje arbetsplats och företag har sin egen kultur, och jag tror att det finns en Embraceranda. Vi är en decentraliserad organisation. Jag försöker inte påföra en Embraceranda i hela koncernen men över tid kan man se på vår kommunikation, vad vi är, våra värderingar. Det påverkar.
Ingen jobbar hemifrån. När jag kommer ut i världen så är det vanligt att en tredjedel jobbar på kontoret.
Embracerandan innebär bland annat att man ser varje människa, menar han.
– Alla har olika förutsättningar, men man ska ha respekt för varandra.
Alla anställda väljer att åka in till kontoret för att jobba, säger han.
– Ingen jobbar hemifrån. När jag kommer ut i världen så är det vanligt att en tredjedel jobbar på kontoret.
Den icke-hierarkiska ideologin gäller inte bara på arbetsplatsen. Lars Wingefors lyfter fram den decentraliserade affärsmodellen som en av de viktigaste framgångsfaktorerna när Embracer har växt genom förvärv.
– Vi har en ganska skandinavisk syn på hur vi styr och leder och bygger verksamheten; att man ger förtroende till människor att leda och styra sina verksamheter.
– Det finns många decentraliserade framgångsrika koncerner på Stockholmsbörsen som har den modellen. Den är inte lika etablerad i Nordamerika, eller till exempel Frankrike. Vår teori är att affärerna ska göras av entreprenörer ute i världen.
– Det är en framgångsmodell. Det är därför många har velat bli en del av Embracer, och vi har hållit fast vid det.
Vi kommer att växa vidare, det kommer vi att göra. Men kanske inte i samma hastighet som det har varit sista året.
– Det har gjort att vi inte har haft behovet av att bygga ett enormt huvudkontor. Hade vi varit som en del branschkollegor, i Asien eller Nordamerika, och även Europa, så kanske vi hade haft behov av 500 människor centralt. Det hade varit en utmaning i Karlstad. Nu när vi är ett ägarbolag med decentraliserad modell så är jag övertygad om att vi kan fortsätta bygga, att vi har det som krävs för framtiden här.
Kommer ni att fortsätta växa eller har ni nått en platå där ni ska ligga kvar?
– Vi kommer att växa vidare, det kommer vi att göra. Men kanske inte i samma hastighet som det har varit sista året. Vi har gjort väldigt många förvärv, så vi har haft ett behov av att sätta väldigt många processer på plats, och bygga en organisation för att kunna hantera den koncern vi är. Men det finns i varje fall i mitt huvud en rad olika kompetenser eller processer som vi kan utveckla vidare med nya medarbetare i framtiden.
Det var länge sedan Lars Wingefors köpte och sålde spel. Men entreprenör är han fortfarande, säger han. Nu i form av strategen som köper spelkoncerner.
– Jag tror på entreprenörskapet. En entreprenör är en människa eller grupp som har en förmåga, som vet hur de ska driva sin affär. Det är en kultur som är lite annorlunda, det går inte att ha det centraliserat. Vägen till framgång ser olika ut. Entreprenörerna är unika. Att vi kan samla så många olika entreprenörer gör att vi drar nytta av varandra, gör varandra starkare för att göra ännu bättre affärer.
Inte alltid högsta budet
När affärerna görs är det inte bara budet i ekonomiska termer som avgör vart bolagen väljer att gå. Det som avgör är också var entreprenörerna och ägarna ser störst möjlighet att utveckla sina idéer.
En av Lars Wingefors viktigaste nycklar till framgång är att han många gånger har fått bolagen att välja den svenska, mindre ägaren med huvudkontor i Karlstad i konkurrens med stora asiatiska, europeiska eller nordamerikanska konkurrenter.
Det han och Embracer erbjuder är inte bara en påse pengar utan också en decentraliserad företagsfamilj. Den decentraliserade affärsmodellen ger de uppköpta bolagen möjlighet att behålla friheten att driva sina affärer, men med den stora koncernen i ryggen och med de synergieffekter som kan uppnås där.
Blir delägare
Köpeskillingen består oftast av både kontanter och aktier i Embracer när Wingefors gör affärer. Det gör de uppköpta företagarna till stora aktieägare i Embracer – ett sätt att bygga delaktighet och långsiktighet.
– En viktig sak är att man är långsiktig, att man försöker tänka på människan, de anställda. Det är fundamentala saker i bygget. Förhoppningsvis skapar det trygghet för dem som jobbar här.
Embracer är fortfarande en liten aktör på den gigantiska, globala spelmarknaden. Men bolagsbygget är långt ifrån klart, säger han.
– Jag har tagit mig lyxen att inte lägga fram var vi är om 25 år. Men vi har en väldigt hög ambition att fortsätta vår tillväxt och utveckla det här ekosystemet som vi har byggt som jag anser är världsunikt.
Vi har många av de beståndsdelar som behövs för att vi ska vara framgångsrika på egen hand.
Står på egna ben
– Vi har många av de beståndsdelar som behövs för att vi ska vara framgångsrika på egen hand. Vi måste inte gå ut och göra stora transformativa saker. Jag säger inte att vi inte kommer att göra det någon gång, men just nu är inte det fokuset.
– Vi har byggt en väldigt bred koncern. Vi har pc, konsol, mobilspel, brädspel, vi har världsledande varumärken som Sagan om ringen och Tomb raider, vi har distribution. Vi har väldigt många beståndsdelar i ett ganska brett ekosystem idag. Det gäller att få dem att stärka varandra.
– Sedan har vi många bolag som har en ambition att växa. När de blev en del av Embracer kanske de var 25 anställda, och de kanske vill bli 100 anställda över fem år. Väldigt många av våra bolag är inne i en tillväxtresa i sig, det driver också tillväxt.
Har ni lyckats uppnå de dynamiska effekterna i koncernen, där ”ett plus ett blir tre”?
– Ja, jag tror det. Vår storlek, vår bredd och den mängd resurser vi har i dag, allt i från kapital till varumärken till olika typer av funktioner; styrkan i Embracer har vuxit med den bredden. Så jag tror att bolag som blir en del av Embracer har en bättre förmåga att växa snabbare än de skulle göra på egen hand eller i en annan konstellation. Det är ett värde för Embracer.
Att bolaget kommer att stanna i Karlstad är det ingen tvekan om säger han.
– Vi har riggat för att vara kvar i Karlstad.
Läs mer:
Toppchef på Embracer: ”Balansen i livet mycket bättre än i Stockholm”Erik, 36, har nyckelroll på speljätten: ”Finns ett värmländskt lugn här"Embracerchefen Joel en av hemvändarna: ”Företagskulturen lockade”Martin Hogen: ”Jag gillar det förvärvsintensiva”Här växer spelen fram – Karlstads spelindustri på frammarsch