Från Värmlands museum till Nationalmuseum – i Jakarta.
Jonas Liveröd är aktuell med två konstprojekt, på varsin sida av jorden.
– Jag är rätt så betagen faktiskt, säger han om det intensiva mötet med Indonesien.
NWT når honom mitt i en nudelsoppa – han sitter med konstnärskollegan Tobias Bradford på en restaurang i Yogyakarta, en indonesisk stad med 430 000 invånare.
– Det är det kulturella hjärtat på Java, berättar Jonas Liveröd.
De har varit i Indonesien flera veckor nu.
– Vi är här och jobbar ihop på vår show, säger han.
Showen är scenföreställningen Revenge of the Uncanny, som kommer att ha svensk premiär i höst, i Västergötland och Örebro. Redan om två veckor är det premiär i Indonesien, på en lite mindre version.
– På Nationalmuseum i Jakarta, avslöjar Jonas Liveröd.
Representerar Sverige
Svenskduon blir en del av ett större internationellt sammanhang på museet, som bland annat handlar om kulturellt utbyte mellan länderna.
– Jag och Tobias kommer att bli representanter för Sverige. Det kommer en sultan från Sulawesi, ambassadörer och guvernörer... räknar han upp.
Han och Tobias var snabba att nappa när chansen att vara med dök upp.
– Jag och Tobias hade redan pratat om att åka till Indonesien för att utforska en del fenomen som relaterar till vår scenshow. Vi har tagit avstamp i gamla illusionistshower från 1800-talet, där man jobbade med projektion, illusion, ljud och ljus och berättande. Det här blir en rätt omfattande show.
Bekant men främmande
”Uncanny” är engelska för ett begrepp som skapades av Ernst Jentsch och Sigmund Freud: unheimlich.
– ”Heimlich” betyder hemkänsla, un betyder inte, så unheimlich handlar om saker som är väldigt, väldigt välbekanta, men ändå främmande, säger Jonas Liveröd.
I ”Revenge of the Uncanny” kommer det att finnas dockor, robotar och annat som väcker frågor om vad som är mänskligt och inte.
– Det är en vindlande resa, en berättelse som utgår ifrån uncannyrelaterade ämnen jag och Tobias intresserar oss för. Bland annat bygger vi fantastiska robotversioner av mig och Tobias som ska vara med i showen. Det handlar om gränslandet mellan levande och döda, om Saddam Husseins dubbelgångare, viktorianska robotars andedräkt, koreanska mammor som träffar sina döda döttrar i VR... det är rätt så spännande, sammanfattar Jonas Liveröd.
Utforskar gränslandet
I öriket finns gott om inspirationskällor.
– I korta drag var det gäller just vårt samarbete, så behandlar det temat som berör det magiskt obehagliga i när saker är nästan levande. Det här landet har så mycket kultur runt dockteater, begravningsrobotar och masker inte minst, som hela tiden ligger i ett gränsland mellan levande och dött, laddat och underhållning och ceremoni, säger han.
Vid sidan av traditionerna finns också en högst levande scen för samtidskonst.
– Det finns inga fasta gränser mellan dem.
”Allt var mer än jag trodde”
Han ser också hur konst verkar vara en naturlig del av människors vardag. De båda svenska konstnärerna har fått många chanser till inblick i konst och traditioner.
– Vi har gått i lära hos en maskmästare i åttonde generationen. Vi har sett alltifrån begravningskultur till dockor och det har varit skitkul. Jag har sprungit på så mycket ceremonier också! Även för en lite bedagad typ som jag har det varit omvälvande. Jag är rätt så betagen faktiskt, säger Jonas Liveröd. Jag hade många förväntningar, men allting var mycket mer än jag trodde!
Att resa från Kristinehamn till Hongkong 1986 var ju som att resa till Jupiter. Så ovanligt var det!
En fullständig kulturkrock är det ändå inte för värmlänningen. Eventuella sådana klarade han av långt tidigare i livet.
”Som att resa till Jupiter”
– Jag är delvis uppvuxen i den här delen av Asien. Jag tillbringade några riktigt formativa år här, när jag var 10 till 14. Jag bodde i Hongkong men även i Singapore, berättar han.
Det var omvälvande:
– Att resa från Kristinehamn till Hongkong 1986 var ju som att resa till Jupiter. Så ovanligt var det!
Hans pappa var marinkonsult och hans mamma jobbade ibland som lärare i engelska för vietnamesiska båtflyktingar.
– När jag klev av planet på Bali nu i december slogs jag av vilken hög igenkänningsfaktor det var på både de äckliga och de goda dofterna.
Han har återvänt till Sydostasien tidigare, som vuxen, och arbetat i konsten.
– I början av 00-talet jobbade jag mycket i Vietnam. Bland annat försökte jag starta en konsttidning där – det gick åt pipsvängen, men jag tillverkade en del rolig konst, säger han.
Dränks i landets kultur
Nu utforskar han Indonesien och började sejouren här själv med ett par veckor på Bali. Sedan blev det grannön Lombok och nu är han och Tobias Bradford på Java.
– Det är en fin kombination av att fullständigt dränkas i indonesisk kultur och samtidigt kunna arbeta här, säger Jonas Liveröd.
Han trivs, men hemresan börjar synas vid horisonten. Efter premiären på scenföreställningen i Jakarta åker Jonas Liveröd hem till Sverige.
Den Kristinehamnsbördige konstnären bor numera i Västergötland, i trakterna kring Götene, där han driver sitt mycket egenartade museum Luftslottet, men inom kort blir det ett nytt besök i Karlstad.
”Jag tuffar på”
På Värmlands museum pågår en utställning om Jonas Liveröds möte med museets arkeologiska samlingar. Den 22 februari gästar han museet för evenemanget ”Allting, överallt, alltid: En afton med Jonas Liveröd”.
Då blir det både visning av utställningen och en föreläsning. Eller som museet lovar på sin hemsida:
”Konstnären Jonas Liveröd ger oss en inblick i sin eklektiska verksamhet.”
Han ler lite när han får den meningen uppläst för sig.
– Innan 2007-08 kallades det jag höll på med spretigt och ofokuserat. Runt där blev det omdöpt till eklektiskt och då var det positivt. Själv har jag tuffat på, säger han.
Fakta
Liveröd och Bradford
Konstnären Jonas Liveröd är född 1974 i Kristinehamn. Numera bor han i Ågårdskvarn i Götene kommun, där han också arbetar med allkonstmuseet Luftslottet. Han är just nu aktuell med en utställning på Värmlands museum.
Tobias Bradford är också konstnär, född 1993 i Örebro och bor i London. Han gör ofta maskiner och robotar. I Värmland syntes hans verk senast på Kristinehamns konstmuseum.