Hoppa till huvudinnehållet

Dödsfall: Gudrun Kullgren Nilsson var aktiv in i det sista

Publicerad:
Gudrun Kullgren Nilsson var trots sviktande hälsa aktiv in i det sista.
Gudrun Kullgren Nilsson var trots sviktande hälsa aktiv in i det sista. Foto: Rolf Engholm

Gudrun Kullgren Nilsson, Säffle har avlidit. Hon var en färgstark person som under hela sitt yrkesliv ägnade sig åt musik och på ålderns höst var en samhällsdebattör som fick stor uppmärksamhet för sitt engagemang i frågor kring äldreomsorg.

Gudrun var född och uppvuxen i Stockholm och kom från en musikalisk familj där musikaliteten gick i arv i många generationer. Hon spelade själv piano och studerade under sex år på Musikaliska Akademien där hon examinerades till musikdirektör och pianopedagog. En av studiekamraterna var Birgit Nilsson.

Efter examen fick hon anställning som organist i Emauskyrkan i Stockholm och som musikpedagog på Danderyds musikskola. Hon lämnade Stockholm för att tillsammans med maken Uno flytta till Hagfors och 1975 gick flyttlasset vidare till Säffle. Under dessa intensiva år fortsatte hon sina musikaliska studier med att läsa instrumentation och orkesterdirigering.

Sin musikaliska karriär var hon tvungen att ge upp på grund av skador i samband med två trafikolyckor samtidigt som hon drabbades av fibromyalgi. Hennes kreativitet tog dig dock andra uttryck och Gudrun var i många år musikskribent på Nya Wermlands-Tidningen och Säffle-Tidningen.

Gudrun hade många andra kreativa sidor, hon skrev, fotograferade, gjorde filmer, odlade i trädgården och var engagerad i många föreningar. Gudrun var, trots sin ålder, intresserad av den moderna tekniken och såg tidigt till sig att behärska datatekniken så att hon fick nya möjligheter att ge uttryck för sina många intressen.

Hon var också aktiv i samhällsdebatten och skrev regelbundet insändare i både ST och andra tidningar. Inte minst när hon som blind och rörelsehindrad 95-åring skrev debattinlägg om brister i äldreomsorgen, fick hon stor medial uppmärksamhet i både tv, radio och tidningar.

Gudrun var en älskvärd, omtänksam och spirituell människa som hade många roliga minnen att berätta om från sitt händelserika och långa liv och hon var aktiv in i det sista.

Gudrun Kullgren Nilsson blev 96 år. Hon sörjes av brorsdöttrar med familjer, övrigt släkt och många vänner.

Blind och rullstolsburen - inget tystar Gudrun, 93

Artikeltaggar

Dödsfall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.