Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna lurade butik med självskanner – hävdade att hon hade en blackout

Publicerad:
Kvinnan betalade 92 kronor för varor värda 1 400 kronor.
Kvinnan betalade 92 kronor för varor värda 1 400 kronor. Foto: Martina Holmberg / TT

En kvinna i 35-årsåldern ertappades av en vakt med att strunta i att skanna alla sina varor på Stora Coop på Bergvik i Karlstad.

Kvinnan betalade 92 kronor för varor värda 1 400 kronor.

I förhör uppger hon att hon haft en blackout.

Det var i januari som en civilvakt på Stora Coop uppmärksammade att en kvinna som använde sig av en självskanner la flera varor i korgen utan att skanna dem.

Efter att kvinnan betalat i självskanningskassan och lämnat butiken tog civilvakten ut en kvittokopia.

På kvittokopian framgick det att hon bara betalat 92 kronor. Civilvakten konfronterade kvinnan. Det visade sig att hon hade obetalda varor för ett värde av 1315 kronor.

I försvar har kvinnan uppgett att hon mådde väldigt dåligt vid tiden för gärningen på grund av en pågående vårdnadstvist med pappan till hennes barn.

Kvinnan menade att hon inte sov på nätterna, var nedstämd och upplevde det som att hon agerade per automatik. Hon har sagt att hon inte minns något från gärningstillfället och har beskrivit det som att hon fick en ”blackout”.

Tingsrätten dömer kvinnan skyldig för stöld.

Rätten anser att det är mycket osannolikt att kvinnan inte varit medveten om sitt agerande vid gärningstillfället mot bakgrund av den stora differensen mellan betalda och obetalda varor.

Kvinnan är tidigare ostraffad och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter om 340 kronor, totalt ska hon betala 10 200 kronor.

Artikeltaggar

BergvikBrott, lag och rättDagsböterKarlstadStölderStora CoopVillkorlig dom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.