Hoppa till huvudinnehållet

Landslagsläger och hög målsättning – möt golfproffset Rasmus Holmberg

Publicerad:
Rasmus Holmberg hade en kanonsäsong under 2022 och är nu på landslagsläger i Spanien.
Rasmus Holmberg hade en kanonsäsong under 2022 och är nu på landslagsläger i Spanien. Foto: Helena Karlsson

Säsongen 2022 innebar ett stort genombrott för Rasmus Holmberg, 27 år, från Karlstad GK.

Nu står den nya säsongen för dörren och han får en kickstart på den med ett landslagsläger i Spanien.

– Jag har ingen nöjdhetskänsla utan det fönster jag tidigare har sett står nu på glänt, säger han.

Det är första gången som Rasmus Holmberg är med på en landslagssamling och till lägret i Barcelona har golfförbundet valt att bjuda in golfproffs som är på frammarsch i karriären.

En anledning till att man har lagt den här samlingen nu är att det är svårt att komma med på tävlingarna i Challenge Tour under de här veckorna. Därför passar man på att ge lite extra träning och möjlighet till spel på Nordic League, som är nivån under Challenge Tour.

Under söndagen lämnade Rasmus Sverige för en månad och det finns sannerligen spelare med meriter på plats i Barcelona. De förra världselitspelarna Niclas Fasth och Peter Hanson är där liksom puttgurun Jon Karlsen.

– Jag har koll på vad jag vill göra med min golf tillsammans med min tränare Fredrik Eliasson, men det är klart att det är jättenyttigt att bolla saker med spelare som har varit med högsta nivå. Att prata om hur det är att stå i ett första utslag på Ryder Cup eller gå i en ledarboll i Masters till exempel. Det blir jättenyttigt plus att det är bra sparring på plats, säger Rasmus Holmberg.

Två vinster förra säsongen

Det var under den senare halvan av förra året som det lossnade på allvar för Rasmus Holmberg med vinster i Landeryd och Uppsala och det var nära ytterligare en seger i Onsjö Open.

En stark säsong att ha i ryggen till 2023.

– När man ser tillbaka på förra säsongen i sin helhet kan jag inte vara annat än jättenöjd. Jag vann två tävlingar och var näst bäste svensk på Moregolf Mastercard Tour, så jag kunde inte ha gjort det jättemycket bättre. Det var många saker som var grymt bra. I slutet av året hade man hoppats på att det kunde ha blivit ännu lite bättre men jag hade en dag när allt inte gick min väg...

Holmberg kvalade för en plats i DP World Tour i november men trots en kanonstart lyckades han inte med det som klubbkamraten Tobias Edén gjorde.
Holmberg kvalade för en plats i DP World Tour i november men trots en kanonstart lyckades han inte med det som klubbkamraten Tobias Edén gjorde. Foto: Helena Karlsson

Det som Rasmus syftar på är att han i november spelade i kvalet till DP World Tour, den nivå som tidigare hette Europatouren och är steget under PGA.

Klubbkamraten Tobias Edén klarade det kvalet och även Rasmus Holmberg hade något stort på gång. Han gick runt på 65 slag den första dagen men 77 slag dag två grusade alla drömmar om ett kort till DP World Tour 2023.

– Ändå var det sista varvet i det kvalet nog det bästa golfvarvet i mitt liv. Det var nästan ett under att det inte blev en bättre score den dagen. Det som kan svida lite är att jag kände att jag hade spelet för att ta det vidare men så är det i golf. Ibland räcker det inte med att ha 364 bra dagar på ett år utan det behövs 365.

Små marginaler

Rasmus kommer i alla fall efter förra årets succé att spela på Challenge Tour. Men hur många tävlingar det blir vet han inte för tillfället och det beror också på hur det går när han får chansen.

– Det är helt otroligt vilka små marginaler det är i den här sporten. Bara att hamna på rätt plats i ett kval eller rätt sida i en cut kan göra att man kommer med i nästa tävling och där har man kanske en topprestation i som löser resten av säsongen. Det är mycket tillfälligheter, säger Holmberg.

Och han fortsätter om spelet på Challenge Tour under 2023.

– Spelare som var i min kategori under 2022 fick vara med i upp till 16 tävlingar men nu har man slopat alla covidkategorier så det är färre tävlingar. Som det ser ut just nu kommer det att vara lite tuffare att komma med i tävlingar i början av året. Men det finns två tävlingar i Indien, en i Abu Dhabi och en i Dubai som jag hoppas att jag kan spela innan touren kommer till Europa i maj.

”Känner att jag hör hemma”

Rasmus höll på att ta två steg upp när det gäller tourer till i år, men även att gå upp en nivå är tufft i golfens knivskarpa konkurrens.

– Men jag känner jag att jag hör hemma på den här nivån. Jag tror att det var Nils van der Pool som sa att självförtroende kommer från att man kan se på fakta och nu har jag ett stort material med fakta att kolla på. Den visar att jag håller nivån och då är det inte svårt att känna så heller.

Målsättningen med karriären är skyhög: bli rankad topp 50 i världen och spela alla fyra majors.
Målsättningen med karriären är skyhög: bli rankad topp 50 i världen och spela alla fyra majors. Foto: Helena Karlsson

För att komma till alla framgångar ligger det hundratals och åter hundratals timmars träning bakom.

– Jag drivs av att se utvecklingen. Jag har ingen nöjdhetskänsla utan det fönster jag tidigare har sett står nu på glänt. Jag har en fot ut i världseliten och en sådan sak blir greppbart när man ser att man är bland de 700 bästa i världen. Det är ändå ganska få som är bättre och man har tagit sig en bra bit på vägen.

Siktar på topp 50

Och när 27-årige Holmberg blickar framåt i karriären är målsättningen hög.

Mycket hög.

– Jag vill gärna bli topp 50 i världen och spela alla fyra majors. Det är något som jag har drömt om länge. Det är absolut en hög målsättning, och man får ta det stegvis, men om man ser hur min utveckling har varit tror jag att den kommer att sticka uppåt även framöver.

Tobias Edén: ”Målsättningen blir att försöka vinna en tävling”

Artikeltaggar

GolfKarlstad GKRasmus Holmberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.