Hoppa till huvudinnehållet

En livsgärning i den värmländska kulturen är över: Knut Warmland är död

Publicerad:
Frödingkännaren och kulturskribenten Knut Warmland var en aktiv person i det värmländska kulturlivet under många decennier.
Frödingkännaren och kulturskribenten Knut Warmland var en aktiv person i det värmländska kulturlivet under många decennier. Foto: Filipstads Tidning

Författaren, Frödingkännaren och kulturskribenten Knut Warmland är död.

Han avled natten till tisdagen, 94 år gammal, efter ett långt liv i litteraturens och Värmlands tjänst.

Knut Warmland föddes 1928 i Torsby, men bodde större delen av sitt liv i Filipstad, där han arbetade som gymnasielärare i svenska och engelska i många år. Under sin lärargärning ledde han åtskilliga årskullar rätt i både grammatik och litterära läsäventyr.

Samtidigt var han också starkt engagerad i det värmländska kulturlivet som författare, skribent och inte minst dialektexpert.

Under studieåren i Uppsala fördjupade han sig inom språk, litteratur och folklivsforskning och väl åter i Värmland fortsatte han med entusiasm på den inslagna linjen, oftast med ett värmländskt perspektiv. Det arbetet fortsatte han med långt efter pensioneringen från läraryrket.

Ordboken som blev storsäljare

Knut Warmlands böcker om de värmländska dialekterna står i många värmlänningars bokhyllor. Största succén blev nog hans gedigna uppslagsverk Värmländsk ordbok. Däri kan läsaren fördjupa sig i värmländska ord och uttryck från hela landskapet, komplett med ordförklaringar och uttalsregler. Den första upplagan - det blev snart flera - kom ut 1997 och belönades med landstingets Frödingstipendium.

Just Gustaf Fröding var ett annat av Knut Warmlands stora intressen. Det resulterade bland annat i två böcker om skalden, men också i ett långt engagemang i Fröding-sällskapet där han var ledamot från 1969 och ända fram till 2003. Året därpå utsågs han till hedersledamot i sällskapet.

Knut Warmlands ordbok om de värmländska dialekterna blev en succé.
Knut Warmlands ordbok om de värmländska dialekterna blev en succé.

Knut Warmland har förstås även skrivit om andra författare. Det blev böcker och artiklar också om namn som Nils Ferlin, Stig Berg, Oscar Stjerne, Erik Gustaf Geijer och Eyvind Johnsson.

Under många år medverkade Knut Warmland också i NWT som kulturskribent. Han var även en uppskattad föredragshållare.

Hedersdoktor vid universitetet

Listan är lång över utmärkelser han fått under sin livsgärning i och för den värmländska kulturen. Några exempel: 2003 blev han den allra första mottagaren av Värmländska akademiens utmärkelse Lagerlövet. 2007 fick han Filipstads kommuns kulturpris Ferlin-stipendiet.

Bland många utmärkelser han fått kan också nämnas att han 2005 utsågs till hedersledamot vid Värmlands nation i Uppsala.

2010 promoverades han till hedersdoktor vid Karlstads universitet.

Artikeltaggar

BöckerFamiljFilipstadFilipstads kommunFörfattareKarlstads universitetKnut WarmlandLitteraturNöje/KulturTorsbyUtmärkelserVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.