Hoppa till huvudinnehållet

Klum lever sin barndomsdröm

Publicerad:
Mattias A. Klum hoppade tidigt av gymnasiet för att satsa på ett liv som yrkesfotograf. Bilderna är från hans utställning ”Vår stund på jorden” på Fotografiska i Stockholm för ett par år sedan.
Mattias A. Klum hoppade tidigt av gymnasiet för att satsa på ett liv som yrkesfotograf. Bilderna är från hans utställning ”Vår stund på jorden” på Fotografiska i Stockholm för ett par år sedan. Foto: Anders Wiklund/TT

Mattias A. Klums fotointresse kom tidigt och redan från början var det naturens motivvärld som lockade. I dag har han hela världen som arbetsfält och ofta handlar bilderna om relationen mellan människa och natur.

En dag någonstans i mitten av 1980-talet fick en gymnasierektor i Stockholm besök av en elev med ett speciellt ärende. Pojken meddelade att han tyvärr tänkte sluta efter bara några terminer eftersom han ville hänge sig åt sin passion, att fotografera, och satsa på det som yrke.

Rektorn kom ihåg pojken från ett reportage han läst om en ung fotograf som ”hellre spanade efter ugglor än läste matte” eller hur rubriken nu löd.

–  Det var en vänlig man, rektorn, och han såg mitt driv. Han sa: ”Vet du vad. Om du känner detta så starkt i ditt hjärta så gör det. Hoppa av och satsa på din passion.” Han var en av få som trodde på mig då, berättar Mattias A. Klum nästan 40 år senare.

I dag är han en fotograf med världsrykte efter ett stort antal böcker, filmer, utställningar och bildreportage med framför allt natur och miljö som huvudtema. Sedan sex år samarbetar han med sin fru Iris Alexandrov Klum som är konstnär.

På utedasset hade vi fullt med gamla tidskrifter som National Geographic och Time med fantastiska bildreportage.
Mattias A. Klum

Naturen har alltid utövat en stor dragningskraft och redan som barn gjorde han miniexpeditioner i vildmarken runt sommarstället utanför Ludvika. Han fyllde pappans gamla kamera med film och gav sig ut på jakt efter storlommar, harar, skogsödlor och andra motiv.

–  På utedasset hade vi fullt med gamla tidskrifter som National Geographic och Time med fantastiska bildreportage. Jag ville också ta sådana bilder men de jag kom hem med såg ju inte ut så, det blev mest skräp till en början. Det var under den analoga tiden så det behövde bli rätt från början, och det var lärorikt.

Föräldrarna oroade sig för vart sonens fotointresse skulle leda honom. De var akademiker och tyckte att man först skulle utbilda sig och få en stadig grund att stå på. Sedan kunde man välja lite friare. Men Mattias bestämde sig tidigt och drog till och med in en egen telefonledning till sitt rum i lägenheten i Uppsala. Med den skulle han sköta sina jobbkontakter.

Mattias A. Klum firar 50-årsdagen i Tanzania.
Mattias A. Klum firar 50-årsdagen i Tanzania. Foto: Anders Wiklund/TT

De första åren fotade han framför allt djur och natur. Men 1990 kom en vändpunkt. Ett fotouppdrag i Nigeria fick honom att inse hur kraftfull människans påverkan på ekosystemen är.

–  Jag kunde inte längre bortse från det. Så jag började infoga människan i mina berättelser och därmed kom det att handla mycket mera om miljö och klimatfrågor i mitt bildskapande.

Mina barn fick följa med på resor från att de var nyfödda, det var enda sättet att träffa dem. Jag var ju borta upp till åtta månader per år. Einar fick följa med till Antarktis, det var där han lärde sig gå. Ansgar lärde sig gå i Panamas regnskogar.
Mattias A. Klum

1997 blev han publicerad i National Geographic Magazine och han har haft ett stort antal bilder och artiklar där sedan dess, även förstasidesbilder. De många uppdragen har tagit honom runt hela världen. Det var inte alltid lätt att förena med att vara småbarnspappa, men det gick.

–  Mina barn fick följa med på resor från att de var nyfödda, det var enda sättet att träffa dem. Jag var ju borta upp till åtta månader per år. Einar fick följa med till Antarktis, det var där han lärde sig gå. Ansgar lärde sig gå i Panamas regnskogar.

Ibland känner han skuld för tiden han har varit borta. Då är det skönt att höra från båda pojkarna, som i dag är 18 och 21 år, att de tycker sig ha haft en fantastisk uppväxt och att han inte alls ska ha dåligt samvete.

Fakta

Mattias A. Klum

Fyller: 55 år den 10 februari.

Gör: Fotograf och filmare.

Bor: Stockholm och Costa Blanca i Spanien.

Familj: Frun Iris Alexandrov Klum, barnen Ansgar, 21, och Einar, 18, samt Iris barn Bianca, 14, och Dorian, 11. Hunden Skye och katten Inzaghi.

Om att fylla 55: ”Jag har stor tillförsikt trots alla utmaningar, både i världen och privat. Livet går fort och jag försöker fylla det med närvaro och meningsfulla saker.”

Så firar han födelsedagen: ”Med Iris i en nationalpark i Tanzania. Jag hoppas kunna sitta och lyssna på de fläckiga hyenornas kontaktrop i den afrikanska natten, det är svårslaget.”

Lyssnar på: ”Massor. Jazz, latin, world music, klassiskt, singer song-writer och en del blues. Och indiska ragas.”

Slappnar av med: ”Jag mediterar varje dag. Älskar att gå i bergen med Skye, vara med min familj, lyssna på musik och laga mat.”

Numera ingår hustrun Iris och hennes två barn sedan tidigare i familjen. Livet är fortfarande ett pussel men det underlättas något av att både Mattias och Iris oftast arbetar med samma projekt, i det de benämner som sin konstnärsduo.

–  Vi skapar projekt som handlar om relationen människa och natur, där det inte sällan är storskaliga installationer och upplevelser som är grund för berättandet. Hon är konstnär och jag har min bakgrund med mitt bildspråk och berättande, så vi berikar varandra från våra olika håll.

Kan du känna att du har kvar samma driv som när du var ung?

–  Då var jag helt besatt av att vara ute och fotografera och komma hem med känslan jag haft. Det tycker jag fortfarande är fantastiskt. Sedan har jag blivit lite mera realistisk med åren när det gäller vilka projekt som är möjliga och vad som krävs för att genomföra dem.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

Djur och naturFamiljFödelsedagarFotograferingMattias KlumNational GeographicNaturSkyeStockholmTanzaniaUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.