Fallande bostadspriser, svag krona och hög inflation.
På torsdagen höjde riksbanken räntan med 0,5 procentenheter till 3 procent.
– Vi är på väg in i någonting som skulle kunna bli en recession, säger Håkan Nordblad, vd för Westra Wermlands sparbank.
Mellan maj och november i fjol höjde riksbanken räntan från 0 till 2,5 procent.
Klockan 09.30 på torsdagen kom riksbankens nya räntebesked – det första med nye riksbankschefen Erik Thedéen. Många analytiker trodde på en höjning med 0,5 procentenheter till en styrränta på 3,0, visade SEB:s enkät. Så blev det också.
Styrräntan är nu den högsta på nästan 15 år och kommer sannolikt höjas ytterligare under våren, aviserar riksbanken.
– När du höjer räntan kan du få en dämpning på efterfrågan som kan sänka inflationen, säger Håkan Nordblad, vd för Westra Wermlands sparbank.
Företag i Värmland riskerar varsel
Riksbankens mål är att hålla inflationen på runt två procent. I december låg den på 10,2 procent jämfört med året innan. En annan utmaning är den kraftigt försvagade kronan mot dollarn och euron.
Att styrräntan höjs gör att bankerna i sin tur väntas höja låneräntor – och priset för att låna pengar fortsätter stiga. Det innebär dyrare bostadslån, högre avgifter till bostadsrättsföreningen och mindre marginaler för företag.
Var fjärde företag i Värmland berättar om risk för varsel inom ett halvår, rapporterar Svenskt Näringsliv. Sverige är nu i början av en lågkonjunktur, enligt Konjunkturinstitutet. Håkan Nordblad tror på en mild lågkonjunktur, recession, i Värmland.
– För industrin är orderingången är dålig och för privatpersoner gör kombinationen av höjda räntor och elprischocken i december att det blir mycket mindre kvar till konsumtion. Det blir ett tuffare år för privatpersoner, speciellt om du köpt ett dyrt boende de senaste åren.
Fallande huspriser i Karlstad
I Värmland har priserna på bostadsrätter sjunkit med 15,6 procent på tre månader – mest i hela landet. Under samma tid har villapriserna i Värmland sjunkit med 8,1 procent jämfört med 7,2 procent i riket, enligt Svensk mäklarstatistik.
I Karlstad har bostadsrätts- och villapriserna i snitt gått ner med 14 respektive 9,5 procent på tre månader. Ett hus i Karlstad som på onsdagsmorgonen låg ute för knappt 5,5 miljoner hade ett högsta bud på 4 miljoner. Ett annat med utgångspriset 3,8 miljoner har bud på 3 miljoner och en villa har sänkt priset från 3,8 till 3,4 miljoner.
För tillfället är snitträntan – den faktiska ränta kunderna betalar efter rabatter – 4,33 procent för rörliga bolån på Westra Wermlands sparbank. I december 2021 var den 2,19 procent.
– Det sker en anpassning till marknadsräntor, säger Håkan Nordblad.
I förra veckan höjde Europeiska centralbanken, ECB, som väntat styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,0 procent och den amerikanska centralbanken höjde räntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50–4,75 procent.
Så ökade inflationen
• Inflationen mäts genom att prisutvecklingen på en mängd varor och tjänster jämförs. Det mest kända måttet är KPI, konsumentprisindex, där man tar med räntornas utveckling för bolån. Mätt i KPI var inflationen 12,3 procent i december. I ett annat mått, KPIF, konsumentprisindex med fast ränta, räknar man bort räntekostnader för hushållens bolån. Det är det mått som riksbanken använder sig av för att fatta beslut om räntan. Inflationen enligt KPIF var 10,2 procent i december. I november var siffran 9,5 procent.
• Elpriserna ökade med 28,8 procent i december jämfört med november.
• Livsmedelspriserna har ökat med 18,6 procent under det senaste året.
Källa: SCB
Läs mer:
LIVECHATT: Sparexperten svarar på dina frågor – så påverkas din ekonomiDubbelhöjning från Riksbanken igenVärmlands bostadsrätter sjönk mest i landet på tre månader: ”Köparnas marknad”