Hoppa till huvudinnehållet

Elbilar ställer nya krav – Nobelgymnasiet satsar på ny utbildning

Publicerad:
Läraren Hans Dölerud och eleverna Amanda Kronman och Olle Ankarsund Karlsson tror mycket på det nya fordonsprogrammet med inriktning mot elfordon och ny teknik. Bakom dem syns ett eldrivet entreprenadfordon från Volvo.
Läraren Hans Dölerud och eleverna Amanda Kronman och Olle Ankarsund Karlsson tror mycket på det nya fordonsprogrammet med inriktning mot elfordon och ny teknik. Bakom dem syns ett eldrivet entreprenadfordon från Volvo. Foto: Lisa Olaison

Elbilar ersätter bensin och diesel, och både personbilar och tyngre fordon får allt mer internetberoende funktioner.

På Nobelgymnasiet i Karlstad möter man framtidens behov genom att starta en helt ny fordonsutbildning: mobilitetsprogrammet.

Nu återstår bara att Skolverket godkänner ansökan.

Ursprunget till den nästan Sverigeunika pilotsatsningen – bara ett gymnasium till i landet försöker något liknande – är ett nödrop från fordons- och transportföretagen. Dagens allt mer digitaliserade och elektrifierade fordon gör att verkstäderna behöver fordonstekniker med helt ny kompetens.

– Man får en grund under utbildningen i skolan, och resten får vi lära oss när vi är ute på praktik på företagen, säger studenten Amanda Kronman som går i trean.

Lyfter in nya kurser

För att eleverna ska bli ännu bättre rustade för arbetslivet har Nobelgymnasiet en helt ny utbildning på gång, som innehåller kurser från gymnasieskolans elektriker- och teknikprogram.

– Företagen har tydliga krav och önskemål, och tillsammans med dem har vi utformat ett nytt program, säger Hans Dölerud, lärare på fordonsprogrammet.

Jonny Lindström, rektor för Nobelgymnasiets fordons- och transportprogram (längst till höger) ser det nya programmet som ett sätt att vara proaktiv och möta branschens behov och höja skolans status. Hans-Erik Haglund och Roger Härdelin från Helmia stöttar projektet på olika sätt.
Jonny Lindström, rektor för Nobelgymnasiets fordons- och transportprogram (längst till höger) ser det nya programmet som ett sätt att vara proaktiv och möta branschens behov och höja skolans status. Hans-Erik Haglund och Roger Härdelin från Helmia stöttar projektet på olika sätt. Foto: Lisa Olaison

En ansökan är inskickad till Skolverket där kursinnehållet specificeras, och där flera av de större värmländska fordonsföretagen intygar att det finns ett reellt behov av den här kompetensen.

Skolverket lämnar besked någon gång under våren och om det blir ett ja kommer den nya utbildningen enligt planerna att starta hösten 2024.

Utökar med 20 elever

– Vi tar in 60 nya elever på fordonsprogrammet i år. När det nya programmet är i gång så blir det 20 till, säger Jonny Lindström, rektor för programmet.

Nobelgymnasiet har inga problem att fylla platserna på fordonsprogrammet i dag.

– Till de 60 platserna har vi 90-110 sökande, säger Jonny Lindström.

Så ser det dock inte ut överallt, och en allmän höjning av programmets status är önskvärd, menar både elever, lärare och transportbranschen.

Amanda Kronman, som redan har ett fast jobb ordnat efter studenten, säger att hon har fått lära sig det hon behöver kunna ute på praktiken. Men mer ny teknik i utbildningen är helt rätt att satsa på , tycker hon.
Amanda Kronman, som redan har ett fast jobb ordnat efter studenten, säger att hon har fått lära sig det hon behöver kunna ute på praktiken. Men mer ny teknik i utbildningen är helt rätt att satsa på , tycker hon. Foto: Lisa Olaison

– Den nya utbildningen har goda chanser att bli populär, säger Amanda Kronman.

– Det blir som flera program i ett. Har man svårt att välja mellan el, fordon eller teknik finns det ett program för alltihop.

Får bred kompetens

De framtida elever som går det nya programmet kommer att ha med sig kunskaper som är relevanta både för äldre bilar och de nya fordon som utvecklas i dag.

– De kommer att ha en grund som gör att de klarar det mesta, både äldre och nya modeller, säger Hans-Erik Haglund, verkstadschef på Helmia.

Stöttar programmet

Helmia är ett av de lokala företag som på olika sätt är med och gör fordonsutbildningen på Nobelgymnasiet så anpassad efter branschens behov som möjligt.

– Samarbetet med företagen fungerar väldigt bra, säger Hans Dölerud.

Han säger att det är lätt för fordonstudenter på Nobelgymnasiet att få praktikplatser och feriejobb.

Det intygas av eleverna Amanda Kronman och Olle Ankarsund Karlsson. De har alltid känt sig välkomna på företagen som de har jobbat på, säger de.

– Jag har haft väldigt bra praktik, där man får jobba och bli en del i gemenskapen. De tar sig tid att lära en det man behöver kunna, säger Amanda Kronman.

Fordonseleven Olle Ankarsund Karlsson, Hans-Erik Haglund från Helmia och eleven Amanda Kronman kollar in tekniken i en ny elbil. Bakom dem står läraren Hans Dölerud, och längst bak i gul jacka syns Joackim Hämquist, servicemarknadschef på Värmlands Motor som också har varit delaktig i att ta fram det nya programmet.
Fordonseleven Olle Ankarsund Karlsson, Hans-Erik Haglund från Helmia och eleven Amanda Kronman kollar in tekniken i en ny elbil. Bakom dem står läraren Hans Dölerud, och längst bak i gul jacka syns Joackim Hämquist, servicemarknadschef på Värmlands Motor som också har varit delaktig i att ta fram det nya programmet. Foto: Lisa Olaison

Hon berättar att hon redan nu, när nästan en hel termin återstår av utbildningen, har ett jobb klart, på Värmlands Motor på Örsholmen i Karlstad, där hon haft praktik.

– Branschen skriker efter folk, säger hon.

Klasskompisen Olle Ankarsund Karlsson har också klart med fast jobb efter studenten.

– Man har lärt sig mycket ute på företagen under utbildningen, säger han.

Artikeltaggar

FordonHelmiaKarlstadLärareNäringslivNobelgymnasietSkola och utbildningSkolverketStudenterUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.