Hoppa till huvudinnehållet

Utpekad ligaledare i rätten: Jag transporterade narkotika

Publicerad:
Johanna Rejdemo Storbjörk, åklagare vid rikseneheten mot internationell och organiserad brottslighet och David Massi, försvarsadvokat.
Johanna Rejdemo Storbjörk, åklagare vid rikseneheten mot internationell och organiserad brottslighet och David Massi, försvarsadvokat. Foto: Helena Karlsson

Han misstänks ha styrt ett mindre drognätverk som hanterat stora mängder cannabis och kokain.

Nu medger den utpekade ligaledaren att han transporterat två kilo narkotika i en bil.

– När vi blev gripna blev det lite stressigt och någon kastade ut narkotikan, säger han i förhör under rättegången.

Den 26-årige mannen från Kristinehamn log och nickade mot sina vänner på åhörarbänk när rättegången mot honom och hans två misstänkta kumpaner fortsatte i Värmlands tingsrätt under onsdagen.

Tillsammans är de misstänkta för grovt narkotikabrott, efter att de greps i Brattfors i slutet av april förra året samtidigt som en svart sportväska med två kilo cannabis hittades i nära anslutning till dem.

Häktad i tio månader

Då hade en hemlig polisinsats pågått under flera veckor - där de lyssnat på 26-åringens alla telefonsamtal samt kameraövervakat dörren till hans lägenhet på Kronoparken i Karlstad.

David Massi försvarare den 26-årige mannen som pekas ut som ligaledare.
David Massi försvarare den 26-årige mannen som pekas ut som ligaledare. Foto: Helena Karlsson

Men den välplanerade operationen - där spanare följde efter bilen som de tre männen färdades i för att genomföra en misstänkt narkotikaaffär - fick ett hastigt slut då en oväntad trafikkontroll stoppade männen.

Den 26-årige mannen - enligt åklagaren ledare för ett mindre nätverk som handlat med stora mängder cannabis, kokain och tramadol - har suttit häktad sedan dess.

I de förhör som hållits med honom har han konsekvent svarat ”inga kommentarer” på majoriteten av frågorna om hans roll i de misstänkta brotten.

Uppdrag att transportera

Men under rättegången på onsdagen valde han plötsligt att ge en helt ny version av det som skett:

– Jag fick i uppdrag av en annan person att ta ansvar för att transportera två kilo narkotika. Men sen blev vi gripna och då blev det lite stressigt och någon kastade ut narkotikan i skogen, säger han.

Drygt två kilo cannabis med Squid game-logga låg i väskan som hittades i skogen.
Drygt två kilo cannabis med Squid game-logga låg i väskan som hittades i skogen. Foto: Polisen

Och fortsätter:

– Jag skulle ta emot hasch som betalning för uppdraget, jag fick en haschkaka innan transporten och så skulle jag få en efter men den fick jag ju aldrig eftersom vi inte kunde avsluta transporten.

Nervös

Den utpekade ligaledaren vill inte avslöja vem uppdragsgivaren eller den tänkta mottagaren av narkotikan var.

– Jag kan inte uttala mig om det.

Däremot förklarar han att han var nervös inför transporten, och att det är förklaringen till att han knappt två veckor tidigare hade googlat på ”grovt narkotikabrott” och ”straff”.

– Det var första gången jag hade ett så stort parti i bilen, när jag sålt narkotika tidigare har det varit kanske 15 gram. Jag var ganska nervös så om jag skulle åka fast ville jag veta hur långt straff jag riskerade.

Åklagare Johanna Rejdemo Storbjörk anser att 26-åringen styrt över ett mindre narkotikanätverk som hanterat stora mängder droger.
Åklagare Johanna Rejdemo Storbjörk anser att 26-åringen styrt över ett mindre narkotikanätverk som hanterat stora mängder droger. Foto: Helena Karlsson

Åklagare Johanna Rejdemo Storbjörk menar att 26-åringen och hans två vänner köpte större cannabispartier varannan vecka, som de sedan sålde vidare till mindre narkotikaleverantörer. Hon motiverar anklagelsen med foton som hittats i mobiltelefoner, där 26-åringen vid ett tillfälle poserar med en större sedelbunt till ett värde av 180 000 kronor.

– Jag kan inte uttala mig om den bilden, men det behöver inte vara mina pengar, säger 26-åringen.

”Man blir skjuten”

Förutom de drygt två kilo cannabis som låg i väskan som 26-åringen nu medger att han transporterade hittade polisen även 49 gram kokain i hans lägenhet, värt nära 50 000 kronor.

– Jag har aldrig haft så stor mängd kokain, jag blev faktiskt ganska förvånad och chockad när polisen berättade att de hittat det.

Den lista som fanns i 26-åringens telefon - som åklagaren hävdar är en lista över skulder personer har till honom - menar han rör hans eget narkotikamissbruk.

– Jag har missbrukat droger ganska länge så det här är skulder jag är skyldig andra. Men det här är ganska känsligt område, när man lever i den här världen måste man vara ganska försiktig annars kan det leda till att man dör, att man blir skjuten, säger han.

Polisvittnen

Rättegången fortsätter på torsdagen. Då kommer ytterligare förhör med misstänkta ske, dessutom ska flera av de poliser som arbetade med spaningsinsatsen och med trafikkontrollen höras.

Förutom de tre vännerna som är misstänkta för grovt narkotikabrott är en av männen samt hans mamma och storebror misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Lokalpolisens trafikkontroll avbröt hemlig narkotikainsatsMamma, söner och vänner misstänkta i stor narkotikahärva

Artikeltaggar

ÅklagareBrattforsBrott, lag och rättCannabisJohanna Rejdemo StorbjörkKristinehamnKronoparkenNarkotikaNarkotikabrottVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.