Hoppa till huvudinnehållet

Skola satsar på flis-eldning: ”Eleverna kan köra hjullastare”

Publicerad:
Skol-SM skotning, uttagning Region Mellan på Södra Viken. Arkivbild.
Skol-SM skotning, uttagning Region Mellan på Södra Viken. Arkivbild. Foto: Dan Enwall

Det finns planer om att installera en flis-eldad värmeanläggning på SG/Södra viken. Men inte bara för uppvärmningens skull:

– Var ska man ha flis om inte på en skogsbruksskola? Det gör eleverna delaktiga, säger kommunalrådet Henrik Frykberger (M).

Kommunfullmäktige kommer få ta beslut om igångsättning av ett investeringsprojekt: ”Värmesystem SG/Södra viken” med en total budget på 12,5 miljoner kronor.

Men dessförinnan har ärendet varit uppe i allmänna utskottet och nu senast i kommunstyrelsen i Sunne.

Södra viken är en viktig skola, inte bara för Sunne, utan för hela Värmland.
Henrik Frykberger (M), kommunalråd, Sunne kommun

– Det finns en pelletspanna idag, som ”spetsas” med olja. Men politiken har önskat en flis-anläggning. Var ska man ha flis om inte på en skogsbruksskola? Det gör eleverna delaktiga, med att köra flis med hjullastare och så vidare. Det leder till en ännu mera meningsfull utbildning, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är en framtidssatsning, för vi är eniga i politiken om att Södra viken är en viktig skola, inte bara för Sunne, utan för hela Värmland, säger Henrik Frykberger.

Sunne fastighets AB har utrett frågan vidare och föreslår en flytt till ny plats av en anläggning bestående av två flis-pannor.

Finansiering sker genom sju miljoner i beviljade medel för 2022 och en omprioritering av 5,5 miljoner från 2022 till 2023 års budgetram gällande elevboende på SG/Södra viken och idrottshall på Skäggebergsskolan.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiHenrik FrykbergerKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaSG Södra VikenSkäggebergsskolanSkola och utbildningSkolorSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.