Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är förskolorna med minst antal personal per barn – så ser det ut hos dig

Publicerad:
Vissa förskolor satsar på att ha fler legitimerade förskollärare. Andra satsar på att fler vuxna på plats, oavsett utbildning.
Vissa förskolor satsar på att ha fler legitimerade förskollärare. Andra satsar på att fler vuxna på plats, oavsett utbildning. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Personaltätheten på förskolorna i Värmland varierar kraftigt, visar nya siffror.

NWT har listat kommunerna med flest lärare och personal per barn i förskolan.

Det råder stor skillnad i personaltätheten mellan förskolorna i Värmland. NWT har listat den senaste statistiken från databasen Kolada.

Grums kommun toppar listan över de kommuner i Värmland som har flest årsarbetare per barn i förskolan. Här inkluderas förskolor i både kommunal och privat regi.

I Grums förskolor finns det i snitt en vuxen person på 4,3 barn. Tätt efter på listan följer Arvika och Kristinehamn.

– Det är jättepositivt att vi ligger i topp. Det är en ambition vi har att försöka hålla nere barnantalet per personal, säger Frida Lindberg, rektor och områdeschef på Grums kommun.

Fler vuxna per barn innebär större trygghet och möjlighet att tillgodose varje individs behov, menar hon.

Frida Lindberg, rektor och områdeschef på Grums kommun.
Frida Lindberg, rektor och områdeschef på Grums kommun. Foto: Privat

Nyckeln till framgången i kommunen har enligt Frida Lindberg handlat om målmedvetenhet, samarbete, och en tillåtande ekonomi.

– Vi är otroligt glada för att vi fått med oss politikerna till att hålla nere barngrupperna. Det är ingen slump utan ett aktivt arbete där vi har ett bra samarbete med de som styr över våra pengar.

Tvååringen blev spelberoende – och jag blev föräldern jag absolut inte ville bli

Sunne i botten

I botten hittar vi Sunne kommun med en vuxen på i snitt 5,9 barn. Därefter kommer Forshaga och Storfors.

– Jag vet att vi har fler barn per heltidstjänst. Men vi har desto fler heltidstjänster med förskollärarlegitimation, säger Anna Ullenius, tillförordnad skolchef i Sunne kommun.

Istället har man satsat på ett högre antal legitimerade förskollärare per barn.

– Vi har valt att ha det så här utifrån att det ger mer kvalitet i verksamheten. Våra förskollärare jobbar aktivt med att dela barngrupper, vilket man kan göra om man är många förskollärare.

Brist på febernedsättande till barn – barnläkarens råd till föräldrar

Hammarö har flest pedagoger

När det kommer till antal personal med förskollärarlegitimation ser listan helt annorlunda ut. Även här inkluderas både privat och kommunal regi.

I Värmland har i snitt varje lärare med förskolelärarlegitimation pedagogiskt ansvar för 11 barn.

I kommunal regi är snittet lägre, 10,6 barn, och i privat regi är motsvarande snittsiffra 17,0.

Hammarö kommun toppar listan med bara sju barn per legitimerad förskollärare. Det kan jämföras med Filipstads kommun som ligger i botten med 18 barn per legitimerad förskollärare.

I Hammarö kommun är man i alla fall nöjd över placeringen.

– Vi är såklart jätteglada och stolta över att vi har så många legitimerade förskollärare i verksamheten och det är någonting som vi haft över tid, säger Björn Svantesson, förvaltningschef för bildningsförvaltningen.

Varför ser det ut såhär?

– En faktor är att vi är övningsförskola där vi jobbar med universitetet och tar emot studenter. VFU-studenter kommer in och ser verksamheten och det blir ett skyltfönster för studenterna som pratar med varandra. Jag tror också att förskollärare känner att de kan vara med och påverka kvalitén här. Vi har också satsat på att bygga nya förskolor och kompetensutveckling för befintlig personal.

Lista 1: Antal barn per årsarbetare i förskolorna

Lista 2: Antal barn per lärare med förskollärarlegitimation

Artikeltaggar

Anna UlleniusArvikaBarnBjörn SvantessonFilipstads kommunFöräldralivFörskolorGrums kommunHammarö kommunKristinehamnLärareSkola och utbildningStudenterSunne kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.