Hoppa till huvudinnehållet

Förskolepersonalen om den ohållbara situationen: ”Tystnadskulturen är ett faktum”

Publicerad:
Personal på Pärlans förskola är frustrerade över den ohållbara situationen.
Personal på Pärlans förskola är frustrerade över den ohållbara situationen. Foto: Kajsa Juslin

Personal på Pärlans förskola vittnar om frustration och besvikelse över hur de som förskolepersonal behandlas av kommunen. De menar att arbetet snart inte längre är värt det hårda slitet.

– Det här är ju på bekostnad av vår hälsa, säger de.

Efter måndagens artikel om missnöjda förskollärare, som bland annat vittnar om tystnadskultur bland rektorsgruppen och verksamhetscheferna och en känsla av att inte räcka till. I artikeln fick även tillförordnande skolchefen Magnus Ahlberg bemöta kritiken.

–Vi kan inte spekulera i det vi inte vet. Det är klart det finns missnöjda medarbetare, precis som på de flesta arbetsplatserna. Jag kan heller inte kommentera enskilda fall, men jag hoppas att man tycker att Karlskoga kommun är en bra arbetsgivare. Sedan finns alltid saker man kan förbättra, säger han.

”Lägger locket på”

Kort efter att artikeln publicerade kontaktades KT-Kuriren av personal från Pärlans förskola för att få dela sin upplevelse.

Förskollärarna Greta Blom och Therese Lundahl och barnskötarna Josefine Stenlund, Malin Pettersson, som väljer att uttala sig som grupp, håller med om kritiken som riktades mot kommunen.

– De stora barngrupperna och arbetet runtomkring har varit för mycket under för många år. Cheferna säger att de förstår oss men ändå är det inget som händer, berättar de.

Alla fyra upplever också att det finns en tystnadskultur som ingen pratar om, eller rättare sagt, vågar pratar om, menar personalen.

– Tystnadskulturen är ett faktum. Personalen vågar inte prata. Vi upplever att åsikter oftast tystas ned och att cheferna helst lägger locket på för att inte orsaka konflikter. Det är som att prata med en vägg.

Orken tar slut

Under det långa mötet med personalen på förskolan är det tydligt, orken börjar ta slut och gränsen är nådd.

– Det känns hela tiden som att vi arbetar ”vi mot dem”, och det är tråkigt att vi blir behandlade på det här sättet. Vi tycker om vårt jobb, barnen och föräldrarna vi arbetar med, men hur mycket ska man orka, undrar personalen.

Det börjar närma sig vår och redan nu har man på förskolorna börjat planera inför sommaren och vilka förskolor som ska ha sommaröppet. Något som väcker mycket känslor bland personalen på förskolorna i kommunen.

De vill se att kommunen tar bättre hand om sin personal.
De vill se att kommunen tar bättre hand om sin personal. Foto: Kajsa Juslin

Under de senaste veckorna har det fattats beslut om vilken personal som kommer att behöva arbeta under de veckorna som förskolorna vanligtvis är stängda. Beslutet grundas med hjälp av ett system som förskolepersonalen har ifrågasatt i flera års tid.

– Systemet är inte hållbart och även fast vi kommer med bättre lösningar har cheferna fortfarande svårt att ta till sig av våra förslag, och de är inte benägna att ändra sig. Vi upplever att det är en typ av maktmissbruk, säger de.

”Mår inte alls bra”

För att se till att det finns tillräckligt många tillsvidareanställda som täcker upp, är det personal som tvingas arbeta i fyra veckor under semestertider. En av de är barnskötaren Josefine Stenlund, som berättar att det har varit ett stort ångestmoment sedan hon fick veta, precis som för många andra som sitter i samma sits.

– Jag mår inte alls bra och jag vet inte vad jag ska göra. Man jobbar och sliter och det är så här de väljer att visa sin uppskattning, säger hon.

De berättar att trots att det finns personal som har sagt att de vill jobba, är det flera som har fått avslag.

– De skyller på att det kommer att riva upp andra problem om vi ändrar på det nu, även fast vi kommit med lösningar. Utifrån att det har varit flera uppsägningar de senaste åren i kommunen borde man som arbetsgivare vara rädd om den personal som finns kvar. Särskilt med tanke på att det är brist på både utbildade barnskötare och förskollärare, avslutar de.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareFörskolorKarlskoga kommunKritikMagnus AhlbergSkola och utbildningTystnadskultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.