Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsmiljardär köper skog i Säffle för 10,7 miljoner

Publicerad:
Roger Akelius, finansman och skapare av Akelius fastighetsimperium. Nu blir han skogsägare i Säffle.
Roger Akelius, finansman och skapare av Akelius fastighetsimperium. Nu blir han skogsägare i Säffle.

Den kände fastighetsmiljardären Roger Akelius som i flera år köpt upp stora skogsarealer i Dalsland, satsar nu också på Värmland. Han har nyligen köpt en skogsfastighet i Kila för 10,75 miljoner.

Roger Akelius, som är 77 år, köpte under förra året skogsfastigheter för 340 miljoner kronor varav en stor del i Dalsland. Han köpte bland annat två stora fastigheter norr om Åmål för sammanlagt 17,7 miljoner kronor och en större fastighet i Dals Ed för 37 miljoner kronor.

Nu har han också köpt en skogsfastighet i Säffle kommun, närmare bestämt i Södra Höke. Där han köpt fastigheten Södra Höke 1:16 för 10,75 miljoner kronor. Fastigheten är på 109 hektar och har ett taxeringsvärde på drygt 4,6 miljoner.

Säljare är fyra privatpersoner: Jonas Gunnarsson, Gert-Ove Blomqvist, Peter Manderbacka och Lars-Olof Nolin.

Vill köpa mer skog

Affären är en del i Roger Akelius plan på att köpa mycket skog i Dalsland och Värmland. samtidigt som han håller på att avveckla en stor del av sina fastighetsbestånd.

I en intervju med tidningen Dalslänningen uppger Roger Akelius att han ämnar köpa ännu mer skog framöver.

– Jag hoppas köpa mer skog. Det är intressant med skogen i Sverige och särskilt i Dalsland och Värmland med alla sjöar. Jag gillar naturen och alla dofterna där väldigt mycket, naturen har en stark dragningskraft. För mina barnbarn är det trevligare att få ärva skog än bara pengar, skrev Roger Akelius i en mailintervju med tidningen.

Roger Akelius har i intervjuer betonat att skogsköpen handlar om ”rent privata inköp”. Skogen kommer att förvaltas av Akelius Skog, med en lokalt stationerad förvaltare.

– För mig är en skogen snarare ett konstverk än något man ska tjäna pengar på. För barnbarn är det mer lärorikt att ärva en skog än en påse pengar, påpekar han.

Skänker miljarder

Roger Akelius är känd som en mycket framgångsrik entreprenör, författare av facklitteratur inom programmering och beskattning men också som en filantrop. Under årens lopp har han skänkt stora summor till välgörande ändamål. Förra året skänkte han, privat och genom sina företag, 1,75 miljarder till FN-organen Unicef och UNHCR - pengar som var avsedda för direkt stöd åt flyktingar från Ukraina.

Artikeltaggar

ÅmålDalslandEkonomiFastigheterNäringslivRoger AkeliusSäffle kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.