Hoppa till huvudinnehållet

Vi står bakom vår personal

Publicerad:
Vi i den politiska ledningen för Region Värmland kommer aldrig att kräva att våra anställda ska bryta sin tystnadsplikt genom att ange asylsökande och papperslösa, skriver Åsa Johansson, Elisabeth Björk och Erik Evestam.
Vi i den politiska ledningen för Region Värmland kommer aldrig att kräva att våra anställda ska bryta sin tystnadsplikt genom att ange asylsökande och papperslösa, skriver Åsa Johansson, Elisabeth Björk och Erik Evestam. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är viktigt att de som är i behov av vård känner sig trygga med att kunna söka sig till våra verksamheter och inte behöva oroa sig för att bli angivna, skriver Åsa Johansson, Elisabeth Björk och Erik Evestam.

Vi i den politiska ledningen för Region Värmland kommer aldrig att kräva att våra anställda ska bryta sin tystnadsplikt genom att ange asylsökande och papperslösa som söker vård hos oss.

I Tidöavtalet – regeringen och Sverigedemokraternas gemensamma avsiktsförklaring – står bland annat att offentligt anställda ska ha anmälningsplikt när papperslösa söker sig till offentlig verksamhet. Detta har gett starka reaktioner från flertalet yrkesgrupper bland annat en debattartikel i Aftonbladet i december ifjol där 4 008 vårdanställda klargör att det inte är förenligt med deras professionella uppdrag att agera angivare.

Så skriver du en debattartikel

Vi håller helt och hållet med om detta och markerar därför vårt stöd till vår personals arbete med att ge vård till dem som behöver det. Det är viktigt att de som är i behov av vård känner sig trygga med att kunna söka sig till våra verksamheter och inte behöva oroa sig för att bli angivna. Lika viktigt är det att vårdpersonalen känner sig trygga i att kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att behöva ställas inför att ange patienterna de vårdar.

Åsa Johansson (S)

Regionråd

Elisabeth Björk (V)

Regionråd

Erik Evestam (C)

Regionråd

Artikeltaggar

AftonbladetÅsa JohanssonCenterpartietDebattElisabeth BjörkErik EvestamOroligheterPapperslösaRegion VärmlandSjukvårdSocialdemokraternaSverigedemokraternaSveriges regeringTidöavtaletVänsterpartietVård