Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads kommun anmäls till JK – efter direktörens uttalanden om Sörensen (KPL)

Publicerad:
Det är efter ett uttalande i media som Alan Schürer nu anmäls till JK.
Det är efter ett uttalande i media som Alan Schürer nu anmäls till JK.

Stadsdirektören Alan Schürers uttalanden i NWT om Karlstadspartiets Peter Sörensen har tagits till högre instans.

Sörensen har anmält Schürer, stadsbyggnadsförvaltningen och Karlstads kommun till Justitiekanslern (JK).

Det var i december som NWT kunde avslöja det mejl som Alan Schürer skickat till stadsbyggnadsnämndens tillträdande ordförande, Anders Tallgren (S), där han bad om hjälp för att ”hantera” Karlstadpartisten.

Till NWT förklarade han att fullmäktigeledamoten ofta tar direktkontakt med förvaltningen för att begära ut handlingar, och sa, bland annat, att det är krävande och tar mycket tid.

Direktören om Peter Sörensen – i internt mejl: ”Svår arbetssituation”Schürer och Tallgren ger svar direkt på två kritiska insändare

Nu har Peter Sörensen gjort en JK-anmälan.

– Den grundlagsskyddade rätten att begära ut handlingar ifrågasätts av den politiska ledningen och där den som begär ut sådana handlingar riskerar att hängas ut, ifrågasättas och svärtas ned av dem i media, skriver Peter Sörensen i ett pressmeddelande.

Peter Sörensen (KPL). Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Peter Sörensen (KPL). Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: HP Skoglund

I en kommentar om anmälan till JK säger Alan Schürer:

– Det är sorgligt och tråkigt att Sörensen vill ha en dialog via media och en juridisk process. Vi får se vad den juridiska processen leder fram till.

Sörensen skriver i anmälan att Schürer brustit när det gäller rätten till anonymitet när han hänger ut Sörensen med namn i media. Något som Alan Schürer tar avstånd ifrån.

– För det första menar Sörensen att jag röjer hans anonymitet, men det var han som skickade mitt mejl till media och därmed initierade artikeln som offentliggjorde hans egna identitet. Vi hade en ny ordförande och jag ville berätta hur vi jobbar i kommunen, meningen var inte att ifrågasätta Sörensens arbetssätt.

Ifrågasättande kultur

Vidare skriver Sörensen att Schürers uttalande bidrar till en kultur inom kommunen där den som begär ut handlingar ifrågasätts.

– Hans och kommunens syfte tycks i mina ögon ha varit att försöka klandra mig dels för mitt sätt att arbeta som förtroendevald dels för att jag enligt deras mening begärt ut för många offentliga handlingar och därmed belastat stadsbyggnadsförvaltningen på ett sätt som gått ut över deras ordinarie arbete, skriver Sörensen i pressmeddelandet.

Alan Schürer håller inte med om att han ifrågasatt offentlighetsprincipen.

– Vi arbetar och utgår ifrån offentlighetsprincipen. Vi lämnar årligen ut en stor mängd handlingar, svarar på en mängd frågor och blir ständigt ifrågasatta. I många ärenden vägleder vi till och med medborgare och kunder hur de kan överklaga våra beslut. I förra artikeln som Sörensen hänvisar till, så berättade jag att detta tar tid och är påfrestande. Mängden ärenden ökar i en stad som växer och där processer blir mer formella. Men jag ifrågasätter inte att vi måste göra det – det är en viktig del av vårt uppdrag.

Artikeltaggar

Alan SchürerJustitiekanslernKarlstads kommunPeter SörensenPolitikPolitiska system och ideologierSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.