Hoppa till huvudinnehållet

Fjällveckan allt dyrare – kostar nästan hela lönen

Publicerad:
Nya sexstolsliften Toppexpressen i Branäs.
Nya sexstolsliften Toppexpressen i Branäs. Foto: Branäsgruppen

Sportlov och skidåkning har blivit ett dyrt nöje. Det menar Länsförsäkringar som har räknat ut hur stor andel av en genomsnittlig lön en fjällvecka kostar idag, jämfört med tio år sedan. En siffra som 2023 landar på – 97 procent av en genomsnittlig lön, enligt Länsförsäkringar.

En sportlovsvecka för en familj kan idag kosta drygt 36 000 kronor, en kostnad som ökat mer än lönen under tio år, räknat på genomsnittlig månadslön före skatt, enligt SCB.

Länsförsäkringar har räknat ut hur stor andel av en genomsnittlig lön en fjällvecka kostar idag jämfört med för tio år sedan, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar Foto: Länsförsäkringar

– En svag krona gör utlandssemestrarna dyra och det får säkert fler svenskar att styra om alp-resan till ett svenskt alternativ. Och om fler vill åka, tenderar priserna att stiga. Det går helt enkelt att ta mer betalt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

I kostnaderna för en fjällvecka har man räknat in boende, skidhyra, skidskola och utelunch. Resan till skidorten är inte inräknad.

Länsförsäkringar säger i sitt pressmeddelande att om man är ute i god tid och kan kompromissa med avståndet till backen är det ett sätt att spara pengar på boende.

– Försök också att planera hela årets semester vid ett tillfälle så att du kan räkna på ett ungefär vad det kommer att kosta, säger Emma Persson.

Priser i Branäs

I Branäs kostade ett dagskort för en vuxen 315 kronor 2013 och 2023 kostar det 480 kronor, meddelar Branäs i ett mejl.

– I vårt prissättningsarbete tittar vi noga på KPI (Konsumentprisindex, reds anm) och inflation. Ett år som detta där inflationen och priserna rusat under hösten är det problematiskt att vi sätter våra priser i maj när produkten konsumeras från december och framåt, säger Mikael Elford, kommersiell chef i Branäsgruppen AB till NWT.

– Vi arbetar i en investeringstung bransch där vi investerar runt 100 miljoner kronor inför varje säsong för att hålla uppe konkurrenskraften. I det perspektivet anser vi att våra priser är rimliga och försvarbara, tillägger han.

Kostnader för en veckas semester i fjällen under någon av sportlovsveckorna 7, 8 eller 9
Aktivitet* 2023 2013
Boende 10 915 kr7 500 kr
Liftkort9 946 kr 4 700 kr
Skidutrustning, medelgod 3 660 kr2 200 kr
Skidskola, barn 2 timmar pp 3 780 kr2 000 kr
Utelunch 3 960 kr2 400 kr
Övrig mat och dryck 4 025 kr 2 000 kr
Totalt 36 286 kr20 800 kr
*Räknat på en familj på två vuxna och två barn 10 och 12 år till Åre. Resan till skidorten är inte medräknad.

Artikeltaggar

ArbeteBranäsBranäsgruppenInflationLänsförsäkringarLönerPressmeddelandePrivatekonomiSkidåkningTorsbyTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.