Hoppa till huvudinnehållet

Jasmine, 6 år, drabbad av badhusfötter på nytt

Publicerad:
6-åriga Jasmine fick på nytt badhusfötter efter besök på Hagfors badhus. Fötterna på bilden har inget med själva händelsen att göra.
6-åriga Jasmine fick på nytt badhusfötter efter besök på Hagfors badhus. Fötterna på bilden har inget med själva händelsen att göra.

NWT har tidigare rapporterat om 6-åriga Jasmine som drabbats av badhusfötter efter besök på Hagfors badhus i december. För två veckor sedan fick hon badhusfötter på nytt efter att ha haft simundervisning med sin skolklass på Hagfors badhus.

– Hon hade precis blivit bra under fötterna efter förra gången, säger Jasmines mamma.

Första gången Jasmine fick badhusfötter var efter ett besök på Hagfors badhus den 9 december. Hon vaknade med smärtor under fötterna morgonen efteråt.

– Hon var alldeles uppsvullen under trampdynorna, tårna och under hälarna. Det såg alldeles rött och glansigt ut under fötterna. Det var likadant på bägge fötterna, sa hennes mamma efter det tillfället.

Händelsen anmäldes till kommunens miljökontor och badhuset rengjordes noggrant och alla ytor desinficerades. Även alla badleksaker kastades ifall bakterien pseudomonas aeruginosa som orsakar badhusfötter skulle finnas på dem.

I slutet av december drabbades ett annat barn av badhusfötter och badhuset rengjordes rigoröst på nytt.

Huden lossnade

För Jasmine tog det lång tid innan besvären under fötterna försvann. Huden under fötterna lossnade i stora sjok och Jasmines mamma fick smörja in dotterns fötter varje kväll för att lindra besvären.

Torsdagen den 27 januari var Jasmine med sin skolklass på simundervisning i badhuset.

På kvällen berättade hon för sin mamma att hon hade lite ont i fötterna.

– Jag sa att vi tvättar fötterna och smörjer in dem, så går det säkert bra. Men det gjorde det inte. På morgonen när hon vaknade var hon jätteledsen och var röd under fötterna, dock inte lika röd denna gång, det var lindrigare, säger Jasmines mamma.

”Otrolig otur”

Hon tog med dottern till vårdcentralen, där det konstaterades att det rörde sig om badhusfötter.

Jasmines mamma kontaktade miljö- och hälsoskyddsinspektören Sofia Kyman på kommunens miljökontor på nytt. Hon i sin tur kontaktade Smittskydd Värmland.

– Hon hade en otrolig otur som fick det igen. Det var bara drygt en månad sedan sist hon först fick badhusfötter, säger Sofia Kyman.

Hon tog även kontakt med badhusentreprenören Markus Söderman som på nytt utförde grundlig rengöring och desinfektion av badets alla ytor. Sedan dess har det enligt Sofia Kyman inte varit något mer fall av badhusfötter.

Jasmine var hemma från skolan på fredagen på grund av smärtorna under fötterna

– Men det var mycket lindrigare än sist. Redan på lördag kände hon ingenting, säger Jasmines mamma.

Huden under Jasmines fötterna håller på att bli återställd.

– Hon flagnar lite. Vi får se hur mycket som lossnar nu. Om det blir lika mycket som sist.

Hon kommer inte att låta sin dotter bada igen förrän hon är helt återställd under fötterna.

– Det är synd för hon älskar ju att bada.Det är jättetråkigt också när vi har ett så fint badhus. Vi får hoppas att de får bort det där. Men det är inte roligt att min jänta blivit drabbad två gånger, säger Jasmines mamma.

Misstänkta fall av badhusfötter – badhuset slänger sina badleksakerJasmine, 6, fick badhusfötter efter besök i Hagfors badhus: ”Inte bra än”

Artikeltaggar

BadanläggningarBakterierFritid och livsstilHagforsSmittskydd VärmlandSofia KymanVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.