Hoppa till huvudinnehållet

Sprintstjärnan Henrik Larsson inför Nordenkampen: ”Ett nytt rekord är en bonus”

Publicerad:
Henrik Larsson, Melwin Lycke Holm, Sara Forssell och Olivia Weslien försvarar de värmländska färgerna när Nordenkampen avgörs i Karlstad under söndagen.
Henrik Larsson, Melwin Lycke Holm, Sara Forssell och Olivia Weslien försvarar de värmländska färgerna när Nordenkampen avgörs i Karlstad under söndagen. Foto: Lisa Olaison

Det är dags för friidrott av hög klass när Nordenkampen avgörs i Karlstad under söndagen.

Med ett färskt svenskt rekord, 6.56 på 60 meter, är Henrik Larsson favorit i sitt lopp.

– Det kommer att gå snabbare förr eller senare men om det är på söndag vet jag inte, säger han.

Henrik Larsson har haft möjligheten att förbereda sig på ett bra sätt till den här säsongen och de två första tävlingarna har varit imponerande.

I det första loppet, i Örebro, gjorde han sin näst bästa tid på 60 meter med 6.62 trots en start som inte var perfekt.

Då misstänkte man att det bara var en tidsfråga innan Peter Karlssons svenska rekord 6.58 skulle förpassas till papperskorgen.

Och för två veckor sedan var det dags när Larsson slog till med 6.56. Nu väntar en tävling hemma i Eva Liza Holtz Arena i Karlstad.

Det är Nordenkampen där Sverige möter Norge, Finland och Danmark/Island i en landskamp.

– Det kommer att bli hur kul som helst, det är inte så många tillfällen man får att vara med i en landskamp i hemma i Karlstad. Dessutom är det den första tävlingen vi har i den nya hallen. För egen del är det bara bra, jag har vilat och tränat upp mig efter den senaste tävlingen, berättar landets snabbaste man.

Henrik Larsson är Sveriges snabbaste man.
Henrik Larsson är Sveriges snabbaste man. Foto: Lisa Olaison

Frågan är om han kan sätta ytterligare ett nytt svenskt rekord inför storpubliken? Under fredagen var 750 biljetter till sittplatsläktaren sålda vilket innebär att det finns cirka 150 kvar.

– Det finns alla chanser men det är inte huvudmålet utan det är bara att springa och ha kul. Men min form är stigande för det är inte så att jag var toppad till de första tävlingarna. Det kommer att gå snabbare förr eller senare men om det är på söndag vet jag inte. Blir det ett nytt rekord är det en bonus.

En annan formtoppad hemmalöpare är Olivia Weslien som sprang 1 500 meter på 4.20,86 i Sollentuna. Det är den näst bästa tiden inomhus i Sverige i år efter Hanna Hermansson.

Olivia Weslien är ett av Sveriges hopp i tävlingen Nordenkampen i friidrott, IF Göta
Olivia Weslien är ett av Sveriges hopp i tävlingen Nordenkampen i friidrott, IF Göta Foto: Lisa Olaison

För Olivia blir det andra gången i landslagsdräkten.

– Jag har jobbat länge för den här chansen. Det är såklart lite speciellt att göra landslagsdebut när man är 25 år, men extra kul när man har jobbat för det länge som jag har gjort så jag är laddad. Jag är inte jätteförvånad över tiden senast för jag hade på det på känn.

Vad har du på känn inför söndagens tävling?

– Det känns bra. Det är ett jämnt och bra startfält med löpare som ligger mellan 4.17 och 4.20. Man vill alltid vara under gränser så jag hoppas på under 4.20 och ta så många poäng som möjligt.

Det kommer att gå undan i Olivias lopp för där är klubbkamraten Lova Perman med som farthållare och tempot som är beställt är för en sluttid på 4.12-4.13.

Två grenar för Melwin

Melwin Lycke Holm kommer att ha en intensiv söndag då han dubblerar med höjdhopp och längdhopp.

I höjd har han klarat 2.17 vid en hoppgala i Tyskland den här säsongen.

– Motståndet är riktigt bra. Det kommer att bli tufft om poängen men jag hoppas att jag kan vinna. Jag vann Nordenkampen 2020 och det skulle vara kul att få göra det hemma i Karlstad också.

Givetvis är underlaget en viktig faktor om det går att göra riktigt bra höjder och Melwin har järnkoll på det.

– Jag har faktiskt precis skrivit ett gymnasiearbete om det. Det går garanterat att hoppa högt i hallen!

För Melwin Lycke Holm, Kils AIK, väntar två grenar under söndagen.
För Melwin Lycke Holm, Kils AIK, väntar två grenar under söndagen. Foto: Lisa Olaison

Det kommer att gå att hoppa långt också.

– Förra året räckte det med 7.30 i längd för att ta en plats i Nordenkampen. Jag kände att jag kunde ha klarat det, men jag hade lite skadebekymmer hela förra vintern så det blev fokus på höjdhopp.

Nu fick Melwin vid en tidigare tävling i Sätra höra att Thobias Montler inte skulle vara med i längd i Nordenkampen.

– Då övertalade jag pappa att jag vill ta chansen att ta den här platsen och satte ett personligt rekord med 7.45. Just den dagen dubblade jag med höjdhopp så jag vet att det går att göra det och göra det bra.

Första i nya klubben

Sara Forsell har nyligen bytt klubb från Motala till IF Göta. Hon tävlar i slägga men inomhus heter grenen vikt. Redskapet väger lite över nio kilo för damer och hon siktar på en bit över 20 meter.

– Motala är mer en ungdomsförening och jag har bytt klubb för att ta nästa steg i min karriär. Det blir min första tävling för Göta och det ska bli riktigt roligt! säger hon.

Sara Forssell tävlingsdebuterar för IF Göta.
Sara Forssell tävlingsdebuterar för IF Göta. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF GötaKarlstadKils AIKMelwin Lycke HolmOlivia WeslienSara Forsell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.